_Darek_ Opublikowano 5 Lutego 2021 #1 Opublikowano 5 Lutego 2021 Dzień dobry, proszę o pomoc i poradę czy wszystko idzie w dobrym kierunku, czym mam coś zmieniać, dodać. Czy może popełniłem gdzieś błąd. Zalane w dniu 26 stycznia wodą z kranu. Wlałem ampułkę BioDigest oraz uzdatniacz Seachem Prime Parametry bezpośrednio po zalaniu wadą z kranu: pH -7,4 – test JBL GH- 249,76 mh/l – test tropical KH-107,04 mg/l – test tropical NO3 – 5– test JBL NO2 -0,2– test JBL NH4 -0,5mg/l – test sera NH3 – 0,009 mg/l – test sera Włączyłem filtrację (fluval fx4 z ceramiką fluvala oraz matrixem, gąbki standardowe) oraz oświetlenie na 14h/24 Szczyptę pokarmu dosypuję co 2-3 dni. 29.01.2021 pH -7,6 NO2 -0,2 NH4 -0,5mg/l NH3 – 0,009 mg/l 01.02.2021 Dodana druga ampułka BioDigest pH -7,8 NO2 -0,8 NO3 – 30 NH4 -0mg/l NH3 – 0 mg/l 04.02.2021 pH -7,8 NO2 -1 NO3 – 30 NH4 -0mg/l NH3 – 0 mg/l Proszę o ewentualne sugestie. Będę podawał parametry na bieżąco, co kilka dni. Co zauważyłem. Woda jest lekko mętna, widać to zwłaszcza jak patrzę z boku akwarium. Dodatkowo na tafli unosi się jakby biały pył, zawiesina. Nie wiem jak dokładnie to opisać, być może jest to film bakteryjny. Chciałby go w najbliższych dniach usunąć mechanicznie (odłowić, co się da) i dolać wody, ponieważ już kilka cm wyparowało. Będę dolewał przez "ustrojstwo" węgiel i sznurek. 1
Bartek_De Opublikowano 5 Lutego 2021 #2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Witaj. Cykl przebiega prawidłowo, możesz przestać sypać pokarm. Mętna woda może być spowodowana pierwotniakami, co w świeżym akwarium jest normalne i za chwilę samo zniknie, albo wysokim poziomem fosforanów, które powstają z pokarmu (nie ma kto go zjadać). Podobnie film bakteryjny, również za jego powstawanie po części odpowiedzialne są fosforany. Zbieranie tego ręcznie mija się z celem, walka przegrana. Dokup sobie skimmer, albo ustaw wylot filtra ponad taflę wody tak żeby ją "przełamać". Nie musisz już robić tych wszystkich pomiarów, wystarczy tylko NO2 do momentu aż spadnie do najniższych, na skali testu, wartości. Wtedy zmierz NO3, jeśli będzie powyżej 40 zrób podmianę 1/3 słupa wody i można wpuszczać rybyPrzed wpuszczeniem ryb możesz jeszcze dla spokojności dodać ampułkę biodigest.Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka 2
_Darek_ Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2021 1 godzinę temu, Bartek_De napisał: Witaj. Cykl przebiega prawidłowo, możesz przestać sypać pokarm. Mętna woda może być spowodowana pierwotniakami, co w świeżym akwarium jest normalne i za chwilę samo zniknie, albo wysokim poziomem fosforanów, które powstają z pokarmu (nie ma kto go zjadać). Podobnie film bakteryjny, również za jego powstawanie po części odpowiedzialne są fosforany. Zbieranie tego ręcznie mija się z celem, walka przegranahttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji6.png. Dokup sobie skimmer, albo ustaw wylot filtra ponad taflę wody tak żeby ją "przełamać". Nie musisz już robić tych wszystkich pomiarów, wystarczy tylko NO2 do momentu aż spadnie do najniższych, na skali testu, wartości. Wtedy zmierz NO3, jeśli będzie powyżej 40 zrób podmianę 1/3 słupa wody i można wpuszczać rybyhttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji3.png Przed wpuszczeniem ryb możesz jeszcze dla spokojności dodać ampułkę biodigest. Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Dziękuję za pomoc. za kilka dni zrobię kolejny pomiar NO2
_Darek_ Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2021 Pomiar 07.02.2021 NO2 - ponad 1 mg/l
mareckee Opublikowano 9 Lutego 2021 #5 Opublikowano 9 Lutego 2021 I jak Twoje NO2? Bo ta sama wartość po kilku dniach może informować że albo coś stanęło w cyklu (rzadki przypadek) albo w ciągu tych kilku dni, podbiło i może już spada, albo jest minimalne i można zarybiać akwarium
_Darek_ Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor #6 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Pomiar 09.02.2021 NO2 - ok. 0,8 mg/l Edytowane 9 Lutego 2021 przez _Darek_
_Darek_ Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor #7 Opublikowano 9 Lutego 2021 Proszę o informację, czy na obecnym etapie dodawać kolejną - trzecią - dawkę bakterii BioDigest czy spokojnie czekać i obserwować. Jak kolega wcześniej pisał, od kilku dni nie dosypuję pokarmu (pożywki).
mareckee Opublikowano 10 Lutego 2021 #8 Opublikowano 10 Lutego 2021 Ja bym dał, bo coś powolutku spada NO2 1
grabiec Opublikowano 10 Lutego 2021 #9 Opublikowano 10 Lutego 2021 Dodanie bakterii nie zaszkodzi, natomiast jak będzie niedobór to wzrośnie lub utrzyma się NO2. 1
_Darek_ Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor #10 Opublikowano 10 Lutego 2021 Dziękuję za podpowiedzi. Dziś rano dodałem 6ml (1/2 dużej ampułki) BioDigest PRO. Aktualnie minęły ponad 15 dni od zalania, a pomiar z dziś wieczora to: 10.02.2021 NO2 - ok. 0,8 mg/l
Rekomendowane odpowiedzi