slawek gorol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam. Podczas porannej,cotygodniowej podmiany zaniepokoiła mnie niska jak na 26 stopni temperatura(ustawiona na termostacie). Termometr do akwa i szok ! 23 ! Okazało się że grzałka popękała i niektóre elementy dosłownie z niej wypadły.Szczęśliwy model to aqua szut 200W z termostatem. Rybska do jutra muszą wytrzymać w takiej temperaturze :? Mam nadzieję że nic im nie będzie :? Teraz pora na pytanie. Jakich grzałek wy używacie .Nie chcę kupić jakiegoś bubla :roll: Akwa 240l, temp w pokoju w którym stoi ok. 22 stopnie.
yaro Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Grzałka tytanowa http://www.um-um.pl/akw-morska_ogrzewan ... anowa.html jak nic jestem z niej zadowolony, no i jak przywalę nawet kamieniem w czasie prac w w akwarium to nic się jej nie stanie. Jedyny minus to koszt, ale pewnie kupiłem raz i będę miał ją na wieki wieków.
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 wg mnie I liga: Jaeger, teraz Eheim... ma 3 sztuki w roznych akwa i zapomnialem co to temperatura, maja nawet kalibracje;
czester_ Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A ja 4 lata mam Elite i kompletnie nic się nie dzieje. Za to Sera po 3 miesiącach poszla do kosza.
bartek3430 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 a ja mojej grzałki atman bym niezamienił na nic innego
yaro Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 http://www.sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=1409 wiem ze kazdy poleci co innego ale zastanow sie nad ta, nie da sie jej zbic jest mala i ma termostat inne albo sie bija albo nie maja termostatu mam/polecam Jestem ciekaw jak 25 W grzałka będdzie trzymac temperaturę w 240 l baniaku.
czester_ Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Myślę że chodziło o model i firme, a to poprostu przykładowy rysunek.
yaro Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #8 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 ok. to tak może rzeczywiście myślał .
slawek gorol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor #9 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Hmm.. a coś z przyjaźniejszego przedziału cenowego ??
czester_ Opublikowano 20 Kwietnia 2008 #10 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Sławek prawda jest taka że grzałki wogóle są jednym z bardziej awaryjnych sprzętów i niezależnie od marki potrafią sie spiepszyć. Jeśli chcesz niższy przedział no to jedynie grzałka Elite którą sam mam. Oczywiście wady są bo skale na termostacie z przymrózeniem oka należy traktować i ustawić z termometrem. Ew bardzo dobra grzałka Skalar na którą chyba nikt nie narzekał.
Rekomendowane odpowiedzi