Kubda90 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Witam wszystkich, z racji przeprowadzki i zmiany wystroju wnetrza bylem zmuszony sprzedac swoje akwarium ogolne 260l (brazowe) i znaleźć cos bialego. Okazyjnie udalo mi się kupić nowe akwarium firmy Boyu o wymiarach152x60x70 Decyzja o zalozeniu malawi i dokupienia jeszcze czegos gdzie pojda rybki ze sprzedanego już ogolnego, ktore aktualnie sa u kumpla, byla chyba normalna bo po co miec 520 l jak mozna mieć 520 i jeszcze jakies 150 xDOryginalne oswietlenie 4x 20W LEDI tu mysle zostawic 2 swietlowki jak sa ma dzien A 2 okleic niebieska folia do przyciemniania szyb I zrobic niebieskie swiatlo wieczorneFiltr w pokrywe wbudowanyBoyu 1565l/h mysle zeby uzyc tego jako mechanicznyZa to jako Biolog posluzy mi kubel firmy AllPondSolution o przeplywie 1400l/h Ciekawe czy wystarczy? Narazie musze czekac... "najpierw mieszkanie wyremontuj potem się będziesz za akwarium bral" Ciężko szukac lozka itd jak baniak już stoi. Ale dobrze się złożyło bo mam czas na zglebienie wiedzy. A woec to tyle w piwrwszym poscie jesli ktos zauwazyl już jakies potencjalne błędy to piszcie, jest jeszcze czas na zmiane wszystkiego, no poza baniakiem. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Sierpnia 2021 #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Witam na naszym forum. Pewnie znajdziesz tutaj wszystko to co Ciebie interesuje . Ale na początek wyjaśnij pewną rozbieżność. W temacie podajesz , że masz akwa 520 litrowe a z podanych wymiarów: 29 minut temu, Kubda90 napisał: 152x60x70 ... wynika , że masz ponad 638 litów. Różnica spora i o tyle istotna, że będzie miała znaczenie przy doborze obsady. Ale to już w innym dziale. 3
Kubda90 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Witam na naszym forum. Pewnie znajdziesz tutaj wszystko to co Ciebie interesuje . Ale na początek wyjaśnij pewną rozbieżność. W temacie podajesz , że masz akwa 520 litrowe a z podanych wymiarów: ... wynika , że masz ponad 638 litów. Różnica spora i o tyle istotna, że będzie miała znaczenie przy doborze obsady. Ale to już w innym dziale.Tak podaje strona producenta ale moze to być spowodowane zaokraglonym przodem choc 100l ponad to spora roznica faktycznie. Nie liczylem tego zalozylem ze producent pisze prawde ponizej screen ze stronki producentaSent from my VOG-L29 using Tapatalk 1
Bartek_De Opublikowano 22 Sierpnia 2021 #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Wydaje mi się,że producent podaje wysokość wraz z pokrywą i stąd ta rozbieżność. Najlepiej jak sam sobie zmierzysz długość, szerokość i wysokość samego szkła, najlepiej wewnątrz będziesz miał wtedy pojemność netto. Zaokrąglone krawędzie nie mają tu dużego wpływu, pewnie wody wchodzi mniej niż do standardowego akwarium, ale jest to niewielka różnica. 3
Kubda90 Opublikowano 9 Września 2021 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2021 A więc zmierzyłem akwarium i wychodzi 517l jednak. W między czasie nazboeralem kamyków i wygląda to wstępnie tak, i tu pytanie do was doświadczonych malawi stów nie za mało kryjówek? Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
darekplo Opublikowano 10 Września 2021 #6 Opublikowano 10 Września 2021 Witam wiem że język Polski trudny jest ale postaraj się pisać poprawnie bo można sobie język połamać jak się czyta twoje posty. Jeżeli chodzi o ostatni twój post to brak do niego zdjęcia z kamieniami chyba że jest a ja nie widzę.
suricade Opublikowano 10 Września 2021 #7 Opublikowano 10 Września 2021 6 godzin temu, Kubda90 napisał: A więc zmierzyłem akwarium i wychodzi 517l jednak. W między czasie nazboeralem kamyków i wygląda to wstępnie tak, i tu pytanie do was doświadczonych malawi stów nie za mało kryjówek? Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Trudno ocenić bez zdjęcia. 1
Kubda90 Opublikowano 10 Września 2021 Autor #8 Opublikowano 10 Września 2021 No 5akSent from my VOG-L29 using Tapatalk
piotriola Opublikowano 10 Września 2021 #9 Opublikowano 10 Września 2021 W dniu 22.08.2021 o 11:34, Kubda90 napisał: Narazie musze czekac... "najpierw mieszkanie wyremontuj potem się będziesz za akwarium bral" Akwarium bardzo ładne, na początek zalej wodą wypełnij filtr wkładami i niech sobie akwarium dojrzewa. Stabilizacja akwarium to około miesiąca, nie musisz nic robić, proces będzie postępował sam. W tym czasie możesz spokojnie robić remont, ten cytat to słowa żony?
Kubda90 Opublikowano 10 Września 2021 Autor #10 Opublikowano 10 Września 2021 Tak, żona myśli że zwariowałem z tym 500lA co do dojrzewania podczas remontu to nie jestem przekonany trudno będzie kłaść panele pod zalanym zbiornikiem a tak na poważnie to kurz itd. poczeka sobie troche ale w tym roku już chyba uda się to zrobicSent from my VOG-L29 using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi