Jump to content

Recommended Posts

Posted

mam problem dzisiaj zobaczyłem a naprawdę wyczułem że śmierdzi mi woda niewiem pomocy co sie dzieje jeszcze tego niemiałem narazie nic nie robiłem czekam może ktoś mi pomoże

Posted

Z fusów nie wróżymy ( a szkoda) :)

Podaj prosze parametry, filtracje, obsade, temp.

Co ile mieszasz piasek w podłożu? Masz świdry? Co ile podmiany? Jak ilościowo wyglądają?

Posted

a wiedz ph 9 ,no3 10 , no2 0,gh 10,kh 10,temperatura 24 stopnie akwarium 240 litr filtracja zewntetrzna filtr aquela unimax 250 wypełnimy cały ceramiką tylko 4 kosze i wew aqua szuta turbo do 230 litr obsada okołol 30 rybek różnych rodzaji jakieś 4 glonojady tropeusy x 3 yelowy 1 samiec i wiele inyych ale niegryzą sie ani nie atakują wszystkie moga być ze soba napewno bo sprawdzałem mekka 2x te z zagjetymi nosami x 3 tzw delfinki x3 niebieskie takie takie w paski x 3 dwie samice i samiec mpanga x 4 taki zielony w ciapki x1 no i inne wczesniej miałem problem z pierwotniakami i znowu mi sie robi metna woda

Posted

Filtr wew to nie wiem czy wydala na tyle ryb. Do teogo jeszcze pomieszane biotopy, praktycznie brak obsady.

Co ile mieszasz piasek? Jakie tło? I jakie masz testy 5w1?

Posted

No i to pH = 9 toż to koszmar, mocno poza normą jaką powinniśmy mieć w akwarium, to że staramy się utrzymywać wysokie pH to nie aż tak bardzo.

Znajomość obsady i tete w ciapki i paski pozostawię bez komentarza, po drugie pisząc takie rzeczy pewny jesteś że z tych około 30 rybek nie zostało Ci 25 i 5 szt po prostu się gdzieś rozkłada ?

Posted

Takie PH to dla SA jest koszmar - te gloncie to jednak twarde bestje że w tym wytrzymują, tego mixa i znajomości posiadanych gatunków to wolenie komentować

Smrodek w akwa to się pojawia najczęściej z trzech powodów,

ze zbyt duzego stęzenia zanieczyszczeń w tym związków azotowych ale wtedy to on narastą,

jesli sa strefy beztelnowe ale to czuć wtedy jak się miesza w piachu,

jak smrud jest mocny zrobił się nagle i nie podczas mieszania podłoża to bym obstawiał tak jak yaro - trup w akwa

Posted

No tak ale do trupów w akwa nie bardzo mi pasuje to No2=0, jak u mnie leżał trupek przez całą dobę to od razu wyraźnie skoczyło. A parę litrów wody mam. Trzeba by sprawdzić może sam amoniak jeszcze. Moim zdaniem zapach wiąże się z azotem tak czy inaczej, więc może testy do bani

Posted

Testy do bani mogą być, ale smrodek to nie wina testów.

Ale może tak być że przy zmianie testów nagle się okaże że NH3/4 i NO2 są kosmiczne.

A może po prostu źle przeprowadzone te testy ?

Posted

Dlatego nie ździwie się jak będą 5w1.

Odpowiedz na moje pytania.

Jeśli długo nie miesza się piasku objawy mogą te same wystąpić. To samo może być na tyle duży odstęp za tłem że wyrosło jakieś badziewie a woda "skisła".