Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mróz Opublikowano 4 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 4 Października 2021 Hej! Idąc tropem prelekcji z III OS KM, na której widziałem w Waszych oczach zainteresowanie tematem, zostawię tutaj w dziale DIY poradnik wykonania samozatapialnych modułów, które nie wymagają klejenia do zbiornika. Do wykonania modułów potrzebujemy zaledwie kilku materiałów: • siatka rabatowa • opaski plastikowe "trytytki" • bandaż • zaprawa do kontaktu z wodą pitną (np: ceresit cr65, cx5, atlas T5 monter) • opcjonalnie farby - jeśli chcemy malować (co najmniej akrylowe z atestem bezpieczeństwa zabawek, bądź farby epoksydowe do kontaktu z wodą pitną) • narzędzia: nożyczki, szczypce, mieszadło do zaprawy, pędzle, lateksowe rękawiczki ochronne. ETAPY TWORZENIA MODUŁU: 1. Formujemy siatkę rabatową do pożądanej wielkości i kształtu spinając ją "trytytkami". Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i wielkość zbiornika, sztuczne kamole mogą być naprawdę ogromne, będąc przy tym lekkie. Można tworzyć "kamienie" zamknięte ze wszystkich stron, bez dna, bądź góry, będące jedynie "skorupą" widoczną z przodu akwarium, itp itd.. 2. Przygotowaną "konstrukcję" kamienia w kolejnym kroku wzmacniamy, nakładając na niego zamoczony w dość rzadkiej zaprawie bandaż. Pomocne przy tym etapie będą nam szczypce, którymi co kilka kratek nacinamy jedną z nich - w tym przecięciu zaczepiamy bandaż, tak żeby po odwróceniu kamienia w celu obkładania innej ściany, bandaż nie zsunął się z tej już obłożonej bandażem. Pamiętajmy przy tym o rękawiczkach ochronnych, jako że zaprawa potrafi dosyć mocno wysuszać skórę dłoni, powodując później jej pękanie. 3. Po wyschnięciu bandaża, nakładamy już pędzlem kolejne warstwy zaprawy (już teraz bez bandaża). Nakładamy kolejne 4 warstwy, przy dużych kamieniach nawet do 6 warstw, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas mocną i wytrzymałą ściankę modułu. 4. Odmaczanie Po przeschnięciu ostatniej warstwy zaprawy, należy moduły odmoczyć w wodzie (co najmnej przez noc, zalecam nawet przez dobę - wymieniając przynajmniej raz wodę). Po pierwszym namoczeniu zobaczymy, że do wody uwolniło się "mleczko", po wymianie wody już tego nie zobaczymy, bądź w mniejszym stopniu). 5. Po wyschnięciu odmoczonego kamienia, jeśli nie chcemy zostawić go w kolorze zaprawy, przystępujemy do malowania. Polecam przemalować całość np. na czarno x2. Następnie metodą "suchego pędzla" koloryzować moduł kolorami, które nam odpowiadają. Oczywiście można użyć metody natryskowej, zaoszczędzi nam to sporo czasu. To tyle.. Próbowałem w swoim warsztacie wielu materiałów, wiem na pewno, że prezentowany powyżej sposób jest bez wątpienia najtańszy jeśli chodzi o zakup materiałów, bo są to naprawdę groszowe sprawy. Metoda ta daje nam naprawdę szeroki wachlarz zastosowań w akwarium - po prostu do dekoracji, gdzie możemy zrobić wystrój z modułów tak wielkich, że naturalnego kamienia tej wielkości nie mielibyśmy odwagi (bądź po prostu siły) włożyć do zbiornika. Dla przykładu mój syn z kamieniem wysokim ponad 60cm .. - można również robić kamienie filtracyjne dodając do kamienia kratkę zasysową i wypełniając go pociętą gąbką 10ppi. Taki kamień mógłby być np. podwieszany, bądź luźno stojący na dnie zbiornika. - mogą służyć jako maskownice sprzętów np. grzałki, doniczki od hydroponiki, filtry wewnętrzne itp.. Przykładowy aranż zrobiony z dużych modułów - 4 największe kamienie (zbiornik Marcina Feltych) : Cześć!! 🖐 38 7
Andrzej Głuszyca Opublikowano 4 Października 2021 #2 Opublikowano 4 Października 2021 @Mróz Super opisałeś . 3 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bartek_De Opublikowano 4 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #3 Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Super opis Karolu Ja tylko dodam, dla osób których nie było na spotkaniu, że @yaro wspólnie z @Mróz po prelekcji zorganizowali dla nas niespodziankę w postaci warsztatów, gdzie mogliśmy osobiście uczestniczyć w produkcji takiego modułu. Kolega @Paweł83 nie bał się pobrudzić rąk i udało mu się zrobić całkiem fajny moduł. Formowanie siatki za pomocą "trytytek" Jak Prezes wymiesza zaprawę to nie ma bata we wsi Nakładanie kolejnych warstw bandaża z zaprawą @Mróz na bieżąco udzielał cennych wskazówek Gotowy moduł. Edytowane 4 Października 2021 przez Bartek_De 19 1
Paweł83 Opublikowano 4 Października 2021 #4 Opublikowano 4 Października 2021 Ostatnie warstwy zaprawy i koloryzacja za jakiś czas. Jak wypocznę po spotkaniu 6
darianus Opublikowano 4 Października 2021 #5 Opublikowano 4 Października 2021 @Mróz świetna robota. Zimą na pewno będę rzeźbił kamole wg Twojego przepisu Myślę również o zrobieniu tła. Szukam odpowiedniego noża termicznego, możesz polecić coś w miarę niedrogiego nadającego się ? 3
Bartek_De Opublikowano 4 Października 2021 #6 Opublikowano 4 Października 2021 33 minuty temu, Paweł83 napisał: Ostatnie warstwy zaprawy i koloryzacja za jakiś czas. Jak wypocznę po spotkaniu Pochwal się jak skończysz, jestem ciekaw jak ostatecznie wyjdzie 4
Pikczer Opublikowano 4 Października 2021 #7 Opublikowano 4 Października 2021 Zaprawę już ostatnio kupiłem tylko mi nie pasowały te formy silikonowe. A tu taka prosta siatka... Świetny pomysł. Fajne wykonanie. Będę wieczorami się bawił Pozdrawiam 3
marek_z_81 Opublikowano 5 Października 2021 #8 Opublikowano 5 Października 2021 Super prezentacja. Będę działał bo już dotychczasowy wygląd trochę się opatrzył. 3
Mróz Opublikowano 5 Października 2021 Autor #9 Opublikowano 5 Października 2021 @Bartek_De super ze dodałeś te foty Zachęcam każdego kto zdecyduje się zrobić moduły tą metodą, do wstawiania zdjęć i opisu swoich doświadczeń bądź modyfikacji które wprowadził. Powstanie nam fajna baza tego co można uzyskać tą metodą 7
marek_z_81 Opublikowano 5 Października 2021 #10 Opublikowano 5 Października 2021 Czy moduły po pomalowaniu trzeba jeszcze moczyć czy po wyschnięciu można od razu do akwarium je dać?
Rekomendowane odpowiedzi