Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam na imię Paweł i mieszkam w Augustowie. W końcu nadszedł moment na założenie mojego akwarium z pyszczakami. Posiadam zbiornik 200l. W nim umieściłem 3mm spienionego PCV, na którym ułożony jest kamień gnejs. Piasek kwarcowy o frakcji ok. 1mm wypelnił resztę. Za filtrację odpowiada ultramax 1500 z wkładem z gąbek, zeomax plus i ceramiki. Wodę zalałem w dniu 08.04.21. Dzień później dodałem Actibactol i ruszyła filtracja. 10.04.21 do wody dodałem Af water conditioner jako uzdatniacz. Niestety nie zrobiłem testów wody po napełnieniu akwarium. Dziś testami zoolek zbadałem wodę. PH ogólny-7,5 a dokładny 8. NO2-0, NO3-0. Nie dodawałem pokarmu do wody. Czy są możliwe takie parametry wody na starcie? Dodam, że napowietrzenie jest tylko z wylotu filtra. 20210409_071538.thumb.jpg.7fe8d7fe1037cecb7a69fb2cba4a7fd1.jpgDziękuję z góry za odpowiedź. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Niewiem jaką obsadę planujesz ale jeśli mbunę to zdecydowanie za mało kryjówek dla ryb... Sam wygląd baniaka jest nawet fajny ale niestety nie praktyczny... 🤔

• Lubię to 2
Opublikowano

Dla mbuny słabo, jeśli chodzi o ustawienie kamieni również, chyba, że podoba Ci się widok apokaliptycznego osiedla wieżowców.

• Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano

Dziękuję za sugestje i podpowiedzi. Na szczęście mam jeszcze trochę głazów to dorzucę. Chciałem, żeby był dobry ruch wody. Nie mam doświadczenia z pyszczakami więc wyborem pewnie będzie obsada jednogatunkowa saulosi 2+6. Chyba, że możecie coś jeszcze w tym temacie podpowiedzieć. Dzięki

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, pavlosokol napisał:

Nie mam doświadczenia z pyszczakami więc wyborem pewnie będzie obsada jednogatunkowa saulosi 2+6. Chyba, że możecie coś jeszcze w tym temacie podpowiedzieć. Dzięki

Witaj na forum. O obsadę pytaj w dziale do tego przeznaczonym, tu tylko się przedstawiamy.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Witam. Dziś zrobiłem kolejne testy wody. PH ogólny 7.5 dokładny 7.8, NO2-0, NO3-2. Chyba coś drgnęło. W filtrze mam zasypany zeolit plus. Czy przez to parametry wody nie ulegają zmianie? W srodę rano zasypałem trochę pokarmu dla ryb, którego niewielka ilość  zalega na dnie. Jutro zrobię test NH4. 

• Lubię to 1