Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie racje kazdy będzie chwalił inną firmę. Ja posiadam Tetra i jak dlamnie są super - dobra cena za spore filtry , no i te zapięcia , nie do zdarcia, oraz wielkość koszy na media.

Opublikowano

Sądzę, iż klasa oraz jakość filtrów Fluval, JBL czy Tetry jest zbliżona i raczej rzadko zawodzą. Stąd użytkownicy tych filtrów są z reguły zadowoleni i je sobie chwalą (podobnie jest w moim przypadku a korzystam z Tetry EX 1200). Różnice są raczej znikome i drugorzędne (np. w wyposażeniu w wkłady biologiczne, te u Tetry są cieniutkie ale i tak większość zakupuje sobie dobrej jakości ceramikę we własnym zakresie).

Oczywiście zdarzają sie pechowcy, którzy trafią na ferelny egzemplarz lub z czasem złapią jakąś (niezawinioną) usterkę, ale myślę że to nieliczne wyjątki....

Opublikowano

Ważnym atutem jest pobór energi.

Przyjrzyj się wydajności filtrów a poborze prądu i pamiętaj iż filtry pracuję 24 godziny. Rachunek jest więc prosty. :lol:

Opublikowano

Przyjrzyj się wydajności filtrów a poborze prądu i pamiętaj iż filtry pracuję 24 godziny. Rachunek jest więc prosty. :lol:

Nie mówię ze pobór prądu jest nie ważny, szczególnie gdy lecą podwyżki za podwyżkami, alejuż wydajność danego filtra podawana przez producenta to można sobie wsadzić w buty, więc z tą wydajnością to nie tak do końca, warto również popatrzyć na pojemność wkładów, bo czym jest ona mniejsza to musimy użyć lepszej ceramiki.

Opublikowano

Jak już pisałem w innym topicu ja nie polecam JBL 500 ponieważ u mnie chodzi głośno. Chyba taka jego wada produkcyjna.

Już wiele razy myślałem czy się go nie pozbyć i kupić coś innego.

Opublikowano
Jak już pisałem w innym topicu ja nie polecam JBL 500 ponieważ u mnie chodzi głośno. Chyba taka jego wada produkcyjna.

A ja dzisiaj w nowym akwa uruchomiłem właśnie JBL 500.

Chodzi jak zegareczek, praktycznie niesłyszalny (po uprzednio dokładnym odpowietrzeniu) :wink:

A, że jego cena była szczególnie atrakcyjna cieszę się podwójnie :D

P.S. Specjalne podziękowania dla bliźniaka :wink::D

Opublikowano

A ja dzisiaj w nowym akwa uruchomiłem właśnie JBL 500.

Chodzi jak zegareczek, praktycznie niesłyszalny (po uprzednio dokładnym odpowietrzeniu) :wink:

Ja tez 11 dni temu przytargałem firmowego JBL500 do mieszkania w celu dojrzewania. Dziś dopiero wieczorem go oddam i powiem Wam ,że jeśli coś zauważe to może wyższy deczko rachunek bo spokoju to mi nie zakłucał ( tak był /jest cichy - wyraźnie cichszy od Unimaxa 700 pracujacego u mnie na stałe ) .

Opublikowano

A ja wrócę do wałkowanego kiedyś tematu filtrów Jebao. Tak się składa że wylądowały u mnie wczoraj dwa takie (model 303 / 1200l/g / ponad 7 litrów wkładu - a można wcisnąć i więcej).

Nie odpalałem go jeszcze, ale zaskoczenie moje wywołał sposób wykonania, jakość plastiku, uszczelek i połączeń.

Wyposażenie w media jest raczej średnie (z reszta i tak wsypujemy tam coś innego), ale wszystkie rurki, końcówki i przyssawki są w komplecie.

Brakuje co prawda instrukcji, ale ta ściągnięta ze strony Eiheima pasuje jak ulał. Budowa jest identyczna - czyli albo jest to wierna kopia Eiheima albo też filtr wykonał ten sam chińczyk (tudzież jego brat).

Dzisiaj odpalę filterek i dam znać jak z hałasem i ogólnie pracą. Po pobieżnym jednak przejżeniu uważam że jest to niezła alternatywa - tym bardziej że kosztuje jakieś 180zł.

Jeśli będzie zainteresowanie mogę nawet porobić fotki i zrobić coś w rodzaju testu, tylko co chcielibyście potestować ?