Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Melo2005 napisał:

Niepokoi mnie wysokie NO3 między 20-50,

Poziom NO3 w granicach 40 mg/l ja uznaję jeszcze jako bezpieczny w jego górnej granicy. Ale nawet przy takim poziomie nie ma obaw tego , że nagle ryby będą padać. Tyle , że jak coś zacznie się dziać to nie będziesz wiedział co jest tego przyczyną i zawsze będziesz podejrzewać słusznie lub nie wysoki poziom NO3. To też kwestia umiejętności obserwacji swojego zbiornika. Możesz też w tym przypadku zbijać już NO3  np. za pomocą purolite a520e. Co i jak masz opisane w poniższym temacie. Jeżeli uznasz , że zbyt dużo materiału do przekopania to Ci w skrócie tutaj napiszemy co i jak. Od razu dodam , że jest to bezpieczny sposób i nie będziesz musiał się martwić o kondycje czy życie ryb.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, Melo2005 napisał:

Cześć, w zbiorniku względnie spokojnie, rybki pływają imają się dobrze. 

Niepokoi mnie wysokie NO3 między 20-50, czy jeżeli rybki zachowują się normalnie, są aktywne, chętnie jedzą powinienem podejmować próby obniżenia No3?  Ostatnim razem dążąc do idealnej wody usmiercilem wszystkie ryby? 

Witaj!

Pomijam już to, że gatunki które posiadasz nie nadają się do tego litrażu. Zobaczysz z czasem ,że mam rację ,ale nie będę cię już umoralniał :) 

Co do NO3 to nie masz się czym martwić . Rób systematyczne cotygodniowe podmiany wody(wcześniej uzdatnionej) w ilości 20-30l . To pozwoli utrzymać NO3 na optymalnym poziomie.

Przed podmianą wody zmierz poziom NO3 , oraz dwa dni po podmianie, aby mieć wgląd . 

Karm ryby oszczędnie i będzie ok. Moim zdaniem nie masz się na razie czym przejmować. W chemię obniżającą NO3 też bym nie szedł na razie . 

• Lubię to 2