Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko że z allegro możesz kupić coś i przywlec do akwarium jakieś choróbska. Co innego kupowanie od zaufanych źródeł a co innego "rosyjska ruletka".

Opublikowano

Heh...no właśnie co do zaufanych źródeł...mam pełno świdrów...tylko nie w akwarium :? a w oczku wodnym. Można je jakoś odkazić żeby można je było bezpiecznie wrzucić do baniaka? :D

Opublikowano

Weź tylko 3-4 małe najładniejsze, przez tydzień potrzymaj w słoiku z czystą woda. Zmieniaj wodę co drugi dzień. Jak masz większe obawy, to w akwarystycznym kup odkażalnik typu zieleń malachitowa i niech się w niej wymoczą. Jak przeżyją, możesz wkładać - co prawda ja nie polecam żadnych ślimaków w akwarium - bo i one strasznie brudzą (potrzymaj w słoiku, to się przekonasz ile zostawiają brudu ze swojej przemiany materii).

Opublikowano
Weź tylko 3-4 małe najładniejsze, przez tydzień potrzymaj w słoiku z czystą woda. Zmieniaj wodę co drugi dzień. Jak masz większe obawy, to w akwarystycznym kup odkażalnik typu zieleń malachitowa i niech się w niej wymoczą. Jak przeżyją, możesz wkładać - co prawda ja nie polecam żadnych ślimaków w akwarium - bo i one strasznie brudzą (potrzymaj w słoiku, to się przekonasz ile zostawiają brudu ze swojej przemiany materii).

Napewno 3-4 dni to rewelacyjna kwarantanna.. Ryby trzyma się nawet do pół roku, a ślimak ze szparami w muszli, dziurami itp po 3 dniach bedzie zdrowiusienki..

Kolego bierz od któregoś z nas. Zapłacisz za wysyłke i wsio bo bo takiej radzie to połowy ryb moze nie być nie liczac sinic itd itp

Opublikowano

ja jestem z Wrocka i mam Świdry (ostatnio troche mniej bo ryby wyżerają) jakby co to nie ma sprawy - startowy zestaw się znajdzie (u mnie cała kolonia wystartowała z 5 sztuk od wujka)

Opublikowano
Weź tylko 3-4 małe najładniejsze, przez tydzień potrzymaj w słoiku z czystą woda. Zmieniaj wodę co drugi dzień... w akwarystycznym kup odkażalnik typu zieleń malachitowa i niech się w niej wymoczą. ...

Napewno 3-4 dni to rewelacyjna kwarantanna.. Ryby trzyma się nawet do pół roku, a ślimak ze szparami w muszli, dziurami itp po 3 dniach bedzie zdrowiusienki..

Kolego bierz od któregoś z nas. Zapłacisz za wysyłke i wsio bo bo takiej radzie to połowy ryb moze nie być nie liczac sinic itd itp

Ciekawe, że już x lat temu z siatką nad stawy chodziłem, rozwielitki i larwy komarów łowiłem - karmiłem nimi ryby i nic się złego nigdy nie działo.

I taki młody ślimaczek co przetrwa moczenie w odkażalniku przez tygodniową kurację, co obróci kilka razy to co miał z żołądku, nagle jest ... zagrożeniem :roll:

To prędzej z obcego akwarium na ślimaku jakieś zagrożenie chorobą, na przykład taki uhodowany a zaczajony bloat można poderwać - bo tam ryby silne i nie padają - a tu ze ślimakami nowe i zestresowane, słabe po podróży - i tragedia gotowa.

Tak więc - wcale takie rozwiązanie nie jest bardziej pewne, niż własna prywatna hodowla ślimaczków w odkażalniku :mrgreen:

Opublikowano

Ty to mówisz.

Co do larw itp. to także mogłeś coś złapać. Prawda jednak taka ze kwarantanny robimy znacznie dłuższe. Są sposoby szybsze ale czy dobre?

Tak czy siak 3 dniowe namaczanie jak dla mnie by nie wyrazić się brzydko nic nie da .