Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję egonie44.

Wiadomo, "Mistic" klimat lat 90-tych...

Godzinę temu, egon44 napisał:

Poświęć dużo czasu na ułożenie aranżacji z kamieni zanim zalejesz wodą akwarium.

Będzie małe wyzwanie, tym bardziej, że mam dosyć wąskie akwarium.

Po niepowodzeniu z folią samoprzylepną pomyślałem sobie, że może ciemnoszary/grafitowy kolor kawałka ściany pokoju wystarczy za tło? Ewentualnie jakaś mata termoizolacyjna na ścianie, umieszczona dyskretnie za akwarium, również w kolorze grafitowym. Akwarium będzie oddalone od ściany max 10cm.

Czy jest wyraźna różnica między tłem na szybie akwarium, a tłem tworzonym przez ścianę tuż za akwarium?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kazikx napisał:

Czy jest wyraźna różnica między tłem na szybie akwarium, a tłem tworzonym przez ścianę tuż za akwarium?

Jeżeli chodzi o estetykę to wg mnie różnica jest kolosalna. Z tego co opisujesz to widać , że dbasz o szczegóły. Dlatego nie idź na łatwiznę z tłem bo to Ty będziesz dzień w dzień na nei patrzył. A jak zalejesz wodą akwa to potem  ciężko będzie coś zmienić z tłem a przynajmniej będziesz miał już ograniczone możliwości.  Teraz masz okazje to rób tak jak sobie założyłeś.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Jeżeli chodzi o estetykę to wg mnie różnica jest kolosalna. 

Dziękuję za cenną radę.

Zapytałem na wszelki wypadek, bo nie widziałem na żywo obu wariantów. Zostaję więc przy folii samoprzylepnej.

Miłego dnia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za komentarz.

9 minut temu, Bezprym napisał:

Stawiam że zostaną ładnie porośnięte zielonym glonem, u mnie na jaśniejszych kamieniach właśnie taki glon się osiada. 

Te kamienie w wodzie nabierają hebanowo-srebrzystego koloru.

Próbowałem aranżacji z otoczakami rzecznymi z Raby, ale nie wyszło mi tak stabilnie jak z masywnymi Nero Ebano.

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam do bazy po owocnych wycieczkach do działów specjalistycznych.

Mam już gotowe akwarium, a w nim "(...) kamieni kupa". Brakuje już tylko pierwszych dwu członów słynnego polskiego powiedzenia😉.

Rozbiłem niechcący oprawę listwy LED, dołączonej do zestawu. Mea culpa, ale fabryczne mocowanie też jest jakieś takie na alibi, co przyczyniło się do tej małej "katastrofy"; i jest to kolejna rzecz do poprawienia w tym zestawie przez firmę Aquael.

Skleiłem oprawę, a przy okazji zaciemniłem trochę boki, dzięki czemu filtr z prawej strony wtopił się trochę w tło. W późniejszym czasie przyjrzę się bliżej zagadnieniu światła. Takie sterowniki jak LedDimmerPro nie pozwalają przejść obojętnie obok tematu oświetlenia.

Planuję start akwarium na Prodibio Biodigest + wodzie amoniakalnej, według metody opisanej na forum. W związku z tym mam do Was pytanie: Jaki, w tym wypadku, jest czas dojrzewania zbiornika?

Opublikowano
5 godzin temu, kazikx napisał:

Planuję start akwarium na Prodibio Biodigest + wodzie amoniakalnej, według metody opisanej na forum. W związku z tym mam do Was pytanie: Jaki, w tym wypadku, jest czas dojrzewania zbiornika?

Obserwując wiele startów na tutejszym forum za pomocą wody amoniakalnej to śmiem stwierdzić , że czas startu jest nieprzewidywalny. Osoba, która go tutaj rozpropagowała chciała aby to był krótki czas startu. Niestety.. w wielu przypadkach jest on dłuższy i bardziej skomplikowany jak tzw. "tradycyjny" mimo , że jest szczegółowo opisany na forum.  

• Lubię to 3
Opublikowano

Andrzeju, dziękuję.

4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Obserwując wiele startów na tutejszym forum za pomocą wody amoniakalnej to śmiem stwierdzić , że czas startu jest nieprzewidywalny. Osoba, która go tutaj rozpropagowała chciała aby to był krótki czas startu. Niestety.. w wielu przypadkach jest on dłuższy i bardziej skomplikowany jak tzw. "tradycyjny" mimo , że jest szczegółowo opisany na forum.  

Zostawię sobie na start jeszcze tak 2-3 dni, a ten czas wykorzystam na lekturę działu z biologią.

Nie fiksuję się na metodzie z WA i nie zależy mi specjalnie na przyspieszeniu dojrzewania, ale jej konkretny, prosty opis jest podpięty w dziale "Biologiczny start akwarium" (a brudnej gąbki nie mam), więc uznałem, że warto po nią sięgnąć.

Z drugiej strony, jak widać, prostota opisu nie musi się przekładać na prostotę procesu dojrzewania. W przeciwnym razie, w podobnych warunkach startu akwarium (nowe akwarium, nowy filtr, woda z kranu, te same często używane bakterie we fiolkach PB), powinno się oczekiwać w miarę podobnych procesów przebiegania. Przynajmniej statystycznie.

Najbardziej spodobała mi się metoda Kolegi @Tomasz78, ze względu na prostotę. Wlewam wodę z kranu do zbiornika, włączam filtr i czekam. Od czasu do czasu robię testy. Tomasz wprawdzie nie robi, ale jest doświadczonym akwarystą.

• Lubię to 1