Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aż dziwne. Ładnie leci, ruch wychodzi na to że jest. Może coś s z biologią nie tak? Ja z początku jak eksperymentowałem i bałem się że coś popsułem to w razie wpadki dodawałem bakterie. Nie zaszkodzi, a w razie czego będą naprawiały powoli sytuację. 

Nie rozumiem tej zielonej wody. Może coś z wkładami w filtrze? 

U mnie światło startuje rano 7:05 bo wtedy wstaje, robię kawę itp. lubię wtedy popatrzeć na ryby. A wyłącza się punkt 23. 

Moze masz jakieś oświetlenie z barwami typowo pod rośliny i wtedy glony szaleją? 

To zdjęcie u mnie wykonane przed chwilą, widok przez 120cm długości. Rośliny mam od półtora miesiąca.

Aaaaa, jaki pokarm stosujesz? Ja miałem kiedyś bagno bo kupowałem tani. A gdy teraz ryby dostają nieco lepszy to i woda lepiej wygląda

IMG_20211008_115949.jpg

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

Witaj masz po prostu zakwit wody. 

Możesz olać moje rady, ale możesz też z nich skorzystać. 

Osobiście sugerowałbym tobie - 

1. Wyłączyć całkowicie oświetlenie w akwarium. 

2.Silnie napowietrzaj wodę (brzęczek na powietrze). Widzę że już to zrobiłeś 👏 

3. Jeśli masz w domu mocny filtr wewnętrzny (np. Aquael 1500 \2000), to owinął bym gąbkę ścierką z mikrofibry (oczywiście nowa) i co kilka godzin ją płukał, bo na bank będzie brudna. 

4. Jeśli masz lampę UV, to też nie zaszkodzi ją włączyć. 

5. Dodaj bakterie do wody (np. Bacto Active),ale nie jest to konieczne. 

W przypadku zakwitu wody u mnie w akwarium sprawdziły się w 100 % pkt. 1,2,3.

Powodzenia 

• Lubię to 3
Opublikowano

Ktokolwiek mi podpowiedział że szmatka z mikrofibry wyczyści wodę, wygrywal. Woda zrobiła się aż nienaturalnie krystaliczna, nigdy wcześniej taka nie była. 

Jeszcze sprawdzę parametry. 

Zostały 2 rybki, żyją ale nie chcą jeść i są bardzo płochliwe.