Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, dimis napisał:

Akwarium już dojrzalo :)

Skąd wiesz?

Jutro zrobie wszystkie testy bo dzis po pracy troche polmrok i nie widac,

Czyli tylko zakładasz , że już akwa masz dojrzałe.

Jak to pokolei zrobic, zeby się nie okazalo ze jednak mam za malo biologii na uciagniecie tego zestawu?

Jak będziesz miał testy i wyniki okażą się OK  to będziesz wiedział czy biologia " uciągnie " ten zestaw ryb.  Wnioskuję , że raczej nie obserwowałeś cyklu . Nie wiem jak startowałeś i jak dawno. Ale zakładam , że zrobiłeś to przynajmniej miesiąc temu , dodając jakiś bakterii i pożywki do niej. Skoro tak to możesz śmiało zarybiać. Pyszczaki nie są aż tak wrażliwe aby zaraz Ci padały . Zaczniesz karmić ryby , pojawi się też amoniak to i akwa szybko zacznie być bardziej stabilne. Stabilne to zbyt wiele powiedziane ale ale biologia już nie będzie szkodzić rybom.

1 godzinę temu, dimis napisał:

Podmiana wody już jutro 30%?

Nie. Pierwsza podmiana to 10 % może 20% przed samym zarybieniem.  30%  podmiany możesz robić w stabilnym akwa. Teraz to w ten sposób możesz spowodować to , że będziesz miał pierwotniaki czego objawem przez kilka dni będzie mleczna woda. 

jeżeli jesteś pewny , że cykl się odbył , zrób testy i wtedy kupuj ryby.

• Lubię to 2
Opublikowano
12 minutes ago, TOMEKSIEDLCE said:

możesz ryby etapami wrzucić

@TOMEKSIEDLCE kupuje online, wiec wszystkie przyjada na raz.

12 minutes ago, Andrzej Głuszyca said:

Czyli tylko zakładasz , że już akwa masz dojrzałe.

@Andrzej Głuszyca tak. Dzis po pracy byl już polmrok, ale zrobilem jeszcze szybko test NO2 i NH4. Jutro powtorka testow.

10% podmienie przed zarybianiem. Dzieki.

image.thumb.png.3c78b3a3ac939a8f3e5eb48ff855a4ed.png

• Lubię to 2
Opublikowano
37 minut temu, dimis napisał:

10% podmienie przed zarybianiem. Dzieki.

No i prawidłowo. Skoro nie ma ryb a cykl faktycznie był to NO3 masz na tyle niskie , że wystarczy te 10% podmianki przed wpuszczeniem ryb aby odświeżyć wodę. Nawet jak będziesz miał ciut wyższe NO3 to cotygodniowe podmianki swoje zrobią. Jak wzrośnie bardzo NO3 gdy będziesz miał ryby to rób śmiało 20% . Życzę powodzenia i radości z hobby.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze, te kolory mi jest strasznie trudno odroznic i sam się zastanawialem. Doszedlem do wniosku, ze to moj blad poznawczy, bo wedlug cyklu NO3 powinno tylko rosnac. Jestem pewien ostatnich wynikow na poziomie raczej 40 niz 60 ;). W mediach nie mam nic poza gabkami i ceramika.

aha: uroslo troche glonow, moze to one?

Edytowane przez dimis
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Musiałbyś mieć glony jak włosy Magdy G. żeby w tydzień zjadły tyle No3🤣😂

No i przed przycięciem pewnie miał😁. A poważnie możesz puszczać ryby, tylko nie karm za mocno na początku i będzie ok. 

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, dimis napisał:

Patrz, to już po "przycieciu" tydzien temu... 

image.png.720e824f61486530976ddbf2cdc29c2f.png

Dlaczego ja się nie mogę dorobić takiego zielonego glona 😪 

Eleganckie!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.