Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Całość po zalaniu dodawała skrzydeł

...to tuż po starcie, od razu miałem niespodziankę!!!!

IMG_20200406_210228.thumb.jpg.009342d50b722aa1ecda92654b239c92.jpg

...nie spodziewałem się, że będę tak szybko miał możliwość przetestowania procesu wymiany filtra ;)

Co do filtrów sznurkowych, polecam nałożyć w korpusie kawałek węża 19mm. Rewelacyjnie pomaga w wycelowaniu wkładem przy wkręcaniu :)

IMG_20200407_151248.thumb.jpg.5d313e5c29d174e7b8db8df45e1cc38a.jpg

Nie mniej jednak konstrukcja w deszkę

IMG_20200407_090808.thumb.jpg.a5e76505f97f4a9f5f5e64a0a663661b.jpg

IMG_20200407_090800.thumb.jpg.066d5362f6d762a5362f34d36dde4dd3.jpg

No i potem się zaczęło.... kap, kap.

- taśma teflonowa faktycznie jest do D..., nawijam uni-locka

- zaworki plastikowe, pomimo niby solidnego wykonania, na gwintach potrafią popękać więc wymieniam właśnie na metalowe

W nocy tylko nie pospałem, ale na szczęście nie byłem sam ;)

IMG_20200407_032742.thumb.jpg.b0ff6e9b41ff2fbc7f5ed4d6c71da7e1.jpg

cdn.

Edytowane przez tomekTOja
  • Lubię to 2
Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

Kocina super:) Trzeba było wazeliną techniczną lub "akwarystyczną" przesmarować lekko uszczelki  na korpusach. Łatwiej się wtedy odkręcają.

dziękuję za poradę, nawet nie pomyślałem, a mam w piwnicy wazelinę techniczną. Ale ostatnio dużo ćwiczę dokręciłem je ręką, do samej "zawleczki". Dlatego też nawet nie myślałem.

Opublikowano
Teraz, tomekTOja napisał:

Ale ostatnio dużo ćwiczę dokręciłem je ręką, do samej "zawleczki". Dlatego też nawet nie myślałem.

Pierwszy czy drugi raz na sucho łatwo się odkręca..potem niestety  coraz bardziej ciężko ..stąd wazelina zdaje egzamin nawet jak używasz klucza.

• Lubię to 1
Opublikowano
ceramika i matrix ładnie zasypałem...
IMG_20200406_201755.thumb.jpg.8e0c492a318adff82f0616b759d13b64.jpg

Korpusy z ceramiką masz zamontowane zgodnie z kierunkiem przepływu czy odwrotnie? Pytam dlatego, że do korpusów zamontowanych odwrotnie powinieneś dorobić rurkę jak na foto niżej. Woda musi przechodzić przez całą ceramikę od dołu do góry. W takim układzie jak masz, to nie zadziała, woda pójdzie najkrótszą drogą, nie przejdzie przez całe złoże. Podobnie jeśli zamontowałeś korpusy zgodnie z kierunkiem przepływu. To nie działa tak jak sznurek.

8485ef814649d652e9baca56593f78f0.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Bartek_De dziękuję za czujność. Pierwszy post, drugie zdjęcie - opisywałem tam swój patent, który tu zastosowałem w obu korpusach do biologi.

Przepływ mam normalnie. Za to w nakrętce korpusu jest wąż 19 cm, który kończy się ok 3cm od dna i tam zasysa. Rurka na stałe w nakrętce, a w "kloszu" koszyk owinięty firanką (aby nic nie wpadało) zasypany jak na zdjęciu wyżej. Czyli taka samoróbka tego co właśnie pokazałeś.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Już! mamy to! Zamontowane, zalane, działa. Uszczelki przesmarowałem (dziękuję Andrzeju, bez Ciebie ten punkt bym pominął). Eleganca regulacja przepływu przez biologie, dobra moc pompy. Pompa na 5 biegu daje ~47db -będę wyciszał szafkę wzorem Bastiana (tylko kolor inny ;) )

Zdjęcia baniaka w później w poście o moim akwa.

Uff, zabawa przednia. Polecam każdemu :D :D :D 

IMG_20200407_152839.jpg

IMG_20200407_152824.jpg

Edytowane przez tomekTOja
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, tomekTOja napisał:

Bartek_De dziękuję za czujność. Pierwszy post, drugie zdjęcie - opisywałem tam swój patent, który tu zastosowałem w obu korpusach do biologi.

Racja👍 Jakoś mi to umknęło.

No i super, fajnie że działa👍. W wolnej chwili zmierz realny wypływ z mechaników. Strasznie jestem ciekawy ile tej wody leci przez te plastikowe zwężki;)

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

nie widziałeś jeszcze góry! Tam to się dopiero zawęża. Na dole plastiki mają 3/4", na dzień dobry rozchodzi się do dwóch korpusów. Raczej tam dramatu z przepływem nie ma. Ale jakoś zmierzę... masz na to jakiś patent?