Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za komentarze.

Andrzeju, ciekawy człowiek z pana Alexa, typ gawędziarza. Czytałem kiedyś jego sztandarowy artykuł o akwaponice. Zaczynał się od krowich kup, jeśli dobrze pamiętam, a trzeba było przejść x stron, aby dojść do senda rzeczy. Ale warto było.

8 minut temu, Robson79 napisał:

Korzenie rosnące w ziemi nie są przystosowane do dużych ilosci wody i nawet jeśli w ziemi mają za mokro to też zgniją. Korzenie z ziemi nie powinny mieć kontaktu z wodą dlatego sadzi Sue je w hydroponice ponad powierzchnią wody i one czerpią wilgoć zaciągnięty kapilarnie przez keramzyt. Dopiero wypuszczone nowe korzenie są przystosowane fo życia w wodxie. 

Jedli chodzi o to jak flugo będzie xbyt wysoki poziom wody to zależy od danej rośliny i jej systemu korzeniowego. Czasami wystarczy kilka dni i rośliny można już nie uratować 🤷‍♂️

Rośliny giną, gdy zaczyna brakować im tlenu do oddychania. Wtedy właśnie pojawiają się grzyby, korzenie gniją.

Jeśli kiedyś tam wlałeś do osłonki (statycznym zbiorniku w porównaniu z przelewową akwaponiką w warunkach akwarium) dużo wody, zanurzyłeś w niej całe korzenie, to z czasem nastąpił proces gnicia, bo zabrakło wspomnianego tlenu, którym oddychają korzenie; bo one nie tylko pobierają dla siebie pokarm z wody, ale potrzebują również tlenu do życia. Trzeba to zbalansować (jakby powiedział holy Father Fish😉).

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Na wszelki wypadek napiszę, że możliwa jest sytuacja: korzenie w całości pod wodą + łodyga i liście w całości nad wodą. Oczywiście dotyczy to tylko niektórych roślin i w przypadku że nie są wyjęte z ziemi i wsadzone do wody. Sam tak mam - korzenie są w wodzie za tłem strukturalnym, po to by roślina rosnąca za/nad akwarium wchłaniała z akwarium choć część NO3. Za tłem oczywiście ruch wody (wlot z jednej strony ma dole, wylot do filtra z drugiej strony)

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za komentarz.

2 godziny temu, tom77 napisał:

Na wszelki wypadek napiszę, że możliwa jest sytuacja: korzenie w całości pod wodą + łodyga i liście w całości nad wodą. 

Jest to jedna ze skutecznych technik akwaponiki, efektywna i efektowna. Potwierdza też sakramentalną tezę, że woda to życie. Sam chętnie bym do niej sięgnął, ale mam zbyt wąskie akwarium.

U mnie będzie typowy Nutrient Film Technique (NFT), oparty na płytkiej wodzie cieknącej po dnie lekko pochylonej osłonki, w której zanurzona jest dolna część korzeni, odpowiedzialna za picie wody z zawartymi w niej solami. Pozostała część korzeni będzie oddychać. 

NFT wymyślił w latach 60-tych XX wieku Cooper, jako "idealny"/bardzo skuteczny system hydroponiczny, w którym "odseparował" żywienie od oddychania.

Opublikowano

Zmajstrowałem szafkę do akwaponiki.  W stylu szafki pod akwarium.

Wisieć będzie tuż nad akwarium, bo zależy mi na zamaskowaniu węży.

szafka pod akwaponikę.jpg

• Lubię to 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ciąg dalszy zabawy z akwaponiką.

Skompletowałem i złożyłem następujący zestaw: 

- filtr w roli pompki Aquael mini Fan + wlot do wody + wąż 16/22. Okazało się, że "mini" jest za słaby do takiego przekroju węża. Na szczęście kupiłem też przez pomyłkę (co zdarza mi się nazbyt często) cieńszy wąż i ten jest ok,

- węże wylotowe 3/4; są niewidoczne od zewnątrz. Duży przekrój zapobiegnie zatkaniu,

- osłonki do sadzenia (chyba) cebuli. Hydroponiczne są drogie, a zwykłych nie chciało mi się ciąć; te do cebuli są tanie i spasują mi idealnie,

- na wlocie i wylocie umieściłem gąbkę 10 PPI. Przy wlocie chodzi o tłumenie plusku wody.

Test z wodą wypadł ok, aczkolwiek muszę jeszcze poprawić położenie pompki w Hamburgu. Ale to jutro, dziś już fajrant.

pompka hydroponika.jpg

lewa strona hydroponiki.jpg

prawa strona hydroponika.jpg

wylot hydroponika.jpg

osłonki hydroponiczne.jpg

Edytowane przez kazikx
korekta błędu
  • Lubię to 3
Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie.

31 minut temu, Robson79 napisał:

Gdzie można kupić te doniczki ? Możesz podesłać linka ? Z góry dzięki.

Kupiłem tutaj:

https://allegro.pl/oferta/koszyk-oslonka-do-sadzenia-cebulek-13-cm-1-szt-9710022553?snapshot=MjAyMi0wOC0yMlQxMToxMDozOS44NDJaO2J1eWVyOzVlOGM2OWEyOGY1Y2UwNjVhMjEwMzJlZTA4OTAzNWI0OTM0Yjc0YTRlMzdjM2RjYmEwODJkYzNkMzIxZjc4MzI%3D

Są względnie niskie, ale mi akurat zależało przede wszystkim na większej średnicy, tak aby wypełniły cały dół tego czarnego pojemnika na akwaponikę.

Mój pomysł jest taki, aby jedną osłonkę włożyć w drugą i tę włożoną stopniowo podnosić wyżej, w miarę rozrostu korzeni rośliny, aż do wysokości czarnej, głównej doniczki. Dodaję zdjęcie poglądowe.

Tu jeszcze znajdziesz wyższą osłonkę, ale zarazem węższą i droższą:

https://allegro.pl/oferta/koszyk-do-sadzenia-cebul-koszyczek-na-cebulki-10-8-12328129857

2x1.jpg

Opublikowano

Dzięki za linki. Te mniejsze to cena jeszcze ujdzie ale te większe to już trochę drogo wychodzą. To ja wolę pozostać przy swoich doniczkach produkcyjnych, których wala się trochę po domu i lutownicą wypalić te wszystkie otwory. Może nie wyglądają idealnie ale i tak ich nie widać w osłonkach a spełniają to samo zadanie... 🤔🤷‍♂️

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za komentarz.

Twój i mój sposób - oba są dobre.

U Ciebie na plus "recycling". Dla mnie cena osłonek, przy ich pasujących mi idealnie gabarytach - pomijalna.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pojawiają się już pierwsze glony, więc pora pomyśleć o czyściku.

Z czasem, być może, uda mi się ustawić oświetlenie tak, by przednia szyba nie obradzała glonami.

Na yt trafiłem na film, w którym akwarysta czyści szyby w specjalnej rękawicy. Pomysł spodobał mi się na tyle, że zakupiłem taki gadżet. 

Pierwsze koty za płoty. Spodobało mi się, tym bardziej, że można czyścić z wyczuciem. I rybom nie przeszkadza. Może są agresywne (u moich, przynajmniej na razie, nie dostrzegam wzmożonych przejawów), ale nie dzikie.

rękawica na glony.jpg

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
    • Cześć Jaras 👋 Nie wiem czy moja opinia będzie Ci przydatna ale właśnie robiłem u siebie dwie belki. Jak wiesz zdecydowałem się jednak na moduły LED. W każdym razie na jednej mam 9000K a na drugiej 6500K. Te 6500K są w mojej opinii dosyć żółte mimo wszystko w porównaniu do 9000K.
    • Cześć. Mam w swoim baniaku 230x70x65h 2 belki DIY po 30cm na power LED -  W każdej z belce siedzą 6x dioda power LED 3w 12000k oraz 6x dioda power LED 3w WFS. Pod to wszystko jest podpięty sterownik leddimerpro od Romka. Ostatnio zauważyłem, że diody 12k są już mocno wysłużone, na każdej z soczewek na środku jest czarna plama. Mam to tak ustawione, że diody zimne na 75% a WFS na 25 % Światło WFS w ogóle mi się nie podoba - jest żółte. Zastanawiam się nad zmianą wszystkich diod na temp. 6500k Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was ma może belkę na power LED opartych właśnie na diodach 6.5k? Co prawda nowe diody już zamówiłem, ale mam jeszcze okazję coś zmienić. Będę wdzięczny za podpowiedzi 
    • Dzięki za odpowiedź, akwarium nie jest świeże ma już ok. 5 lat a chodziło mi o to, że woda nie kryształ czyli tak jak piszesz nie jakaś super, ale jest ok. Tylko ryby urosły, przybyło ich bo się rozmnożyły i myślę, żeby coś poprawić. Dokupię  pewnie ten drugi filtr. Wnioskuję, że jak będą dwa filtry to wyloty ustawić nad zasysami? Ja mam teraz jeden filtr - zasys w prawym dolnym rogu, wylot w lewym górnym rogu ale z przodu - skierowany wzdłuż przedniej szyby a na tylną skierowany jest falownik i pracuje bez przerw. Wklejam zdjęcia, ale nie widać dokładnie bo odbija się światło od okna.  A i jeszcze jedno pytanie o media filtracyjne - do tej pory w kubełku mam to co było oryginalnie czyli na spodzie jakieś kamyczki a reszta gąbki, im więcej czytam tym mniej wiem czy coś w nim zmienić , różne teorie o przewadze ceramiki lub jej braku, czy coś wyjąć czy dołożyć? Gdy dołożę drugi kubełek to dać oryginalny czy pozmieniać i na co?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.