Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może przyczyna jest inna, bardzo prozaiczna. Masz napowietrzacze  i dwa silne wyloty wody z filtrów. Czy te twoje białe pyłki, to przypadkiem nie bardzo drobne bąbelki powietrza, bąble z napowietrzacze są po prostu rozdmuchiwane na bardzo male cząstki przez silne strumienie wody.  Takie drobinki potrafią długo unosić się w wodzie i dają wrażenie zmętnienia, czy pływających farfocli. Wyłącz na trochę przewietrzanie, które jak masz dobrze poruszona taflę i tak pełni głównie rolę dekoracyjną. Jeżeli problem nie zniknie szukaj dalej.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, pulpet napisał:

A może przyczyna jest inna, bardzo prozaiczna. Masz napowietrzacze  i dwa silne wyloty wody z filtrów. Czy te twoje białe pyłki, to przypadkiem nie bardzo drobne bąbelki powietrza, bąble z napowietrzacze są po prostu rozdmuchiwane na bardzo male cząstki przez silne strumienie wody.  Takie drobinki potrafią długo unosić się w wodzie i dają wrażenie zmętnienia, czy pływających farfocli. Wyłącz na trochę przewietrzanie, które jak masz dobrze poruszona taflę i tak pełni głównie rolę dekoracyjną. Jeżeli problem nie zniknie szukaj dalej.

Dobry trop z tym, że widać na filmie że to coś pływa na powierzchni, a bąble powietrza docierając do powierzchni zazwyczaj natychmiast znikają. Niemniej jednak warto spróbować.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bartek_De napisał:

Dobry trop z tym, że widać na filmie że to coś pływa na powierzchni, a bąble powietrza docierając do powierzchni zazwyczaj natychmiast znikają. Niemniej jednak warto spróbować.

Ewentualnie ta błona na powierzchni jest na tyle gruba, że mikro bąbelki nie mogą się wydostać. Coś w tym może być.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, bojack napisał:

Ewentualnie ta błona na powierzchni jest na tyle gruba, że mikro bąbelki nie mogą się wydostać. Coś w tym może być.

To prawda. Czyli skimmer, wyłączenie napowietrzaczy i obserwacja.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

To prawda. Czyli skimmer, wyłączenie napowietrzaczy i obserwacja.

Ja bym jeszcze zbadał temat tej błony ;) bo jak ruch na tafli jest duży, a akwarium przykryte, to filmu bakteryjnego być nie powinno. Karmienie?

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, bojack napisał:

bo jak ruch na tafli jest duży, a akwarium przykryte, to filmu bakteryjnego być nie powinno.

Film bakteryjny to nie tylko kurz na tafli .Owszem..kurz też ale skoro jest przykryte to przyczyna filmu bakteryjnego tkwi w resztkach organicznych czyli też  w resztkach niezjedzonego  pokarmu. Czasami jak poruszysz kamienie celem wyczyszczenia piasku też ( u mnie) powstaje film. Ale skimmer sobie szybko z tym radzi.

• Lubię to 2
Opublikowano
41 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

przyczyna filmu bakteryjnego tkwi w resztkach organicznych czyli też  w resztkach niezjedzonego  pokarmu.

Dokładnie o to mi chodzi. Jak cyrkulacja jest ok i karmi się z głową + filtracja bilogiczna jest wystarczająco wydajna, to filmu na powierzchni nie powinno być. Skoro jest film bakteryjny, to logika podpowiada, że coś jest nie tak.

Co innego jak ruszysz dno/kamienie, wtedy jakiś zalegający bałagan może wypłynąć ;)

Opublikowano (edytowane)

Badałem Po4 i 0,00 na sprzęcie w sklepia. Uprzejmy właściciel się dziwił ze 00 skoro to Malawi, bo coś powinno być. Podmianę robiłem tydzień wcześniej. W fx6 mam 1litr matrix, ceramike i oryginalne gąbki. Na zasysie prefilt z wata. W ac2000 ceramika i oryginalna gąbka. Karmie mało. 2x w tygodniu mrożonka po 2 kostki. W pozostałe dni płatki i w 1min zjedzone bez resztek. Zauważyłem wczoraj, że jak przeczyściłem kamienie z brązowego nalotu to tych paprochow 300% więcej, ale po dniu wróciło do normy z filmiku. Upatruje jeszcze przyczyny w rodzaju kamienia i lub, a raczej jego zbyt dużego wyczyszczeniu, bo czyściłem szczotką na wiertarce, później niby kilka razy myłem ale zawsze coś mogło zostać.... Co do napowietrzacza to faktycznie cześć jest babelkami ale wyłączyłem na dzień i wyło zaledwie ciut lepiej. Część wody z powierzchni zebrałem i po godzinie w wiadrze bialy nalot pływał na powierzchni w większych kupkach

Edytowane przez Wokar
Opublikowano (edytowane)

15 godzin temu, r10 napisał:

Jesli nie odstraszy Cię cena to może wypróbuj wkład Sera Crystal Clear Filter Medium ? W filtrze powinien być jako drugi, zaraz po pierwszej zgrubnej gąbce, a przed ceramiką:
Nowości produktowe: wysokowydajne medium filtracyjne sera crystal clear Professional
Film z produktem

Ile taka pseudo wata może być w filtrze? Zwykła watę muszę max co 5 dni wymieniac i wyrzucać. 

Skimmer jy03 zamówiłem i czekam

Edytowane przez Wokar