Skocz do zawartości

Obliczanie mediów filtracyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 8.11.2021 o 20:43, Pikczer napisał(a):

Dzięki bardzo za wyliczenia, już mam to jakoś sensownie zobrazowane. Te bioblocki z 90zl kosztowały... Mało mądre ale reklama dobra była 😀🙂

Rzeczywiście w tych wszystkich "cudach" są pewne "braki" bo po zastosowaniu niektórych mediów nie było widać żadnych zmian. Chyba że następowały dużo wolniej i były mniej zauważalne. 

Ogólnie poprzez miks niektórych jak się okazuje bezmyślnie kupionych produktów i na wskutek innych działań uzyskałem ciekawy stan. 

Robię podmiany wody równo co 7-8 dni, około 40%. Mam kilka roślin od niedawna. Akwarium mocno przerybione, filtracja myślę że mocna nawet jak na taką ilość ryb. Zrezygnowałem z absorbera no3. Używałem dotychczas JBL nitratex. No i na chwilę przed podmianą wody mam 3-5ppm no3. Mierzone kropelkami JBL. 

Dlatego tak mnie zaciekawił Twój arkusz i ta cała dyskusja dookoła niego. Próbuję zrozumieć co takiego zrobiłem, że no3 nie muszę już zbijać niczym. W tygodniu tylko oglądam, głaszczę i karmię ryby. 

Może dla niektórych to żadne wow, ale dla mnie duży krok do przodu. 

Rozwiń  

Proponuję sprawdzić test no3 czy aby na pewno działa ...

Opublikowano
  W dniu 7.11.2021 o 17:33, Pikczer napisał(a):

Nie jestem pewien czy już aby nie pytałem, ale czym łapiesz fosforany? 

Rozwiń  

Późna odpowiedź, ale zawsze. Fosforany łapię PO4x4. Teraz jest w sprzedaży DVH PO4x4 Phosphate remover (zmiana nazwy bo firma podzieliła się). Absorber opisywany wielokrotnie na forum. U mnie 0,5L pracyje już ponad rok czasu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki bardzo :) Poczytam o nim. A tu na forum jest tyle wiadomości, że czasami ciężko jakoś trafić we właściwą grupę. Chyba, że idealnie wie się co chce się znaleźć. Fosforany mi trochę skaczą, pewnie za dużo karmię prosiaczki :)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Dodane ;) Ale to tylko szacunek. Nie było testu. Policzone ze stosunku powierzchni gąbki 10ppi /20 ppi * wydajność gąbki 20ppi w teście. Dane powierzchni z http://www.swisstropicals.com/library/swisstropicals-poret-foam/. Producent podaje trochę wyższe powierzchnie, niż wynikałoby to z testów.... jakieś 30%.

Obliczanie mediów filtracyjnych12.xlsPobieranie informacji ... Obliczanie mediów filtracyjnych12.odsPobieranie informacji ...

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@triamond, mam pytanie związanie z kalkulatorem. 

Chcę wstępnie obliczyć ilość karmy dla małych ryb. W kalkulatorze jest podany zakres wartości 2-5% masy ciała przy karmieniu dziennie. W wynikach otrzymujemy dosyć dużą rozbieżność między 2% a 5%.

Jeśli przyjmę wstępnie wartość 2-2,5%, to będzie ok? Zważywszy, że niedokarmienie jest "lepsze" od przekarmienia.

Żeby nie było, kalkulator traktuję przybliżeniowo, jako pomoc początkującemu, któremu brak doświadczenia i wyczucia. Zresztą również w tytule mamy "przybliżony kalkulator karmienia".

Wiadomo, ryby nawet jednogatunkowe mogą różnić się od siebie. Jedna ciut większa, druga mniejsza; jedna zje więcej, inna mniej itd. Pokarmy też są różne. Jednak na koniec, zwłaszcza przy większej ilości ryb, zawsze wyjdzie rozsądna średnia.