Skocz do zawartości

Uszczelnienie pokrywy silikonem akwarystycznym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do tych co uszczelniali  swoje pokrywy silikonem a zwłaszcza silikonem akwarystycznym jak w linku poniżej. Czy po uszczelnieniu pokrywy  występują jakieś przecieki i czy jeżeli ktoś robił silikonem jak w linku a mając ryby w akwa ,  czy były widoczne jakieś dziwne zachowania ryb czy inne skutki uboczne? W opisie  jest zaznaczone , że jest nieszkodliwy dla zwierząt i nie wchodzi w reakcje z wodą ale chce znać opinie kogoś kto już tak robił.

https://www.clarias.pl/silikon-akwarystyczny-klej-310ml-przezroczysty-uszczelniacz-p-14.html

Pytanie moje wzięło się   stąd , że nie do końca jestem zadowolony z gumowych ( chyba okiennych) uszczelek. Co jakiś czas są wymieniane bo jednak po jakimś czasie zaczynają przepuszczać wodę szczególnie w narożnikach. Z przodu można reagować a  z tyłu niestety albo się tego nie widzi albo nie ma się dostępu. Dlatego postanowiłem zrobić z tym definitywny porządek mając jednak świadomość , że wtedy ograniczam sobie "manewry " z pokrywą. 

Opublikowano

Andrzeju ja mam całą koronę wklejoną na stałe właśnie silikonem w dodatku nie akwarystycznym, a najzwyklejszym, sanitarnym Zero przecieków, pocenia itp... Nie zauważyłem żadnych niepożądanych skutków, polecam

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

No właśnie. Takie diametralne rozwiązania są najlepsze. U mnie lekka obawa bo mam ryby w akwa..ale tak jak w podanym linku napisali to raczej nie powinno być problemów. W piątek uszczelnię. Położę spoinę w rowku w koronie  i wtedy koronę  przyłożę do szkła. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

Ja swoją kleiłem też na zalanym baniaku, co prawda nie miałem jeszcze ryb, ale nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ. Odtłuść dobrze krawędź szkła i do dzieła. Po tym zabiegu zostaw pokrywę odkrytą, niech się wietrzy.

• Lubię to 2
Opublikowano

Andrzeju ja wkleiłem pokrywę na silikon akwarystyczny po tym jak ryby podczas karmienia zaczęły tak chlapać, że woda ciekła po szybach. Jako że mam szafkę z płyt wiórowych bałem się, że zacznie upchnąć. Zdjąłem pokrywę, dokładnie wybrałem na sucho, obsmarowałem siliconem i położyłem na akwarium.  Oczywiście mając ryby w akwarium nie kładlem płyt zamykających pokrywę od razu, tylko odczekałem kilka godzin aby zapach silikonu trochę wywietrzał. Nie zauważyłem aby ryby jakoś inaczej się zachowywały a minęły już prawie 3 lata więc śmiało możesz wkleić pokrywę.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

No to żeście mnie pocieszyli. Najgorsze to było to , że z tylu nie widziałem. Nie wiem z czego mam szafkę ale wody nie wchłania jak wiórowa co nie oznacza , że nie mam potrzeby  uszczelnić  korony. Co do samej pokrywy to zawsze mam uchyloną na 2 cm. Ale jak mówicie..po prostu zostawię otwartą na jakiś czas.

9 minut temu, Bartek_De napisał:

..i może na ten czas spuść kilka centymetrów wody żeby w razie czego ryby nie chlapały na połączenie.

W opisie jest , że woda go utwardza. Czyli raczej nie ma powodów do obaw. A i tak będę robić podczas podmianki . 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Andrzeju jeszcze jedno. Myślisz, że ten silikon akwarystyczny jest na prawdę taki akwarystyczny? Myślę, że walą w tubę zwykły, najtańszy sanitarny, a papier wszystko przyjmie. "Napiszmy, że akwarystyczny to bedzie drożej" Takie jest moje zdanie.

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek_De napisał:

...i może na ten czas spuść kilka centymetrów wody żeby w razie czego nie chlapały na połączenie.

Myślę że to nie jest konieczne... Ja nie upuszczałem wody a dodatkowo w akwarium u dzieci przyklejałem oświetlenie do pokrywy na silikon. Pomimo skraplającej się wody pod pokrywią nic się nie działo z rybami...

• Lubię to 1
Opublikowano

W opisie jest , że woda go utwardza. Czyli raczej nie ma powodów do obaw. A i tak będę robić podczas podmianki . 

Ok, woda go utwardza, ale czy przypadkiem z tą wodą nie spłynie z powrotem coś do akwa...?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.