Jump to content

Sztuczne rośliny w Malawi??

chytrzy

Recommended Posts

Witajcie! Niedługo zakładam kolejne akwa Malawi i zastanawiam się nad kwestią roślin. Niby ich nie chcę..., ale jednak z doświadczeń z przeszłości z innymi biotopami pamiętam, że rośliny dodają piękoności w akwarium. A teraz na rynku pojawiło się tyle dobrze wykonanych roślin sztucznych, że zacząłem się zastanawiać czy nie kupić 2-3 sztuki i umieścić gdzieś przy tylnej ściance, tak żeby nie rzucały się zbytnio w oczy ale jednocześnie dodały troche zieleni i klimatu.

Nigdy dodąt nie miałem sztucznych roślin i nie widziałem u nikogo. Może macie z tym jakieś doświadczenia? Jak to wygląda? Czy od razu na pierwszy rzut oka można będzie poznać że to sztuczne, czy też w ogóle się nie pozna?

No jak nie pozna jak pozna że to sztuczne?! :)

Ja uważam tak: albo poważnie podchodzimy do tematu akwarystyki i nie wkłądamy sztucznych skałek, roslinek, ubootów, albo robimy zabawę w akwarystykę na poziomie przedszkola. Albo albo - albo ... rybki albo akwarium ;)

Ja uważam, że nawet jeśli rośliny w malawi rosną słabo, są pokryte okrzemkami, to dodaje to surowego wyglądu i tak ma być.

albo same surowe kamloty albo rośliny ..... ale prawdziwe, imho sztuczne to kiczi tyle i widać że sztuczne - te nowe są dobrze wykonane ale nie na tyle aby nie rozpoznać

kup zwykłe może się przyjmą.
może tak, a może nie. Któż to wie :roll: A tak na serio to dla mnie rośliny to taki sobie pomysł. Sztuczne mają ten sam "nieodparty urok" jak wspomniane U-boty, małże i nurkowie plujący powietrzem, sztuczne korale i szklane kulki z brokatem

Wstyd się przyznać, ale kiedyś miałem w akwa takie rośliny. Nie polecam, naprawdę, nie wygląda to dobrze. I prawdą jest, że ciężko się czyści, z czasem stają się też przeźroczyste. Odradzam, naprawdę.

chytrzy, chcesz mieć ładne roślinki to nie zakładaj malawi, w malawi raczej ogodów nie zrobisz a jak rośliny porosną glonami to słabo wyglądają, wyrzuciłem nurzańce i jest dużo lepiej