Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fundament stoi stabilnie, wiem co moge bezpiecznie ruszać. Zaleje woda, pokombinuje z oświetleniem, a kamienie przestawic mogę zawsze. To co dołożyłem mogę swobodnie przebudowac  w dowolnym momencie. A biologia już startnie.

Opublikowano

Żadna tajemnica. Pracuję jako mechanik maszyn w jednym.z największych kamieniołomów w Europie. Stąd ok 30 procent tego co.widac. Z tym że materiał z kamieniolomu nie do konca mi się podoba. Ma  ostre krawędzie. Ale. tereny obok są usłane kamieniami wszelkiej maści, które czas naturalnie wygładzil. Nic tylko łazić i zbierać. Jak ktoś ma ochotę na wycieczkę w okolice Wuppertalu to zapraszam.z przyczepką. Chętnie oprowadze.

Mi trochę, ale.na razie zostaje. Nie mam już czasu i kasy na inne.

• Lubię to 1
Opublikowano
Nie przeszkadza Wam to tło?
Przeszkadza, ale już resztkami sił powstrzymuję się od zabrania głosu w tym temacie, chyba właśnie z powodu tego tła. Dyskusja rozgorzała na dobre, wszyscy radzą jak ułożyć żeby było naturalnie, a tło rodem z tandetnego kominka Pasuje to jak świni siodło W ogóle to ten wątek jest świetnym przykładem jak z prostego tematu jakim jest aranżacja zrobić mega problem na 6 stron.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano

Ja nie pisałem nic o tle bo kolega pewnie włożył dużo pracy w to tła więc nie chciałem go zniechęcać. Pozatym widzę to tak ładna aranżacja zasłoni połowę tła druga połowa zarasnie glonami i będzie wyglądało dużo lepiej może nawet fajnie. Teraz bije w oczy bo jest nowe i wygląda sztucznie, ale jak się zagloni może wyglądać ciekawie.

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Faktycznie dałem ciała z tłem. Wynik doświadczeń z innych zbiorników. Byle co, aby w miarę jednorodne i niezbyt oczo..bne. przyjdą rośliny to zniknie. A tu nie przyjdą. I geometryczna czarna cegiełka gryzie się z całością. Ale na razie zostanie. Zobaczymy jak troszkę porośnie glonami i pojawia się ryby Może nie będzie tak w oczy razić. A jak nie to coś innego wymyślę. Nie mam teraz możliwości tego zmienić.

Opublikowano
2 minuty temu, aro600 napisał:

Ja nie pisałem nic o tle bo kolega pewnie włożył dużo pracy w to tła więc nie chciałem go zniechęcać. 

Tu się mylisz. Tło zajęło mi dwie godziny, bo jak zwykle potraktowałem je jako najmniej istotny element tego co się wydarzy jak dalej piszesz liczyłem że nie będzie się.mocnonrzucac w oczy. I po cichu nadal am taką nadzieje

Opublikowano

I może tak być ze się nie będzie bardzo rzucało w oczy jak tło i kamienie porosną glony.

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego jak pracujesz w kamieniołomie to możesz być posiadaczem jednego z najładniejszych teł akwarystycznych na tym forum. Zawsze w najbliższym sąsiedztwie kamieniołomu są zakłady obróbki kamienia, chodzi mi o te w których tnie się bloki skalne na płyty (np. piła wodną). Znajdź płyty kamienne które u nas nazywają ,,skórami" jest to płyta z cięcia wyrównawczego (pierwsze odcięcie z bloku skalnego) dla nich jest to odpad a dla nas  jest to najlepszy materiał. W ten sposób otrzymujesz płytę od 3 do 30 cm grubości ( ze względu na wagę szukaj jak najcieńszych 2-3 cm)   z jednej strony idealnie gładka a z drugiej masz naturalną fakturę kamienia. Ja taką ,,skóre" wziołem w całości ( 2 x 1m), wyrównali mi ją i rozdzieli na 4 części i nakleiłem (zakotwiłem) na całą ścianę za akwarium. Efekt na żywo niesamowity, tak jak by ze ściany wystawał cały blok skalny. Kamieniołom i zakłady wokół dają ci niesamowite możliwości jeśli chodzi o kamień o których my możemy sobie tylko pomarzyć, możesz mieć tło o efekcie całego bloku skalnego.

akwarium.thumb.jpg.315d243b432f86b5999371a0cf413c65.jpg749194787_skra1.thumb.jpg.c263d5e802834bb8de255f4bd5871c2f.jpg

• Lubię to 4