Skocz do zawartości

Obliczanie mediów filtracyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, did napisał:

Osobiście uważam, choć specem w tych sprawach nie jestem, że biologię też powinno się co jakiś czas czyścić. Oczywiście nie od razu całą, ale jej część. Do tego rzecz jasna podmiany wody. Też kiedyś jak nie ruszyałem biologii po pewnym czasie woda stawała się bardziej brązowa. Kiedy usuwałem regularnie cześć złoża barwa wody poprawiała się. Zastanawia mnie, czy kiedy w filtrze już cała powierzchnia jest zajęta przez bakterie, nie następuje spowolnienie oczyszczania z powodu braku zwiększania masy przez mikroorganizmy. Jak wtedy są usuwane szkodliwe związki, skoro nie następuje przyrost masy bakterii. Pewnie trochę to upraszczam, więc może ktoś z większą wiedzą i doświadczeniem mi to wyjaśni ☺

Gąbki mam wypełnione masą obecnie w około 25%.

Opublikowano

Tutaj piszą, że Nature food (pewnie inne też) ma karotenoidy w tym ataksantynę:
https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/ryby-akwariowe/2388-pokarmy-firmy-naturefood.html
Jest to barwnik stosowany w karmie do barwienia łososi hodowlanych. (https://foodfakty.pl/astaksantyna-bioaktywny-barwnik-zywnosci-3).
Jak gąbka zarasta biofilmem, to przestaje dobrze filtrować. Część bakterii nie ma dostępu do przepływu wody. Czyli filtracja się pogarsza. Związki organiczne zaczynają się gromadzić w wodzie. Woda zaczyna być kolorowa. Trzeba wyczyścić. <zgaduje>

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Na temat filtracji można się zadyskutować. Z doświadczenia wiem i jestem zwolennikiem powiązania filtracji biologicznej z chemiczną co daje najlepsze efekty.

Przy samej filtracji biologicznej wartość azotanów utrzymuje się w granicach 20 do 30ppm a fosforanów 5ppm i więcej.

Filtracja biologiczna nie poradzi sobie z fosforanami i ilością glonów jakie przy okazji są "produkowane".

Wspomagając filtrację biologiczną mam średnio 10ppm azotanów i 1ppm fosforanów. Taki stosunek zapewnia mi minimalny wzrost glonów. Szyby czyszczę raz w miesiącu.

Przedstawiony arkusz kalkulacyjny jest dobrym narzędziem by obliczyć minimalną ilość materiały filtracyjnego biologii. Dodając filtry chemiczne otrzymujemy idealną filtrację w zamkniętym zbiorniku.

Opublikowano

Nowa wersja :)

Dodane:

- zakładka media - można policzyć ile karmy obsłuży dane medium w podanej ilości (łatwiej planować filtr; dla nitryfikacji, krystalicznej wody i samoczyszczenia).

- minimalna liczba bakterii w wodzie (przy wystarczającej powierzchni filtra),

- minimalne stężenie NH3/NH4+ całkowite,

- ilość absorbera do usunięcia fosforanów (tlenek glinu),

- ilość absorbera do usunięcia fosforanów (tlenek żelaza),

- ilość Purolite A520E do usunięcia azotanów,

- Ilość podmienianej wody miesięcznie.

Obliczanie mediów filtracyjnych10.ods Obliczanie mediów filtracyjnych10.xls

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Wyczyściłem sumpa. Zobaczymy.

To moje media (plus jeszcze w kominie, których nie wyjąłem dzisiaj, żeby coś zostało), w sumie 20 litrów gąbek 30PPI plus 3 litry ceramiki:

1.thumb.jpg.6516264875365d2bd717731dbba7fbf7.jpg

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 3.11.2021 o 19:05, triamond napisał:

Nowa wersja :)

Dodane:

- zakładka media - można policzyć ile karmy obsłuży dane medium w podanej ilości (łatwiej planować filtr; dla nitryfikacji, krystalicznej wody i samoczyszczenia).

- minimalna liczba bakterii w wodzie (przy wystarczającej powierzchni filtra),

- minimalne stężenie NH3/NH4+ całkowite,

- ilość absorbera do usunięcia fosforanów (tlenek glinu),

- ilość absorbera do usunięcia fosforanów (tlenek żelaza),

- ilość Purolite A520E do usunięcia azotanów,

- Ilość podmienianej wody miesięcznie.

Obliczanie mediów filtracyjnych10.ods 282 kB · 0 pobrań Obliczanie mediów filtracyjnych10.xls 477 kB · 0 pobrań

Podziwiam Twój zapał :) Nie zwalniaj :)

• Lubię to 2
Opublikowano

W Twoim kalkulatorze, w zakładka Obliczenia podajesz dziwnie wysokie ilości absorberów.

Nie ma potrzeby pakowania do filtra kilograma czy dwóch absorbera fosforanów i co oznaczają kg/miesiąc.

Zbyt duża ilość absorbera nie jest wskazana zwłaszcza pakowanie takiej ilości od razu do filtra.

Opublikowano

Niektóre wyliczenia traktuje z przymrużeniem oka, ale mimo wszystko jak sobie tak wszystko wyliczam na kartce czy na monitorze to widac co mam a czego nie. Nawet nie wiedziałem, że mam tyle ryb :)  Wcześniej na oko je mierzyłem a dzisiaj centymetr krawiecki, grzecznie się przysuwają do szyby bo to coś nowego i można mierzyć :)  
Połowy pozycji też nie rozumiem, mam też inne typy wkładów, ale ogólny obraz fajnie zobaczyć. 

Opublikowano

@miron.dmt

Wiązanie fosforu  przez absorber na podstawie danych Seachem https://seachem.com/phosguard.php

(tutaj akurat nie zmyślają). Dla innego absorbera (też tlenek glinu)  potwierdziłem doświadczalnie

Arkusz liczy masę/objętość absorbera do usunięcia fosforanów (do 0 ppm), które powstają w akwarium (po odjęciu tego, co zużyją bakterie i co zostanie związane w związkach organicznych). W danych początkowych jest sporo ryb  - 12g karmy dziennie, musi być więc sporo absorbera. kg/mc - tyle kilogramów absorbera się wysyci  w ciągu miesiąca. Droga zabawa, albo regeneracja ługiem sodowym kilka razy. Ale i tak podmiana wody tańsza.

@Pikczer

Jak jest rdzeń, to dodawanie nowych rzeczy jest proste ;)

Które pozycje nie są zrozumiałe ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Proszę zdjęcia pod pokrywą. Ja mam zrobioną ramkę z profilu do płyt kartonów gipsowych. Daję to możność przesuwania lamp jak się chcę . Na zdjęciu światło ustawione na 50%
    • Super opisane, wygląda na łatwe do zrobienia. @jaras można prosić o zdjęcie już zamocowanych do pokrywy?
    • Fajny prosty opis jak to ogarnąć, dzięki @jaras 👊 @Bartek_De Bartku może przydałoby się przypiąć ten poradnik w dziale DIY, żeby nie zaginął w przepastnych zasobach naszego forum? 
    • Kurczę, teraz wygląda to na banalnie proste... Nie wiem gdzie ja zabrnąłem w internecie, że wydawało mi się to skomplikowaną pracą elektryczną  Cena też w sumie minimalna. Chyba pomimo nowej lampy na modułach, w niedalekiej przyszłości zrobię sobie też takie dwie sztuki dla porównania  Dzięki @jaras za taki "łopatologiczny" schemat 🍻
    • Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.