Skocz do zawartości

Test JBL NO3 przeterminowany?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tą instrukcję mam a nawet dwie (druga z walizki - kupowałem w covidzie) uzupełnienie jest tańsze dlatego bez instrukcji, strzykawki, fiolek...  - myślałem że jakaś nowa wyszła. W walizce napisane jest tak:

Ddla NO3: "Próbówkę zamknąć i zamieszać mocno wstrząsając aż pozostaną widzialne tylko niewielkie ilości szarego proszku. Odczekać 10 minut ..." nie podają czasu mieszania

Dla NO2 Po dodaniu każdego składnika mieszać przez przechylenie

Dla NH4 zamieszac po każdym składniku

Dla PO4 zamieszać do rozpuszczenia + mieszać przez przechylenie

pH zamieszać przechylając

Czasy mieszania:

Podane są dla : K 1min., O2 30s + 30s;

Nie podane dla: Mg (nie pokazano mieszania); pH pokazano mieszanie, NH4 (nie pokazano mieszania), NO2 (nie pokazano mieszania), NO3 pokazano mieszanie; PO4 pokazano mieszanie, SiO2 pokazano mieszanie, Fe, CU(nie pokazano mieszania), CO2 pokazano mieszanie,

Czyli niektórych nawet nie mieszamy? Pytanie czy zamiast zamieszania przez przechylanie wytrzepię porządnie to wynik już będzie zły?

Opublikowano (edytowane)

Szkoda że nikt nie ma dwóch testów na NO3, np test JBL i jakiś inny czy to selifert czy inny jakiś można by w tedy porównać który czas dla JBL jest bardziej wiarygodny. 

Zastanawiające jest to że test JBL kropelkowy był tu na forum polecany przez wiele miesięcy jako najlepszy najbardziej wiarygodny a wszystkie inne testy jako niewiarygodne były krytykowane...

Edytowane przez Tomasz78
  • Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bartek_De napisał(a):

Dodatkowo to co odkrył Tomek (czas wstrząsania ma wpływ na wynik) powoduje, że zupełnie straciłem zaufanie do testu NO3 tej firmy.

A jak było z testami na inne parametry w starych wersjach, też był podany czas wstrząsania, a obecnie nie ma?

Opublikowano
31 minut temu, TomekT napisał(a):

A jak było z testami na inne parametry w starych wersjach, też był podany czas wstrząsania, a obecnie nie ma?

To wyżej opisał Rafał. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

@Tomasz78 ja mam test na NO3 JBLa i ZOOLEK. Z JBL przy wykonywaniu zgodnie z instrukcją wychodzi mi około 10mg/l a Zoolekiem jakieś 40-50mg/l. Na pewno bardziej wiarygodny w moim przypadku jest ten drugi ponieważ w przypadku wody w kranie Zoolek i JBL pokazuje 10mg/l.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Vrzechu napisał(a):

JBL przy wykonywaniu zgodnie z instrukcją wychodzi mi około 10mg/l

Zgodnie z którą instrukcją, starą czy nową? Ile czasu wstrząsałeś probówkę?

Jakim cudem w akwa i w kranie masz tyle samo NO3?

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano

@Tomasz78 toż napisałem, że dlatego uważam, że JBL nie jest obiektywny :D Zoolekiem mierząc, w akwarium mam 40-50 mg/l a w kranie mam około 10mg/l.

W instrukcji JBLa nie mam określonego czasu wstrząsania. Mam wstrząsać dopóki będzie widoczny jedynie drobny pyłek. Wstrząsałem myślę, że około 30 sekund. 

Opublikowano (edytowane)

@Tomasz78 ok. Zrobię dzisiaj porównanie i wstawię wyniki.

EDIT.

@Tomasz78 wstrząsałem silnie przez minutę. Wynik testu JBL dalej taki sam czyli 10mg/l. Coś jest strasznie lipnego z tymi testami...

Zoolek pokazuje około 50mg/l. Żeby dodać pikanterii temu wątkowi zrobiłem jeszcze test Zoolekiem ale tak jak w innym temacie radził @triamond, czyli do 10ml wody z akwarium dolałem 30ml wody demineralizowanej i wynik testu Zooleka pomnożyłem razy 4. W takim wariancie wychodzi na to, że poziom NO3 w moim baniaku to około 80mg/l.

Edytowane przez Vrzechu
  • Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.