Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, bojack napisał:

Nie musisz łamać lustra wody. Ważne jest to, aby poruszyć wodę na tafli i maksymalnie zwiększyć powierzchnię styku woda-powietrze, czyli zmarszczyć taflę wody. To w zupełności wystarczy - będzie cisza i wystarczająca ilość tlenu w wodzie.

Z bąbelkami marudziła. Pompka głośna i bąbelki trochę szumią. Teraz jest dobrze. 

Dzięki za rady. Wszystko zapamiętuje :)

• Lubię to 1
Opublikowano
29 minutes ago, Pikczer said:

z tymi pyłkami to coś kuleje

Warto byłoby poznać, czy to organiczne czy nieorganiczne. Zebrać i pod mikroskop?

Opublikowano
2 hours ago, bojack said:

ustaw wyloty tak, aby był duży ruch tafli

Nie mogę się przełamać - jak pod moją nieobecność odparuje i spadnie poziom wody, to mi wylot filtra wychlapie resztę na ściany 😉.
Przy roślinach pływających ruch tafli to kłopot.

Opublikowano
2 minuty temu, r10 napisał:

Nie mogę się przełamać - jak pod moją nieobecność odparuje i spadnie poziom wody, to mi wylot filtra wychlapie resztę na ściany 😉.
Przy roślinach pływających ruch tafli to kłopot.

Daj już spokój, to nie miejsce na takie dywagacje ;) Zapamiętaj, że tlen nie rozpuszcza się tak łatwo w wodzie jakby się wydawało :P Czasami fizyka i chemia działa na przekór logice i pozostaje nam to przyjąć do wiadomości ;)

11 minut temu, r10 napisał:

Warto byłoby poznać, czy to organiczne czy nieorganiczne. Zebrać i pod mikroskop?

Można podjąć takie działania gdyby nic innego nie pomagało. Zakładam że prosty pseudo mikroskop z alliexpress za kilka zł dałby jakiś obraz 'tego czegoś'. Można też udać się z próbką wody w której jest ten coś do znajomego weta i zobaczyć to pod normalnym mikroskopem. Mimo wszystko temat wydaje się być łatwy do rozwiązania bez wgłębienia się w genezę problemu.

Opublikowano
10 minutes ago, bojack said:

temat wydaje się być łatwy do rozwiązania bez wgłębienia się w genezę problemu

Tak, bardzo łatwy - rozwiązujemy go dopiero 18 dni 😉.

Opublikowano
1 minutę temu, r10 napisał:

Tak, bardzo łatwy - rozwiązujemy go dopiero 18 dni 😉.

My podpowiadamy, a rozwiązuje autor tematu - swoimi działaniami na podstawie naszych sugestii, albo i nie. Ja miałem, wydaje mi się, coś podobnego 12h temu i już tego prawie nie mam.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, r10 napisał:

Jeśli wylot ustawisz kilka centymetrów pod powierzchnią wody i skierujesz go lekko do góry, tak aby wytwarzał fale na powierzchni to w zupełności wystarczy. Musiało by Cię nie być w domu kilka tygodni żeby tyle wody odparowało.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
On 7/2/2021 at 6:24 PM, Wokar said:

prawie kryształ ale paprochy pływają

Możesz zrobić próbę z octem (czy podobnym kwasem) na zebranych paprochach?

I sprawdź hasło Surface Scum na węgierskiej stronie:
Algae Guide
bo to może Twój przypadek.

Edytowane przez r10