Skocz do zawartości

Filtracja Malawi 450 l

Amohr

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Jak spadnie przepływ ;) Jak kubełek odpowiednio duży w stosunku do karmienia i medium filtracyjne o odpowiednio dużych oczkach, to nigdy. A idea prefiltra  trochę chybiona ;) Wynika z wiary, że filtr "zatrzymuje odchody" i usuwa się je przy jego czyszczeniu; w rzeczywistości filtr rozkłada odchody, a to co zapycha to biofilm filtracyjny, który jest odpowiedzialny za ten proces.

• Lubię to 1

Ja słucham jak chlupie woda. Np przy podmianie wody w akwarium widać strumień z filtra. Jak taki jakiś słaby się wydaje bo ruszam filtr czy też prefiltr. A jak leci tak "ładnie" to nie dotykam, bo skoro jest dobrze to po co ruszać? Jakiś czas temu otworzyłem kubełki po ponad roku z czystej ciekawości. A prefiltr czyszcilem kiedyś prawie tak często jak myje zęby (żart) a teraz dałem sobie na wstrzymanie. Nie ma co wariować. Albo raz na 2-3 tygodnie ruszam prefiltr a jak mi się nie chce albo nie mam czasu a woda "ładnie" leci to nie dotykam. 

Zauważyłem w ogóle że w prefiltrze gdzie mam gąbkę i watę to coś tam się dzieje ciekawego. Jak się go rusza np co tydzień, dwa no to się go czyści i tyle. Ale gdy zostawimy to na dłużej to okazuje się, że coś tam mieszka na gąbce i wacie, resztki są bardzo mocno rozkładane i działa to tak, że można by było próbować tego nie dotykać gdyż różne bakterie zrobią to za nas. Teoretycznie prefiltr mógłby być zbędny? Lub też jakby miał odpowiednio duża powierzchnię tak aby przepływ byl duży niezależnie od ilości odpadów to może można to zostawić w spokoju. Takie perpetuum mobile ma m.in. @triamond Aktualnie mam ponad miesiąc nie ruszany prefiltr i jakoś nie chce mi się go ruszać bo woda leci "ładnie" :) Poczekam jeszcze z miesiąc i zobaczymy co tam urośnie. 

• Lubię to 1

Podepnę się pod ten temat gdyż mam bardzo podobne pytanie.

Jestem w trakcie kompletowania osprzętu do akwarium 500l. (150x50x67). 

Nie chcę mechanika w akwarium więc celuję w 2 kubełki. Mam już kubełek  Aquael ultramax 2000.

Jeśli kupię drugi taki sam to wystarczy jako mechanik?