Skocz do zawartości

9000K ,9500K ,10000K,11000K???

mazilo

Rekomendowane odpowiedzi

To ja trochę od siebie:

1. zdjęcia ci nie oddadzą tego, bo każdy aparat na auto obcina barwy tak, by było naturalnie.

2. Między 10000, a 9000 według mnie nie zauważysz różnicy. 

3. Uważasz, że teraz masz za zimno? Od tego zacznij. I jak bardzo za zimno masz. Jak to zauważasz, to przejdź na 8000K, żeby odczuć różnicę.

4. Czy to power led? Jak tak, to najlepsze światło, 95%CRI daje "White Full Spectrum" i to jest światło nie do pobicia. Oddaje ono barwę 6500, więc warto ochłodzić niebieskim na drugim obwodzie.

5. Czy masz sterownik z regulacją mocy i co najmniej 2 kanały? Wtedy WFS + Royal Blue i wtedy sobie regulujesz temperaturę zmieniając ilość niebieskiego. Te 2 rodzaje są też bardzo wydajne natężeniem.

Edytowane przez Falcowski

49 minut temu, egon44 napisał:

11000K + RGB sterowane za pomocą LedDimmerPro.

28822705_1586762141419159_96130133_o.thumb.jpg.d00409ccd47d1f3c64f29744f8a48aae.jpg

No właśnie Andrzeju , często udzielasz się na temat oświetlenia . Zauważyłem ,ze  zakładasz  temat  z belką z diodami 9000k a osobiście masz 11000+ RGB , skąd taka decyzja odnośnie rgb+ zimne ? Ustawieni odnośnie sterownika Leddimmer pro zacząłem od twojego pliku  i według  mnie trudno uwydatnić jednocześnie żółty i niebieski .

Czy uważasz, ze warto wymienić 10000k na 9500k lub 9000k

Edytowane przez mazilo
  • Lubię to 2

2 godziny temu, Morganelo napisał:

@Bezprym@iquitos68 i inni w temacie mam do was wielką prośbę :) temat jest dość ciekawy i rozwojowy, a dla mnie też przydatny... Wasze opinie i podpowiedzi dają już jakiś kierunek co i jak, ale brakuje mi w tym temacie zdjęć zbiorników... Jak wygląda danym zbiornik oświetlony danym układem i rodzajem zastosowanych diod LED... Choć mam wyobraźnię, to jednak zorientowanie się w różnicy pomiędzy 9000K / 9500K a 11000K jest bardzo utrudniona...

Wstawiajcie zdjęcia :) 

Pewnie mnie zjecie, ale ja nie jestem zwolennikiem oświetlenia LED (miałem power LED w roślinnym zmieszane ze świetlówkami), wolę prostsze konstrukcje.

Obecnie świeci u mnie tylko jedna świetlówka T8 30W Narva 865 (6500K) i wg mnie bardzo dobrze oddaje kolory ryb światło jest bardziej "pastelowe", ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium". Świetlówka ma szersze spektrum barw, z ledami trzeba kombinować.

IMG_20200213_195317.thumb.jpg.7f6ab142918ccb9baf11590688eaf3d5.jpg

IMG_20200331_093118.thumb.jpg.9ccee8f4707ef6d9e82541055c523aa3.jpg

• Lubię to 3

12 godzin temu, prezesik25 napisał:

ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium".

Też jestem podobnego zdania, że ledy o stałej temperaturze barwy jak 6500 9500 czy 11000 gorzej oddają barwę ryb niż akwarystyczne świetlówki. Ale poprzez dodanie RGB da się uzyskać w miarę zadowalający efekt. Świetlówki niestety są droższe i bardziej energochłonne od ledów.

12 godzin temu, prezesik25 napisał:

Pewnie mnie zjecie, ale ja nie jestem zwolennikiem oświetlenia LED (miałem power LED w roślinnym zmieszane ze świetlówkami), wolę prostsze konstrukcje.

Obecnie świeci u mnie tylko jedna świetlówka T8 30W Narva 865 (6500K) i wg mnie bardzo dobrze oddaje kolory ryb światło jest bardziej "pastelowe", ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium". Świetlówka ma szersze spektrum barw, z ledami trzeba kombinować.

IMG_20200213_195317.thumb.jpg.7f6ab142918ccb9baf11590688eaf3d5.jpg

Właśnie dla mnie jest zbyt żółto, u mnie jeszcze ten efekt potęgują kamienie. 

9 minut temu, iquitos68 napisał:

Świetlówki niestety są droższe i bardziej energochłonne od ledów.

Czy możesz przykładowo porównać koszt zakupu ledów z zasilaczem itp. i zużycie prądu w porównaniu do świetlówki Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm)  gdzie  najtańsza kosztuje ok . 63 zł. Będę wdzięczny bo nie znam kosztów ledów  a jestem ciekawy różnicy. O ile masz oczywiście ochotę .

Andrzeju czy mógłbyś wrzucić jakiś filmik z Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm)  ?????

Czy porównywałeś u siebie led z powyższa belka T8?

Czy jest ktokolwiek kto robił doświadczenia na swoim zbiorniku z belką T8 ,lub led zimne białe ,lub RGB + led zimne białe ???

Fajnie jakby wypowiedziały się osoby które mają kilka gatunków ryb o rożnej kolorystyce . Łatwo jest cokolwiek uzyskać przy jednym gatunku .

Moje spostrzeżenia z RGB+ zimny biały ,lub sam zimny biały 10000k.

Saulosi świetnie wyglądają przy zimnych białych ( nie ma potrzeby stosować RGB ) , tutaj zgodzę się z Andrzejem ,który proponuje w innym wątku takie oświetlenie .Zimny biały mocno podkreśla kolor żółty . Mam wrażenie ze mieszanka innych kolorów powoduje iż Saulosi stają się pomarańczowo „brudne „.

Podobnie ma się sytuacja z Yellow . Są mocno cytrynowe - ślicznie to wyglada .

Zimny biały 10000k kiepsko ma się do Maylandia estherae . Niestety wyglądają blado .W ich przypadku fajnie a wręcz lepiej zastosować RGB .

Kolor niebieski u ryb blado wypada na tle 10000k, jednak wystarczy, ze prócz niebieskiego są czarne paski -Melanochromis cyaneohabdos  i już jest to do zaakceptowania .

Ciekaw jestem  Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm) , jak to wyglada .

Oczywiście moje wrażenia są oparte na wyglądzie młodych ryb 2/3cm , pewnie ma to się zupełnie inaczej do dorosłych ,które są już dużo bardziej wybarwione .

Edytowane przez mazilo