Skocz do zawartości

9000K ,9500K ,10000K,11000K???

mazilo

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Czy możesz przykładowo porównać koszt zakupu ledów z zasilaczem itp. i zużycie prądu w porównaniu do świetlówki Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm)  gdzie  najtańsza kosztuje ok . 63 zł. Będę wdzięczny bo nie znam kosztów ledów  a jestem ciekawy różnicy. O ile masz oczywiście ochotę .

Oczywiście: za stroną https://swiatoze.pl/swietlowka-energooszczedna-czy-ledy/. Czyli obrazowo, jeśli chcesz mieć tak samo mocno oświetlone akwarium to ledami zrobisz to dwa razy taniej niż świetlówkami.

Po pierwsze – strumień świetlny

Strumień świetlny to ilość światła, która jest emitowana przez źródło oświetlenia, a jego jednostką są lumeny. Im więcej lumenów, a więc strumieni światła, tym jaśniej. W świetlówkach energooszczędnych ilość strumieni świetlnych waha się od 40-90 lm/W, a w żarówkach LED – od 90 – 200 lm/W.

• Lubię to 1

Można zrobić osobny temat porównujący koszty zakupu elementów  do oświetlenia . Jest fajny temat naszego kolegi  jak w linku poniżej ale brakuje w nim porównania kosztów do konkretnych świetlówek . No chyba ,że Andrzej@egon44 to zrobi w swoim temacie. Chodzi o coś bardzo prostego  na zasadzie , że jest gotowe mniej więcej przyrównanie.

Ale to już inny temat inie będziemy zaśmiecać koledzy jego tematu.

14 minut temu, Bezprym napisał:

Samice Hary przy oświetleniu 6500k-10000k są szarawe dopiero przy dodaniu modułów niebieskich mają fajny niebieskawy kolorek, moim zdaniem nawet ładniej wyglądają niż pod świetlówką JBL Solar Marine Day. 

Widzisz Sławku ,więc według ciebie niezbędne jest RGB lub specjalistyczna belka 🙂

Nie widzę logiki przy oddzielnych modułach : zimny biały , niebieskie i czerwone .
Nie lepiej użyć samych RGB i zimne białe , wówczas możesz wydobyć niebieski i czerwony ? 
Czy kolor z RGB jest gorszy niż oddzielne moduły  led - kolor ?

Edytowane przez mazilo
  • Lubię to 1

Właśnie planuję tak zrobić jak piszesz na obecne moduły zdecydowałem się pod wpływe peanów wychwalającymi zalety modułów 9000k, potem już niezadowolony z efektów zacząłem kombinować. Widziałem zbiorniki na modułach RGB  i białych, wierzcie lub nie ale biją te oświetlane tylko modułami białymi na głowę.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2

Sterowniki posiadam w wersji 3.0 i 4.0 wiec będę miał jak się pobawić 🙂

Z ustawieniami to zupełnie inna bajka , chodzi mi bardziej w jako sposób ustawiacie : od świtu do zmierzchu ?

Dla mnie po logice jest ustawienie krzywej na każdy kolor i minimalnie on schodzi , bez wyłączania danego koloru ..... Ok , potem napisze nowy wątek , bo to już inny temat 🙂