Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

nadszedł czas na zmiany:).

Do tej pory w moim baniaku 360x90x80 pływały drapieżniki i większa non mbuna. Potrzebuję zmiany.

Zacząłem myśleć o Tanganice i innych biotopach, jednak finalnie podjąłem decyzję, że chcę mbunę.

Planuję kupić maluchy z oferty Darka Gaży - mam do Niego kilka minut drogi i liczę na dobre jakościowo ryby.

Pomimo wielu lat z Malawi nie mam doświadczenia z mbuną. Poprzez zmianę chciałbym doświadczyć tego zachwytu i ekscytacji, którym dzielicie się na forum i które moglem sam zobaczyć rok temu na spotkaniu klubowym ( w tym roku nie mogłem niestety się pojawić ).

W tym poście chciałbym Was prosić o inspirację w zakresie obsady.

Ile ryb i ile gatunków mogę wpuścić ( to będą maluchy) ? Jakie wybrać i dlaczego ? :)  Na co zwrócić uwagę?

Bardzo liczę na inspirację i Waszą pomoc:).

Opublikowano

Witaj. Przy tym litrazu możesz poszaleć z obsadą. Natomiast jeśli chodzi o doradztwo to można naprawdę wypisywać setki kombinacji. Najlepiej będzie jeśli wybierzesz sobie ryby, które się Tobie najbardziej podobają a później będzie można to zweryfikować i ustalić fajna obsadę...

• Lubię to 2
Opublikowano

Myślę aby bazą była klasyka : demasoni, msobo, saulosi, maingano, podoba mi się maison reef.
Na pewno biorąc pod uwagę wysokość akwa 80 cm potrzebuję jakiegoś gatunku mbuna, która będzie w toni - coś oprócz acei będzie spełniać tą rolę?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
2 godziny temu, amac1975 napisał:

Do tej pory w moim baniaku 360x90x80 pływały drapieżniki i większa non mbuna.

Takie zacne akwa i nie pochwaliłeś się filmami, fotami..?...

2 godziny temu, amac1975 napisał:

W tym poście chciałbym Was prosić o inspirację w zakresie obsady.

Czyli chcesz ryby z tej hodowli http://www.tanganikamalawi.pl/ryby-z-jeziora-malawi/  - o ile jest to aktualna oferta to coś wybiorę.

Sądzę że na tak duże akwa jakim dysponujesz można by wziąć ryby z większych gatunków. Zaproponuję taką obsadę:

metriaclima msobo magunga

metriaclima fainzilberi maison reef

Labeotropheus fuelleborni Chidunga MC/OB 

Labeotropheus trewavasae - w ofercie są 4 warianty geograficzne do wyboru który bardziej się podoba

Metriaclima estherae red-red

Metriaclima sp. „elongatus Chewere”

Pseudotropheus sp. „acei” Luwala Reef

Pseudotropheus sp. „elongatus mphanga”

Brakuje mi do tej obsady melanochromisa np: auratus lub chipokae których nie ma w ofercie.

• Lubię to 1
Opublikowano

[mention]Tomasz78 [/mention]

Dziękuję bardzo.
Podoba mi się.

Czym kierowałeś się przy tej propozycji?

Jedynie na Metriaclimę estherae Red Red jestem uczulony chyba i nie chcę jej w obsadzie.

Opublikowano
9 minut temu, amac1975 napisał:

Jedynie na Metriaclimę estherae Red Red jestem uczulony chyba i nie chcę jej w obsadzie.

A dlaczego?

Można zamiast redów dać Pseudotropheus sp. ‚williamsi north’ Makonde który jest w ofercie w linku.

12 minut temu, amac1975 napisał:

Czym kierowałeś się przy tej propozycji?

Żywieniowo ryby zbliżone. Klasyka z jeziora czyli duża zebra (maison reef) , tzw kulfon czyli można by rzec wizytówka roślinożernej mbuny czyli ryby z rodzajów labeotropheus. Ryby z gatunków największej mbuny (maison reef,labeotropheusy,williamsi,acei). Różnorodność kolorystyczna - kontrast pomiędzy rybami ciemnymi - czarno/ciemno/niebieskie (samiec magungi, m. chewere) a jasnymi (samiec maison reef, samice magungi, labeotropheusy), acei zasiedlają toń ale myślę że to jest bez znaczenia bo w tak dużym akwa będzie duże stado które będzie pływało wszędzie ( w toni też ).

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dał ryby które wymieniłeś wyżej czyli demasoni,maingano. Pominąłem je bo to małe gatunki - demasoni 8,9cm, maingano 11cm - tak małe ryby ledwo będzie widać ;) , no ale to już Twoja sprawa które gatunki weźmiesz.

• Lubię to 1
Opublikowano

[mention]Tomasz78 [/mention] dziękuję za pomoc!

Metriaclimy estherae red red miałem wiele lat temu i nie zakochałem się w nich:) Dodatkowo ten bladoróżowy kolor nie zachwyca mnie zbytnio

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, Sławol napisał:

Do takiego litrażu przydałby się jakiś większy gatunek, pomyśl nad którymś z Protomelasów.

Słaba to mbuna ;)

• Lubię to 2