Skocz do zawartości

Uszczelnienie pokrywy silikonem akwarystycznym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Bartek_De napisał:

Ok, woda go utwardza, ale czy przypadkiem z tą wodą nie spłynie z powrotem coś do akwa...?

Myślę , że nie. Zanim koronę położę ( a w koronie silikon) to trochę czasu minie.  Ale jak mówisz..mogę te 2-3 cm   obniżyć na ten czas poziom wody dla pewności.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No i korona położona na silikon. Kładłem na czarny i przeźroczysty. Miałem obiekcje co do czarnego  ale okazał się w moim odczuciu lepszy od przeźroczystego. Generalnie kolor nie miał znaczenia bo w rowku w koronie i tak go nie widać. Dopiero jak uszczelniałem  styk korony co nachodzi na szkło ( wewnątrz akwa) to właściwie czarny lepiej wygląda z tego względu , że korona też jest czarna. Ponadto czarny jest bardziej plastyczny , miękki i łatwiej się go  kładzie. Ale to mogą być subiektywne odczucia. Na rogach dałem ciut więcej i mam nadzieję , że uporałem się z problemem. Przed silikonowaniem odtłuściłem  szkło ( rant) i rowek w koronie  acetonowym zmywaczek do paznokci.   Miałem wcześniej uszczelkę gumową do okien. Była w stanie fatalnym..owszem..na krótko pomoże. Ale na dłuższą metę niestety nie i trzeba ją wymieniać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

Fajny pomysł z tym przyklejeniem. Ja u siebie na tyle co mam akwarium tylko raz musiałem pokrywę zdjąć i to w celu.. właśnie uszczelnienia ;)

Tak z ciekawości. Jak w razie co będziesz odłączał koronę od akwarium? Czy będzie trzeba nożykiem ciąć silikon czy jakoś inaczej ?

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja podchodzę do tematu trochę inaczej. Dla mnie pokrywa/korona, jak zwał tak zwał, jest integralną częścią akwarium. Nie widzę większego sensu żeby ją co chwilę ściągać ...żeby ją w ogóle ściągać, po co? Dobre posunięcie Andrzeju, popieram Jestem przekonany, ze skończyły się Twoje problemy z przeciekami

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, iquitos68 napisał:

Jak w razie co będziesz odłączał koronę od akwarium? Czy będzie trzeba nożykiem ciąć silikon czy jakoś inaczej ?

Myślę ,że nie będę miał potrzeby. Plecy akwa są jakieś 13-13.5 cm od ściany.  Czyli manewry typu wkładanie węży (  twardych profili w kształcie laski) , ich wyjmowanie itp. mogę śmiało wykonywać mając taką przestrzeń za zbiornikiem i szafką. Belka nie jest na stałe zintegrowana z koroną. Mogę ją przesuwać przód - tył albo jednym ruchem ściągnąć bez potrzeby ruszania korony. Tak jak @Bartek_De napisał..jest to teraz integralna część akwa i nie widzę potrzeby aby była luźno położona na zbiorniku. Jedyny wariant jaki mi przychodzi do głowy jeżeli chodzi o ściąganie korony to wymiana szkła na takie jakie mam . Ale tego nie przewiduję ..no chyba , że jakiś kataklizm sponiewiera mi zbiornik. Najwyżej wtedy będę myślał.

• Lubię to 2