Bezprym Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Wyciągnij narazie ten zeolit bo będzie Ci zakłócał przebieg procesu. Ja parametry się ustabilizują i wpuścisz ryby, wtedy możesz włożyć go ponownie. 1
aro600 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witam. Dziś zrobiłem kolejne testy wody. PH ogólny 7.5 dokładny 7.8,Witaj o ile dobrze rozumie to robisz testy na Ph szczegółowe testem w wąskim zakresie typu 7,5 - 9 lub coś takiego i testem ogólnym o szerokim zakresie np 4 - 10 jeśli tak to zwracaj uwagę tylko na ten test w wąskim przedziale te jak je nazywasz ogólne są nie precyzyjne nie zmienia to faktu że Ph masz na dobrym poziomie więc teraz tylko czekać, aż zbiornik dojrzeje. Co do wystroju to takie,, apokaliptyczne wieżowce,, też mogą mieć swój klimat i wyglądać nieźle oczywiście kwestia gustu, ale ja jak przedmówcy napewno dołożyłbym jeszcze kilka kamieni. No i rzeczywiście super pomysł z tą zabudową ciut problematyczna może być tylko wilgoć w szafie trzeba pomyśleć o wentylacji, ale wizualnie +5 Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
pavlosokol Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dzięki za podpiwiedź. Co do wentylacji to jest ok. 2
pavlosokol Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziś zrobiłem test na NH4 i wynik 0. Zabrałem z filtra zeomax plus i będę badał wodę co drugi dzień. Czy w takim wypadku powinienem dodać jeszcze bakterii? Na start poszła dawka Actibactol zgodnie z instrukcją. Zrobiłem też małe przemeblowanie kanieni. Może już to nie wygląda jak apokaliptyczne osiedle wieżowcòw
pavlosokol Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor #15 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Cześć wszystkim. Dziś zrobiłem kolejne testy wody. Po wyjęciu zeolitu z kubła mam nst. parametry: ph-8, no2-0,2 , no3-2, nh4-0. Chyba ruszył cykl. Jeżeli no2 i no3 spadną do 0 to mogę wpuszczać ryby?
aro600 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 #16 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 NO2 powinno spaść do zera, a NO3 rosnąc więc jak NO2 spadnie to możesz wpuszczać ryby. NO3 nie musi być i raczej nie będzie zerowe. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 3
pavlosokol Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor #17 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Witam. Dziś mija 2 tygodnie od zalania akwarium. Ph-7,8, no2-0,2, no3-2, nh4-0. Woda temp. 25st., oświetlam jedną świetlówką led sunny przez 4 godz. dziennie. Filtr non stop. Czy proces przebiega ok? Dzięki za odp. Dodam jeszcze, że na szybach pojawiły się białe plamki przypominające małe piórka...
Bartek_De Opublikowano 22 Kwietnia 2021 #18 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @pavlosokol korzystaj z możliwości edycji postu jeśli chcesz coś dopisać czy dodać zdjęcie. Nie jest to obowiązkowe, ale lepiej wygląda niż post pod postem.
egon44 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 #19 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Godzinę temu, pavlosokol napisał: Witam. Dziś mija 2 tygodnie od zalania akwarium. Ph-7,8, no2-0,2, no3-2, nh4-0. Woda temp. 25st., oświetlam jedną świetlówką led sunny przez 4 godz. dziennie. Filtr non stop. Czy proces przebiega ok? Dzięki za odp. Skorzystaj z tego sposobu startu akwarium - 1
Rekomendowane odpowiedzi