Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Falcowski napisał:

Fronty ładnie by wyglądały, jak będą zachodzić na szybę do wysokości boków, żeby było jednolicie, ale z drugiej strony między frontami pionowa szpara będzie widoczna na tle akwarium i styropianu, więc maskowanie chyba będzie lepsze.

Mam fronty zachodzące na szybę i ta mała 2mm szparka na wysokości kilku centymetrów, naprawdę nie rzuca się w oczy 🙄👍

Opublikowano (edytowane)

Cały czas myślę nad filtracja i zastanawiam się między kaseciakiem, a filtrem narożnym HMF zastanawiam się tylko jakiej on musiałby być wielkości i czy moja koncepcja jest prawidłowa

Filtr oparty na pompie jebao DCP5000   

5cm panel gąbkowy ppi20 zasypany w środku kostakmi gąbki ppi30 i na tym postawiona pompa. 

Mama kilka pytań do użytkowników takich filtrów 

1) Czy taki filtr da rade sobie z moim akwarium? 

2) Czy przy filtrze typu Hamburg mamy od razu załatwiony temat skimera? 

3) Czy pompa DCP5000 będzie odpowiednia do mojego akwarium (przypomnę 240cm długości) 

4) Czy będzie potrzebny dodatkowy cyrkulator? Czy ta pompa załatwi sprawę obiegu wody, a może lepiej dać np słabsza pompę do filtra + cyrkulator 

Chciałbym ten filtr wykonać jako wkładaną kasetę narożną widziałem jeden z kolegów na forum ma taki u siebie. Być może w przyszłości wykonam moduł skalny do którego powędrują gąbki z początkowego HMF. Na razie nie mam możliwości wykonania modułu, a taki Hamburg wydaje mi się dość szybki i prosty co pozowiliłoby mi wystartować dość szybko żeby powoli dojrzewało akwarium i sama filtracja oparta na gąbkach. 

Edit;

Efekt dzisiejszego dnia

Szkło na swoim miejscu i 200kg piachu wypłukane.

Fotek piachu nie wrzucam 😉

IMG_20200821_204749.jpg

IMG_20200821_204743.jpg

Edytowane przez aro600
Opublikowano

Jak postępy?

Co do filtracji to oparta na hamburgu z tego co rozumiem długo łapie ale jak złapie to jest nie do zajechania. Ja postawiłem na module wypchanym gąbkami na chwilę obecną parametry wzorowo co do klarowności wody jeszcze nie jest to co bym chciał ale jestem pełen optymizmu. Cierpliwość :))   Po analizowaniu filtracji którą planowałem w swoim zbiorniku postawiłem na moduł.. Woda nie opuszcza zbiornika jest bezobsługowy mało widoczny hmm co tu więcej potrzeba? Ewentualnie możesz wrzucić woreczek ceramiki czy czego wolisz też do modułu a pompa jaką masz myślę że spokojnie da radę.  U mnie mam pompę dcp 10000 ale chodzi na minimum co daje 3000L/h.... na chwilę  obecną nie widzę potrzeby zakupu cyrkulatora a mam zbiornik 250x80x70. 

Opublikowano

U mnie powoli do przodu postępy są choć co do filtracji nastąpiła jednak całkowita zmiana koncepcji. .. znów zaważył czynnik ,, żona,, i brak sprzętu w środku w sensie Hamburga i jednak postawilem na filtrację narurową według rozwiązań  inspirowanych kilkoma osobami z forum. Filtracja już jest prawie gotowa wszystko po klejone czekam tylko na zawory i całość będzie gotowa. Rozwiązanie oparte na rurkach klejonych 1" Nibco do zimnej wody napędzać to będzie pompa Grundfos 25-60 -  3 korpusy równolegle na mechanikę, 2 korpusy równolegle na filtrację chemiczną i 3 korpusy równolegle na biologie. Dodatkowo w układzie wstawiona grzałka tylko narazie mam 600W i zastanawiam się czy to nie będzie zbyt mocna? Czy nie zaszkodzi rurką  czy nie lepiej było by dać 300W? Najwyżej będzie chodziła dłużej. W sumie ywmerature w domu i tak mam zawsze 22 - 23*C. 

Teraz szukam kamieni. Muszę zrobić też przykrywę. 

Opublikowano
9 minut temu, aro600 napisał:

Dodatkowo w układzie wstawiona grzałka tylko narazie mam 600W i zastanawiam się czy to nie będzie zbyt mocna? Czy nie zaszkodzi rurką  czy nie lepiej było by dać 300W? Najwyżej będzie chodziła dłużej.

Będzie dobra, a o rury nie musisz się martwić, nie stopią się, no chyba że włączysz grzałkę na sucho;):P

Opublikowano (edytowane)

Dziś akcja kamienie przywiozłem 165kg i po umyciu i paru godzinach przekładania wyszło mi coś takiego - co myślicie prośbą o ocenę aranżacji. 

IMG_20200904_220308.jpg

IMG_20200904_220038.jpg

Edytowane przez aro600
Opublikowano (edytowane)

A co tam ma pływać...? Jeśli mbuna to za mało kryjówek dla ryb i mógłbyś pójść wyżej z tymi skałami...

P.S. 

Czyżby akwarium  miało pozostać bez tła...? Jeśli tak to nie wygląda to zbyt ciekawie... 🤔

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie ma decyzji co ma pływać, na wybór obsady przyjdzie czas jak akwarium będzie dojrzejewało, kamienie są na jakieś 30cm od piasku w górę w najwyższym punkcie na foto może tego nie widać bo zdjęcie robione z góry a akwarium ma 70cm wysokość i wiec to też trochę wizualnie oszukuje. 

Edytowane przez aro600

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.