Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ryby podrosły i dotychczasowe 200l zrobiło się za ciasne, tak więc rozpoczynam nowy projekt o nazwie "Jamnik" :)

Dlaczego Jamnik? A no ze względu na wymiar 160x50 h45cm. Akwarium ma pojemność 360l, to maks na jaki mogę sobie pozwolić w mieszkaniu. 

Akwarium zostało wykonane na zamówienie wraz ze stelażem aluminiowym i pokrywą. Na dzień dzisiejszy kompletuję do niego sprzęt i grubo zastanawiam się nad wystrojem. Stelaż będzie obudowany białymi matowymi frontami, a lewa strona zabudowana aż do wysokości pokrywy. 

Więcej informacji o specyfikacji technicznej już niedługo. 

akwarium.jpg

Edytowane przez r3b
  • Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Prace powoli postępują, ponieważ rybki maja gdzie jeszcze mieszkać staram się ich nowy dom wyszykować bez błędów które popełniłem przy pierwszym zbiorniku. 
Komora filtracyjno-grzewcza gotowa. Aquael będzie biologiem, i będzie grzał wodę, natomiast FX4 będzie robił tylko mechanikę. Doszły też tła 🙂

8CD994A0-9096-485E-B181-CFB229D12F42.jpeg

E081793F-7F74-4097-B506-6A7084543595.jpeg

• Lubię to 6
Opublikowano

Ja swój projekt już skończyłem, no prawie.

Ciekawy stelaż aluminiowy, no i filtracja z dużym zapasem.

Ciekawy jestem dalszych prac no i obsady.

• Lubię to 1
Opublikowano

Co do stelaża to w sumie prosta, lekka i nierdzewna konstrukcja. Łączniki są specjalnie dobrane z metalowymi insertami i każdy może przenieść 400kg. Niestety przy metrze wysokości brakowało trochę jakichś spinek skośnych do pełnej sztywności, ale zamocowanie go do ściany całkowicie rozwiązało problem, nie ma najmniejszego ruchu teraz. 
Filtracja z zapasem bo nie chce mieć mechaniki żadnej w środku. 
A co do obsady to będzie to Maingano, Yellow i Rdzawy bo takie tez towarzystwo oczekuje w starym 200l zbiorniku. 🙂 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mój zestaw był budowany akurat przez Aqua Wojtal Designers z Poznania. O wyborze tej firmy zdecydował głównie sposób w jaki wykonują oni pokrywę. Jest ona zrobiona z dibond i frezowana CNC. Akwarium jest wykonane bardzo starannie, klejenia są równe bez nadmiaru silikonu (dwie szyby mam Opti). Co do stelaża miałem na początku mieszane uczucia, ale po dłuższym zastanowieniu to w sumie może i to dobry patent - nie ma opcji aby popełnić błąd przy spawaniu, a same łączniki z metalowym insertem są bardzo wytrzymałe i nie powinny stanowić żadnego problemu w użytkowaniu. Poza tym sama wysokość stelaża powodowała, że musiałem go mocować do ściany dla bezpieczeństwa. 

pokrywa.JPG

Edytowane przez r3b
  • Lubię to 2
Opublikowano

Jak Wam się widzi taka kompozycja? Oświetlenie tymczasowe:-) lampa Aqua Dreams w trakcie produkcji. 

62F5F34E-ECCC-43A4-B6FE-D130888753B9.jpeg

• Lubię to 1