Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 19.03.2022 o 21:17, Jelonek napisał(a):

Wygląda na to że układ jest zapowietrzony. Ciężko jest pozbyć się powietrza z rury zasysu, zwłaszcza gdy akwarium nie jest pełne. Spróbuj zakręcić zawór po stronie wylotu z pompy i kranem napełniać układ po stronie zasysu.

Rozwiń  

W dniu 19.03.2022 o 22:55, Bartek_De napisał(a):

Przede wszystkim zalej całe akwarium.

Rozwiń  

Udało się, woda śmiga aż miło, dzięki! 

IMG_5283.MOVPobieranie informacji ...

Zastanawia mnie kilka kwestii:

1. Jest bardzo mała różnica w przepływie między poziomem 2 (20W) a 3 (22W) na pompie. Czy to normalne hak nie ma mediów w środku?

2. Przez korpus z chemią nie płynie woda niezależnie od biegu pompy. Selekcja jest obniżona o jakieś 15-17 cm. Co może przeszkadzać?

A7970171-9A44-4678-B6BD-A2854A9D901F.thumb.jpeg.4ce6932b7cfd717472d09fe106783c4e.jpeg

6411EABA-4CC8-459B-85E3-B93EC28BB949.thumb.jpeg.0be2b103e8dd821ba9d990903cb23411.jpeg

3. W jednym miejscu mam mały przeciek ( kropelka raz na minutę może rzadziej). Odkręcić już tego nie odkręcę Czym to załatać?  Myślałem o użyciu kleju tego samego którym łączyłem rury, oczywiście po wysuszeniu całości .

6B7B2947-8670-4F01-A110-B7E5240EF319.thumb.jpeg.49085635519561480e02ea34922b610b.jpeg

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 20.03.2022 o 14:00, KapitanCzysty napisał(a):

Jest bardzo mała różnica w przepływie między poziomem 2 (20W) a 3 (22W) na pompie. Czy to normalne hak nie ma mediów w środku?

Rozwiń  

Normalne, nawet jak są media w środku.

Przez korpus z chemią nie płynie woda niezależnie od biegu pompy. Selekcja jest obniżona o jakieś 15-17 cm. Co może przeszkadzać?

Rozwiń  

Masz zamknięty zaworek?;)😂

W jednym miejscu mam mały przeciek ( kropelka raz na minutę może rzadziej). Odkręcić już tego nie odkręcę Czym to załatać?  Myślałem o użyciu kleju tego samego którym łączyłem rury, oczywiście po wysuszeniu całości .

Rozwiń  

To jest połączenie gwintowane więc lipa. Nawiń w tą szparkę między korpusem a kształtką nić albo taśmę teflonową, jest szansa że przestanie kapać.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 20.03.2022 o 18:30, Bartek_De napisał(a):

Normalne, nawet jak są media w środku.

Masz zamknięty zaworek?;)😂

To jest połączenie gwintowane więc lipa. Nawiń w tą szparkę między korpusem a kształtką nić albo taśmę teflonową, jest szansa że przestanie kapać.

Rozwiń  

Widziałem kilka filmików, gdzie na drugim biegu ta czy podobne pompy chodziłī w okolicy 14-15 W stąd moje pytanie. Zobaczymy jak się zmieni sytuacja jak już wszystko będzie wpakowane.

Zaworkiem kręciłem 360 stopni i nic nie dało, ale okazało się, że wystarczy go wyprostować, a nie lecieć z jednej strony na drugą, problemu więc już nie ma... :D 

Myślisz, że taka taśma teflonowa lepiej sobie poradzi niż klej? W sumie jak zaleje klejem to już kaplica, w sensie korpusu już nigdy  w przyszłości nie wykorzystam do innego projektu 😃

Prośba, usuń ten powyższy "treściwy" post, wrzuciłem go błędnie, a niestety nie umiem wyedytować tak aby kogoś zacytować.

Edytowane przez KapitanCzysty