Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile osób na forum tyle będzie opinii ;). 

Opiszę Ci start mojego akwa dla podrostków ;).

Przez ponad tydzień gąbka 30x20x3 cm ppi20 "dojrzewała" sobie luźno w głównym akwarium, otulala podwieszany kotnik przy jednym z wylotów filtra. Zalałem akwarium 64l, zamontowałem "dojrzała" gąbkę dodałem ampułkę bakterii prodibio, po ok 24h postanowiłem nie czekać dłużej i przełożyć 17 szt narybku (mogły mieć z ogonkiem ze 2-2,5 cm). Rybki zachowywały się normalnie, po tygodniu zmierzyłem no2 zoolekiem, było poza skala, szybka podmianka (a w zasadzie rozcieńczanie 50/50) 100% wody, no2 spadło do 0,5, dodalem ampulke bakterii, przerwa w karmieniu. Na drugi dzień no2 znowu poza skala, kolejna podmianka ok 50% wody, i wróciło do nieco ponad 0,5 (nadal niby za wysokie). Na trzeci dzień no2 nadal podwyzszone, ale rybki zachowują się normalnie (sa ruchliwe, odwazne, wszędzie ich pełno). Dopiero pod koniec tygodnia (bez kolejnych podmianek) no2 wyraźnie zaczęło spadać do 0,05. Ogólnie z rybkami nic się nie zadziało, żadna nie zdechła.

Ten miot od początku nie był specjalnie ładny i plan był by wybrać tylko kilka najładniejszych i wpuścić do głównego akwarium, więc zrobilem po swojemu, zaryzykowałem, ale gdybym te rybki specjalnie zakupił i zależaloby by mi na ich przyszłości to nie ryzykował bym nawet jeżeli to dojrzewanie akwarium noże być jakimś mitem.

Zrobisz jak uważasz.

• Lubię to 1
Opublikowano
8 hours ago, Szkodziu said:

co sądzicie

Bakterie denitryfikacyjne potrzebują tlenu, więc ważne jest napowietrzanie.

Opublikowano

Jeśli chodzi o zakup rybek aby wystartować akwarium to moim zdaniem zły pomysł. Wraz z rybkami możesz przynieść do akwarium różne patogeny, które mogą zaszkodzić późniejszej obsadzie. No chyba że masz sprawdzone źródło i jesteś pewien co do zdrowia rybek...

Opublikowano (edytowane)

Hey,
@r10 - ruch tafli jest spory. Mogę jeszcze rzucić napowietrzacz.
@Robson79 - pyski mam od sprawdzonej prywatnej osoby. Mam ich zdjęcia, zdjęcia rodziców oraz ich tarła, powinno być ok więc najpewniej pójdę w tą stronę niemniej dziękuje za opinię

Pozdrawiam

Edytowane przez Szkodziu
Opublikowano

Hey Hey!
Dziś dotarły do mnie testy. Poniżej wartości jakie się pokazały (zalanie akwarium nastąpiło 01.03). Dodatkowo wyciąłem połowę gąbki i wrzuciłem bioceramikę.
pH - 7,6
NH3 - 0
NO2 - 0
NO3 - 20
Byłbym wdzięczny za interpretację  Jutro planuje dodać ampułkę z bakteriami. 
7314a4fa86ebefb98cad333ca53b2cb8.jpg
31337ea38c43a0db383eb031f4f0fe47.jpg
274bcc9fb49abf6203554d9dac27e3da.jpg
a4b7dcbafcdb9c605342789b2c8e3fb5.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Szkodziu napisał:

@Robson79 - pyski mam od sprawdzonej prywatnej osoby. Mam ich zdjęcia, zdjęcia rodziców oraz ich tarła, powinno być ok więc najpewniej pójdę w tą stronę niemniej dziękuje za opinię

Nie pisałem o pyszczakach tylko o rybkach typu gupiki żeby wystartować akwarium bo o tym była mowa...

Opublikowano
37 minut temu, Bartek_De napisał:

Czemu nie kupiłeś testu pH w zakresie 7,4-9,0?

Co za różnica, jak odpowiednie ph zaczyna się od 7,5, więc wszystkie wartości powyżej będą ok. Dobrze ze nie kupił takich 0-10 ;). Zmierz sobie dodatkowo parametry wody z kranu, może trzeba będzie pomyśleć o ustrojstwie z zywica, by w przyszłości podmianki wody byly skuteczne.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Bartek_De napisał:

Testy Zoolek odczytujesz trzymając fiolkę 1-2cm nad wzornikiem i patrząc z góry. Czemu nie kupiłeś testu pH w zakresie 7,4-9,0?

Starałem się patrzeć na 2 sposoby i większej różnicy nie widziałem. Dziwne bo tylko przy jednym teście piszą, żeby patrzeć od góry. Testy ma dwa rodzaje: pH 4,5÷9 oraz pH 4,5÷9 :)

19 godzin temu, Nath_147 napisał:

Co za różnica, jak odpowiednie ph zaczyna się od 7,5, więc wszystkie wartości powyżej będą ok. Dobrze ze nie kupił takich 0-10 ;). Zmierz sobie dodatkowo parametry wody z kranu, może trzeba będzie pomyśleć o ustrojstwie z zywica, by w przyszłości podmianki wody byly skuteczne.

Zmierzone. Wyniki poniżej. Będę prowadził sobie plik excel z pomiarami. Dziś rano dodane bakterie nitryfikacyjne z ampułki. Tak jak wspomniałem jutro zarybiam maluchami około 2cm - 5 sztuk. Jestem dogadany z hodowcą, że jak już będzie widoczna płeć to wymieni mi tak abym miał 1+4. Od jutra też testy amoniaku 2 razy dziennie i ewentualna podmianka doraźnie w razie gwałtownego wzrostu. Reszta co 4 dni. Pierwszą podmiankę planuję po 7 dniach od zalania - około 20%.

@Andrzej Głuszyca, @Bartek_De jako że bardzo cenie sobie zdanie Panów będę również wdzięczny za wypowiedzenie się w temacie :) 

Parametry.JPG

Edytowane przez Szkodziu

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.