Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ze względu na to że nie widzę takiego tematu dotyczącego gatunków które mam w akwarium postanowiłem spytać was o zdanie :)

tematem są mrożonki dla mbuny . 

mam w akwarium pyszczaki Red Red , saulosi i cynotilapia zebroides . 

Mam pokarm tropicala spirulina forte , roślinny pokarm z hikari , pokarm tetry Malawi ( narazie nie mogę znalezc na jego temat opinii dlatego rzadko trafia do mojego akwarium )  i mam jakiś nisko proteinowy pokarm z hs aqua którego narazie nie stosuje .

Pytanie czy uzupełniać dietę moich ryb o mrożonki ? Jeśli tak to jakie i jaka częstotliwość podawania takich pokarmów ? Artemia , dafnia , wodzień ? 

z góry dziękuję za informację i pozdrawiam :)

Posted

Witaj 

Te gatunki które posiadasz możesz karmić pokarmem mrożonym, ale stosowałbym go, tylko jako dodatek do diety pokarmów suchych które posiadasz. Osobiście poleciłbym wodzień dla podrostków i dorosłych ryb , oraz artemię dla narybku. Dwa razy w tygodniu mrożonki wystarczą, a reszta to dieta sucha, które swoją drogą nie są dobrymi pokarmami. Jeśli miałbym coś polecić to - Tropical Pro Defence Xxs, Naturefood Premium Cichlid s, oraz Northfin Veggie i Cichlid 1mm gradacji. 

• Like 2
  • Dziękuję 1
Posted (edited)
7 godzin temu, Eman napisał:

Pytanie czy uzupełniać dietę moich ryb o mrożonki ?

Ja polecam wodzień czyli inaczej zwany szklarką.

7 godzin temu, Eman napisał:

Jeśli tak to jakie i jaka częstotliwość podawania takich pokarmów ?

Jeżeli masz ryby , które nie są przyzwyczajone do mrożonek to podawaj jak wspomniał Andrzej @egon44  wyżej.  Ja swoim podaje dzień w dzień wieczorem z przerwą na czas kiedy po prostu ich nie mam ( zanim dokupię) . Tobie polecam jak wyżej.

Edited by Andrzej Głuszyca
  • Like 2
  • Dziękuję 1
Posted
6 godzin temu, egon44 napisał:

Witaj 

Te gatunki które posiadasz możesz karmić pokarmem mrożonym, ale stosowałbym go, tylko jako dodatek do diety pokarmów suchych które posiadasz. Osobiście poleciłbym wodzień dla podrostków i dorosłych ryb , oraz artemię dla narybku. Dwa razy w tygodniu mrożonki wystarczą, a reszta to dieta sucha, które swoją drogą nie są dobrymi pokarmami. Jeśli miałbym coś polecić to - Tropical Pro Defence Xxs, Naturefood Premium Cichlid s, oraz Northfin Veggie i Cichlid 1mm gradacji. 

Super dziękuję bardzo za odpowiedź :)

4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Ja polecam wodzień czyli inaczej zwany szklarką.

Jeżeli masz ryby , które nie są przyzwyczajone do mrożonek to podawaj jak wspomniał Andrzej @egon44  wyżej.  Ja swoim podaje dzień w dzień wieczorem z przerwą na czas kiedy po prostu ich nie mam ( zanim dokupię) . Tobie polecam jak wyżej.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

10 godzin temu, Bartek_De napisał:

Spójrz ile tego jest http://forum.klub-malawi.pl/search/?q=mrożonki&quick=1 Myślę, że nie ma znaczenia jakie konkretnie gatunki masz u siebie, jeśli są mięsożerne to dla większości będą polecane te same mrożonki.

Widziałem widziałem aczkolwiek chciałem zapytać konkretnie o gatunki które mam i jakie mrożonki dla nich zastosować :)

• Like 2
Posted

Jeśli masz mrożonki z pewnego źródła, to możesz je stosować, ale nie ma najmniejszej potrzeby ich stosowania. Ryzyko przywleczenia jakiejś infekcji, czy podtrucia ryb jest nie warte iluzorycznych korzyści. Od dawna nie karmię. Nawet mięsożernej non mbuny nie karmiłem. 

• Like 3
  • Dziękuję 1
Posted

Dobrym uzupełnieniem diety będzie plankton, dafnia lub oczlik. Nie mają jakichś specjalnych wartości odżywczych, ale stanowią doskonały balast pobudzający pracę przewodu pokarmowego.

Wy-Tapatalkowane

• Like 1