Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomyślałeś co będzie gdy ryby zaczną dobierać się do tych klinów ze styropianu? Uwierz mi, pyszczaki mają różne "świetne" pomysły

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Akurat to mi sobie trudno wyobrazić. Wciśnięte głęboko w wąskie szczeliny. Z wierzchu mogą coś poskubać ale głębiej nie dla rady. A żeby im diety plastikiem nie urozmaicać podocinam jeszcze to co ewentualnie wystaje gdzieś.

Opublikowano
IMG_20210203_181300.thumb.jpg.9a753d0b5e774b37f36ba3f3b28abee5.jpgI tak to zostanie. Dołożę jeszcze trochę mniejszych  kamieni na dnie. Zastanawiam się nad roślinami. Anubiasow mam sporo, a w weekend przycinka w innym akwarium. Przyłoże tu i tam i zobaczę. Zostaną albo nie. Dzięki wszystkim za rady
Na moje oko to wygląda jak garaże ,wcale nie przypomina Biotopu Malawi .
Popatrz w naszą galerie jak koledzy mają ułożone aranżację na razie jest kicha  .
Chyba ze ci to podoba to co innego .

Tu masz moje akwarium aranżacje ec09caafb49a498d1ee6ece92675bb92.jpg
  • Lubię to 4
Opublikowano

Sam nie jestem jeszcze przekonany czy tak to będzie. To już chyba piąty układ który stawiam. Rano mi się już kompletnie nie podoba i po robocie od nowa.

Opublikowano

Aranżacja kwestia gustu ważne żeby się Tobie podobało nie nam, ale jak prosisz o ocene i o radę to pewnie ma to jakiś cel? Zapewne chcesz coś poprawić ulepszyć być może nawet upiększyć. Kilku kolegów mniej lub bardziej dosadnie daje Ci do zrozumienia że ta aranżacja jest mówiąc wprost i bez ogródek ,,do du..y,, a ty dalej w nią brniesz coraz bardziej. Jeżeli Ci się podoba efekt tego co uzyskałeś to git nie ma co dywagować zostaw jak jest o ile jesteś pewny że to nie runie i do przodu. Jeśli jednak masz wątpliwości i chciałbyś coś zmienić, spróbuj zrobić jak radzą koledzy ściągnąć kamienie z góry i ułożyć obok. Moim zdaniem im ułożenie kamieni wygląda bardziej naturalnie tym akwarium prezentuje się lepiej. W naturze kamienie w jeziorze i nie tylko tworzą gruzowiska, a nie jakieś dziwne konstrukcje bo grawitacja i woda im na to nie pozwala, no chyba że widziałeś gdzieś w naturze takie ułożenie skał czy kamieni i się nim inspirujesz.

Nie bierz tego do siebie, ale pooglądaj piękne zbiorniki koleżanek i kolegów z forum w galerii na YT itd i się czymś zainspiruj. Jeżeli nie masz zmysłu ,, dekoratorskiego,, to wybierz akwarium które Ci się podoba najbardziej i spróbuj je skopiować to żaden plagiat i tak nie zrobisz takiego samego bo to niemożliwe nie ma dwóch identycznych kamieni, a nawet jeśli jakiś cudem zrobisz identyczne myślę że nikt się na Ciebie nie obrazi a wręcz będzie się cieszył ze mógł kogoś swoją pracą i akwarium zainspirować.

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 5
Opublikowano
3 hours ago, pulpet said:

IMG_20210203_181300.thumb.jpg.9a753d0b5e774b37f36ba3f3b28abee5.jpgI tak to zostanie. Dołożę jeszcze trochę mniejszych  kamieni na dnie. Zastanawiam się nad roślinami. Anubiasow mam sporo, a w weekend przycinka w innym akwarium. Przyłoże tu i tam i zobaczę. Zostaną albo nie. Dzięki wszystkim za rady👍

Jeżeli mogę coś doradzić zanim podejmiesz kolejną próbę robienia gruzowiska usuń piasek. Teraz nie masz gwarancji, że kamień po ustawieniu dobrze leży. Ryby kopią, więc o katastrofę nietrudno, no chyba, że na celu masz zarażenie sąsiada niżej akwarystyką.

• Lubię to 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja Ci powiem tak ułóż  jak uważasz, i tak za jakiś czas pozmieniasz albo przekonasz się co mieliśmy na myśli, tylko dla własnego bezpieczeństwa zrób to stabilnie, bo te ryby kopią, oj bardzo kopią a wtedy może się dużo wydarzyć żeby Cie nie zrazic to masz tutaj moje kombinacje zobacz, to wszytsko na przestrzeni 3 lat, już pomijam ogrom wiedzy nabytej i ludzi poznnaych,a co przedemna to już inna historia. Wracając do Ciebie rób i kombinuj mi się nie podoba co wymyśliłes, ale z czasem może być tylko lepiej 

Pierwsze Akwa 2017 rok grudzień 125 l 

Screenshot_20201001_222012_com.facebook.katana.thumb.jpg.a1fca7f7d040a508dfa0b669464793eb.jpg

Drugie Akwa 300 litrów, lipiec 2018 bodaj 

FB_IMG_1587586567907.thumb.jpg.c26f08f10394af88f9b225118ce38948.jpg

Trzecie akwarium sierpień 2019 540 litrow i w końcu jest ok(przynajmniej dla mnie)  ciemność i mrok 🤪

IMG_20210121_194918.thumb.jpg.356cb86202f24c946fd6f977ea912355.jpg

Wiec widzisz sam, że długa droga s przed tobą nauczysz się wszystkiego aranz można w godzinę zmienić, wierz mi już dwa razy tak zrobiłem 😉... W każdym razie powodzenia ja będę śledził poczynania 🖐🏻

• Lubię to 6
Opublikowano

16124619639352120815853636351868.thumb.jpg.11ec033acc62f4dff71440644cfb5349.jpgWitam ponownie. Kto ma jeszcze siłę to zapraszam na kolejną rundę. Wczoraj akwarium jeszcze dwa razy było pełne  i o 2 .00 skończyły się siły i natchnienie w postaci nienajlepszego niemieckiego piwa. Kolejne próby były na tyle nieciekawe, że postanowiłem.ich nie uwieczniać. Rano zbiornik pusty a ja do pracy. Stwierdziłem że kolejne puzzle z tego co mam nie mają sensu, więc po pracy na spacerek do pobliskiego lasu poszedłem. Wróciłem bogatszy o cztery kamyki o łącznej wadze 43 kilo. Półtorakilometrowy spacerek farmera do auta i wiem że Malawistyka lekka nie jest😀. Do kafarów nie należę, więc prawie mi oczy pękły. Ale do rzeczy. Biorąc pod uwagę wszelkie rady wymodzilem coś takiego. Piszcie, krytykujecie, zobaczymy co wyniknie. Mi chyba pierwszy raz zaczyna się podobać to co ułożyłem.

• Lubię to 3
Opublikowano

Ja bym te duże  zostawił tak jak są a resztę po prostu zbił w gromadę idąc w gòrę. Ale nie układał tylko po prostu pokładł tak aby były stabilne. 

• Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.