Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moje akwa ma już trochę czasu, jednak wiedząc już , że aulunocary nie nadają się do 112 litra, a nie wiem kiedy postawie większy baniak, proszę o wsparcie, które z nich oddać, biorąc pod uwagę fakt, że kompletnie się nie znam... 

🙈

Rozpoznaje  calico, zebra red, nie wiem czy mam trewavasae czy rdzawego, jest maingano i złocisty...  🤗

Które oddać? Które zostawić? 

IMG_20230105_184145.jpgWidget spanWidget span

Edytowane przez E.szczors
Opublikowano
2 minuty temu, E.szczors napisał(a):

Jak nazywa się ta żółta? Kupiłam ją na ślepo w zoologu i do niczego mi nie pasuje... Czy to saulosi?

Ta druga żółta to podobno zebra red i u niej widać pomarańczowe, a ta cała żółta... 

Rozpoznaje  calico, zebra red, nie wiem czy mam trewavasae czy rdzawego, jest maingano i złocisty...  🤗

To  jest temat do działu identyfikacja. Tam wisi tylko 7 dni.

Wracając do Twojego pytania... w 112 litrach nie msz wiele możliwości.  Ale możesz zrobić bardzo fajne, klimatyczne akwa z samymi Sulosi w układzie 1+ 5/6. czyli jeden samiec i 5-6 samiczek.  Wiem.. ktoś powie , że oklepane. Ale zakładam , że do Twojego domu nie przychodzą sami malawiści a ludzie , którzy o tym nie wiedzą:)

Spójrz na poniższy temat. Zobacz jak kolega stworzył klimatyczne , jednogatunkowe akwa.  Uwierz mi , że takie akwa zrobi wrażenie:

• Lubię to 4
Opublikowano
21 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

To  jest temat do działu identyfikacja. Tam wisi tylko 7 dni.

Wracając do Twojego pytania... w 112 litrach nie msz wiele możliwości.  Ale możesz zrobić bardzo fajne, klimatyczne akwa z samymi Sulosi w układzie 1+ 5/6. czyli jeden samiec i 5-6 samiczek.  Wiem.. ktoś powie , że oklepane. Ale zakładam , że do Twojego domu nie przychodzą sami malawiści a ludzie , którzy o tym nie wiedzą:)

Spójrz na poniższy temat. Zobacz jak kolega stworzył klimatyczne , jednogatunkowe akwa.  Uwierz mi , że takie akwa zrobi wrażenie:

Dziękuję, dodałam post do identyfikacji :)

Opublikowano

Mozesz także spróbować jednogatunkowo z Labidochromis sp."perlmutt" w podobnej proporcji jak zaproponował @Andrzej Głuszyca lub nawet z dwoma samcami.

To urocza i nieduża ryba, samce dorastają max do 10cm. http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Labidochromis sp perlmutt eng.html

Z Saulosi może być problem z dostępnością jeśli chodzi o czystość gatunku, a Saulosi coral tu nie polecamy z tego względu, że to sztucznie wyhodowana odmiana, nie występujaca w jeziorze.

• Lubię to 3
Opublikowano

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem dla @E.szczors to Chindongo saulosi lub ewentualnie Labidochromis Perlmutt

Oba te gatunki jednogatunkowo prezentują się niesamowicie oraz IMO nawet przy takim litrażu poradzą sobie przy dwóch, a nawet trzech samcach. Ja miałem układ z trzema samcami, które bardziej patrzyły żeby bzyknąć którąś samiczkę niż wchodzić w utarczki z innym samcem.

@E.szczors mam tylko jedną prośbę, nie decyduj się na wersję coral, one tylko ładnie wyglądają jak są młode lub na zdjęciach. Jeśli zdecydujesz się na ten gatunek to poczekaj jeszcze trochę jak się zrobi cieplej i zamów z przesyłką 10-12 sztuk od LUK&RAF Częstochowa lub Dariusza Gaży z Żor. To jedyne hodowle w Polsce gdzie widziałem naprawdę dobrej jakości Chindongo saulosi.

PS chodzi mi po głowie aby następne pokolenie w mojej tysiączce to były jednogatunkowo właśnie saulosi.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Koledzy dobrze prawią, mam u siebie Perlmutty od Darka z Żor oraz Saulosi od Jacka z Żor. U Perlmuttów mam już pięknie wybarwionego samca i jak na moje oko jest bardzo dobrej jakości. B6600697-E4F5-4921-9712-864A697AA327.thumb.jpeg.c4744b1470dbe029ffc5169ee48e49ea.jpeg

Co do Saulosi to czekam na pełne wybarwienia i wtedy ocenie jakość. Narazie mam u siebie większe i mocniejsze samce innych gatunków, stąd Saulosi potrzebuje czasu, ale samiec który dominuje ma już pasy i zapowiada się dobrze 😁

Tak więc wybierz sobie jeden w tych dwóch gatunków i ciesz oko obserwacją całej gamy zachowań: dorastania, tworzenia hierarchii, wybarwiania, walk samców i godów razem z inkubacją. 😁👍

• Lubię to 5