Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Bartek_De napisał:

To jest tylko moja propozycja. Jak nie zadziała, to kolega wyrzuca trójnik, łączy kolana w 90 stopni i pojedynczy wylot gotowy. Nikt nie jest w stanie zagwarantować, że takie czy inne rozwiązanie zadziała (mam na myśli cyrkulację) trzeba próbować.

A po co kolano? Wylot na wprost bez żadnych dodatków, najwyżej przedłużenie z węża, tak żeby wylot przeszedł przez gębkę, daje najlepszy przepływ.

https://pl.pinterest.com/pin/333125703660833539/visual-search/

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Wojtasnymoja rada taka. Ustaw coś co Ci będzie napędzać Hamburga na wprost na szybę przednią. Zaobserwujesz co się będzie działo. Szybko dojdziesz czy trzeba kolanko czy nie. A wylot ja miałem umiejscowiony jakieś 9-10cm pod taflą. Też będziesz musiał sobie to sprawdzić. Jednym to się podoba i wystarcza innym nie. Po prostu weź głowice i bez gąbki sprawdź sobie.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 1
Opublikowano
[mention=4920]Wojtasny[/mention]moja rada taka. Ustaw coś co Ci będzie napędzać Hamburga na wprost na szybę przednią. Zaobserwujesz co się będzie działo. Szybko dojdziesz czy trzeba kolanko czy nie. A wylot ja miałem umiejscowiony jakieś 9-10cm pod taflą. Też będziesz musiał sobie to sprawdzić. Jednym to się podoba i wystarcza innym nie. Po prostu weź głowice i bez gąbki sprawdź sobie.
Tafle wody mam teraz jakieś 5cm od górnej krawędzi akwarium. Zobaczymy jak to w tym moim narożnym się sprawdzi i czy potrzebny będzie jakiś falownik albo coś innego zamiast AC2000 w hamburgu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 minut temu, Wojtasny napisał:

Zobaczymy jak to w tym moim narożnym się sprawdzi i czy potrzebny będzie jakiś falownik albo coś innego zamiast AC2000 w hamburgu.

@Wojtasnyszczerze powiem że te 2000l/h przy 80cm będzie robiło pralkę. Ale to moje zdanie musisz sprawdzić.

Opublikowano
  [mention=4920]Wojtasny[/mention]szczerze powiem że te 2000l/h przy 80cm będzie robiło pralkę. Ale to moje zdanie musisz sprawdzić.

A to przepływ ustawić na maksa aby się odbijalo od przedniej szyby i rozchodziło na boki?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  [mention=4920]Wojtasny[/mention]szczerze powiem że te 2000l/h przy 80cm będzie robiło pralkę. Ale to moje zdanie musisz sprawdzić.

Dlatego zaproponowałem rozdział na dwa wyloty i puszczenie ich wzdłuż bocznych szyb. Nie zrobi to pralki i może całkiem sprawnie pokierować cyrkulacją. Sławku, proponujesz koledze puścić wprost na przednią szybę, a potem piszesz, że to zrobi pralkę. Gdzie tu sens?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Wojtasny Tak dokładnie tak. Zaobserwujesz czy nie podbija piachu i jak się będzie woda rozchodzić. Jeżeli zrobisz taki test to nasyp odrobinę karmy i zobaczysz jak się to ma. Jeżeli to się nie sprawdzi lub z jakiegoś powodu nie bedziesz zadowolony zrobisz test z kolankiem .