Skocz do zawartości

350L, start na WA oraz Prodibio - pomoc fachowca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po mniejszych i większych trudach wystartowałem.

Zbiornik zalany wodą wraz z rozpoczęciem roku szkolnego, tj. 01.09.2020 :)

02.09
Lekkie poprawki skimera, który miał problemy ze zbieraniem wody. Wymiana pompki na większą i jak już było super, zrobione zostały pomiary:

Kran
NH4 - <0,05

KH - 8
NO2 - <0,01
NO3 - 5
PH - 7,4

Akwarium
NH4 - 0,05
KH - 8
NO2 - 0,025
NO3 - 5
PH - 7,9 (może nawet 8,0)

Po pomiarach dodana WA, ok. 14kropli, i po 30min. zmierzone
NH4 - 0,05

Dodane bakterie - 1 fiolka

05.09
Zgodnie z poradnikiem zmierzone tylko
NH4 - 0,05
NO2 - 0,05

Zastanawia mnie brak wzrostu NH4 po dodaniu WA, ale chyba idzie w dobrą stronę NO2 zaczyna rosnąć.

Edytowane przez artjur
Opublikowano

Nie zwietrzała Ci WA ? U mnie taki sam był objaw i się denerwowałem aż w końcu wlałem za dużą dawkę i później problem był z NO2 ;D Zrób test w szklance wody. Tak czy tak u mnie NH4 cały czas wskazywało 0.05 a i tak cykl się zamknął

Opublikowano

Raczej nie zwietrzała, bo mieliśmy małą przygodę z nią. Jak dolewalem to krzyknąłem "Jejku jak to wali"
Nie zdarzylem się obejrzeć jak młodszy syn podszedł do butelki, powiedział "Ja nic nie czuję" i wsadzają nos prawie do środka powąchał. Odskoczył na bok, łzy go zalały i usta zrobiły mu się granatowe i nie mógł wydusić z siebie słowa. Ja prawie zszedłem, całe szczęście że byłem odwrócony tylko bokiem i trzymałem butelkę drugą ręką. Przeszło mu po kilku minutach, ale strachu się najedliśmy.

Wnioskuje więc że miała pełna moc.

Opublikowano

Ja tam na chemii się za bardzo nie znam, ale kiedyś bym się wkąpał przy zakupie prodibio biodigest. Są dwie ampułki z jasnym płynem to bakterie i z ciemnym płynem to tylko pożywka dla bakterii. W sklepie nie za bardzo się orientowali co sprzedają, więc zobacz którą ampułkę posiadasz. Dodaję poglądowe zdjęcie. 

W tym opakowaniu widać różnicę w kolorze ampułek. 

prodibio-biokit-bakterie-nitryfikacyjne-3-ampulki.jpg

Opublikowano

Kolejny dzień testów.

08.09
Dodałem test NO3
NH4 - 0,05
NO2 - 0,1
NO3 - 5 (może lekko powyżej)

Nadal NH4 stoi w miejscu, ale NO2 rośnie, więc stwierdzam że idzie w dobrym kierunku.

Czy jest sens dodawać drugą fiolkę bakterii czy na razie zostawić tak jak jest?
Gdzieś czytałem że dodaje się troszkę pokarmu, ale nie wszyscy chyba to praktykują - dodać?

Opublikowano

Jeśli masz test kropelkowy JBL na NH4 to możesz mieć wadliwy. Ja taki miałem 4 miesiące temu. Odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy.

Opublikowano
54 minuty temu, Bakakaj napisał:

Jeśli masz test kropelkowy JBL na NH4 to możesz mieć wadliwy. Ja taki miałem 4 miesiące temu. Odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy.

Ooo, a jak to zweryfikować?

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj zrobić test samej wody amoniakalnej lub dla własnego bezpieczeństwa rozrzedzonej wody amoniakalnej np. 5 kropli na słoiczek do testu. Jak wynik będzie dalej 0,05 co jest oczywiście nie możliwe to test jest wadliwy.

Edytowane przez Bakakaj
Opublikowano
32 minuty temu, Bakakaj napisał:

Spróbuj zrobić test samej wody amoniakalnej lub dla własnego bezpieczeństwa rozrzedzonej wody amoniakalnej np. 5 kropli na słoiczek do testu. Jak wynik będzie dalej 0,05 co jest oczywiście nie możliwe to test jest wadliwy.

W sumie racja. Jakoś tak mi od rana ciężko się myśli 😁

Sprawdzę dziś wieczorkiem.

Opublikowano

No i okazało się że test pokazuje głupoty. Na 5ml wody wkropilem 5 kropli wody amoniakalnej, test pokazuje 0,05 a nawet z upływem tych 15 minut próbka robiła się coraz jaśniejsza.

Teraz jest prawie na zero

IMG_20200909_212619.thumb.jpg.2b36e0eb1510bd3e9df97be00eb60e21.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To nie tak, ze nie produkują. Jest problem z wysokimi kosztami importu spoza EU. Z tego powodu dystrybutorzy się wycofali
    • Witam, Kilka dni temu zauważyłem u jednego dorosłego kadango dużego guza przy płetwie piersiowej. Pojawił się prawdopodobnie z dnia na dzień w okresie kiedy akurat w akwarium były dwa tarła i trwały walki, dlatego na początku założyłem, że po prostu oberwał.  Niestety minęło już kilka dni i guz nie maleje. Dodam , że samiec nie wykazuje żadnych zachowań chorej ryby, jest aktywny , je normalnie, nie ociera się . Do tego żadna inna ryba w zbiorniku nie ma na skórze niczego podobnego.  Proszę o radę - czy czekać co się będzie działo dalej czy od razu robić mu kwarantannę ?
    • Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Przeniosłem do właściwego działu.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.