Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak większość z was wie wczoraj zarybiłem akwa 10 szt. saulosi i 12 szt. maingano. Po wielu godzinach cieszenia oka przyszła pora na sen.

Pobudka... I znowu do akwa...Hm..... Brakuje 4 szt saulosi i 4 maingano :? Może się pochowały..Czekam...Kawa...Nadal czekam....Kontrolne GG do Czestera_...Brak odpowiedzi...Zdejmuję pokrywę...I co widzę ...prefiltr spadł z rury ssącej od kubła...Decyzja zapadła w momencie...Otwieram kubeł...Najgorsze że nie mam zaworów odcinających na wężach....

Udało się ...wyciągam kosze z wkładami i co ?

8 małych szczeniaków pływa w wolnej przestrzeni pod koszami....

Wylądowały w akwa...Pływają radośnie...Na szczęście szybka reakcja i chłonny wiedzy umysł zapobiegł tragedii .... :roll:

Opublikowano

Chyba prefiltr za luźno siedzi na rurze. Nie powinien spaść, tym bardziej, że jest przysysany do koszyczka przepływającą wodą. Kup taki z ciut za ciasną dziurką, gąbka jest wszak rozciągliwa. Ja wykorzystuję gąbki z małych filtrów wewnętrznych, bodajże Fan2, nie pamiętam, kupuję zawsze "na oko".

Wczoraj opisywałeś radość, dzisiaj stres. Ale masz emocji z tym akwa. :D

Opublikowano

Ostatnio czysciłem filtr TetraEX 1200 wyrzuciłem gąbke w brodziku nagle kątem oka ujrzałem ruch patrze a tam podskakuje taka 1,5 cm rybka. Szybka akcja ratunkowa i maluch wylądował w kotniku, był bladziutki lekko zdziwiony tym, że istnieje światło ale po pewnym czasie wyszedl z tego fajny dialeptosik. Musiał życ w filtrze na tyle długo, że urósł w skrajnych warunkach do wielkości powodującej niemożność przeciśnięcia sie przez koszyk. Nie sugeruje że miał szanse wrócić :wink: tylko jestem w szoku, że mimo tak nie sprzyjających warunków rybka przeżyla i jeszcze urosła :shock: . Tak więc Sławek gratki za szybką akcje ale moze coś przeżyłoby dłużej ;).

Opublikowano

No całe szczęście, że moje ryby żyją bo już bym się do ciebie nie odezwał:P

Tak poważnie szczęście że żadniej nic się nie stało i domyśliłeś sie co mogło być przyczyną. Jak tam te dwa małe rodzynki, bo o nie się najbardziej martwie?

Opublikowano

wow niezły zonk, ale to prefiltr - gąbkę masz wprost na rurze ssącej? Bo u mnie jest na tym sitku od ssania (tetra) a z tego co zauważyłem przy montażu to nie ma prawa samo spaść (dla pewności ścisnąłem gumką recepturką) :wink:

swoją drogą - niezłą karuzelę zafundowałeś szczawikom. :lol:

Opublikowano
wow niezły zonk, ale to prefiltr - gąbkę masz wprost na rurze ssącej? Bo u mnie jest na tym sitku od ssania (tetra) a z tego co zauważyłem przy montażu to nie ma prawa samo spaść (dla pewności ścisnąłem gumką recepturką) :wink:

swoją drogą - niezłą karuzelę zafundowałeś szczawikom. :lol:

Hehe..Chcąc przeżyć trzeba być twardym :wink:

Ale tak serio to poza kubłem ,reszta to samoróbka typu: węże z obi, kolanka PCV do wody, rurka zwykła i brak koszyczka :wink:

Podobnie jak w twojej sytuacji recepturka RULES :wink:

Opublikowano

noo Czester chyba sie Slawekosw'a przekonałeś :P Ale pamiętaj że na początku błędy często się zdarzają. Moim błędem był np. wystrój początkowy. A teraz mają skalne malawi z łupków. No i Czester dzięki za rade kupiłem łupki (tylko ze takie fajowskie - ciemnożółty i czarny fajnie zmieszane) i też jakieś czarne kamole. Ładni sie wzorują. Ale też tak macie że rybki stają sie płochliwie po zmianie wystroju ? bo to dla nich takie chyba "inne akwa" jest.

P.S. Nareszcie Klubowicz :):D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.