Jump to content

Recommended Posts

Posted

No wlasnie, temat poruszyl sie w innym watku wiec pomyslalem ze zaloze nowy.

Aktualnie przymierzam sie do wlaczenia denitryfikatora wiec bede przerabial instalacje od filtra na rurki PVC.

I teraz pytanie - czy pyski wola nurt czy poprostu dobrze filtrowana wode?

Aktualnie mam deszczownie ale moge to zamienic na dysze i bedzie nurt...

Co sadzicie? :mrgreen:

Posted

Dobrze filtrowana woda to podstawa, więc czystą wodę na pewno lubią.

Co do nurtu ciężko jest mi powiedzieć czy jest to coś co jest im niezbędne do życia, ale moje pyski nie przejawiają szczególnym zainteresowaniem tej partii akwarium w którym nurt jest większy, pływaja po każdej części akwarium a najczęściej w tym miejscu gdzie wsypuję żarełko.

Posted

Deszczownica ma jeden wielki minus.... zajmuje miejsce i nie da się jej schować i dlatego ją wykluczam.

Dysze z kubła mam na wysokości tafli i robi to samo z tym że nie rzuca się w oczy.

Posted

A czy mozna taką dyszę ustawić równolegle do tafli wody dajmy na to jakieś 3 cm pod wodą? Pytam bo mój wewnętrzny ma dyszę z 15-20 cm pod wodą + przepływ 2000l/h i szukam prostego sposobu na uspokojenie nurtu. Też myślałem o deszczowni. Ale może jest jakiś prostszy sposób.

Posted

Moje ryby lubią "pobawić się" przy wylocie filtra wew., który ma przepływ 200ol/h i jest ustawiony na maxa.

Norbitek, rozumiem, że masz jakieś kolanka, żeby tą dyszę dać nisko pod taflą, bo wyloty wew. są na takiej wysokości, że przy standardowym montażu jest to niemożliwe.

Posted

I teraz pytanie - czy pyski wola nurt czy poprostu dobrze filtrowana wode?

czysta woda to podstawa, co do nurtu to tu już bardziej zalezy od konkretnych gatunków i ich indywidualnych upodobań.

Posted
Moje ryby lubią "pobawić się" przy wylocie filtra wew., który ma przepływ 200ol/h i jest ustawiony na maxa.

Norbitek, rozumiem, że masz jakieś kolanka, żeby tą dyszę dać nisko pod taflą, bo wyloty wew. są na takiej wysokości, że przy standardowym montażu jest to niemożliwe.

Pomyliłem się, wychodzi 12cm. Zastanawiam się nad deszczownią umieszczoną po drugiej stronie akwarium i podłączoną wężem do tego filtra. Albo właśnie poprzez jakiś wąż podniesieniem wylotu i podsunięcie go do środka akwarium. Bo teraz mam go przed kominem z wylotem skierowanym na środek tła, przez co zaburza mi to spływ wody do komina i tafla wody nie jest czysta.

Posted

Pamiętaj, że im bardziej będziesz przedłużał wylot poprzez jakieś rurki, czy węże, tym bardziej będzie spadać jego siła. Ja osobiście jestem zwolennikiem jak największego przepływu w akwa (oczywiście adekwatnego do jego rozmiarów), dlatego żadnego przedłużania bym nie stosował. Tym bardziej z kolankami.

Posted

Moje to lubią sobie powalczyć w wylotem z sumpa, który jest 5cm nad dnem i leci z nieko jakieś 1200l/h, podejżewam je o coś w rodzaju aerobiku - lubią to zwłaszcza młode ryby, starsze to już tylko sex, browar i TV