Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ps2. I porada dla chcących "chować" pysie... Jeżeli już macie dobraną obsadę (zweryfikowaną na forum) to do szkła do którego wymiarowano tą obsadę - w momencie zakupu zastosujcie mnożnik con. 1,5 :wink:

rękami i nogami się pod tym podpiszę...

szczególnie po tym jak mój raptem 7cm demason objął wczoraj we władanie większą część baniaka i dotkliwie poturbował dwa mniejsze...

bo okazuje się, że krystalizuje mi się mieszanka wybuchowa 5+4 z tego gatunku :?

Opublikowano
krystalizuje mi się mieszanka wybuchowa 5+4 z tego gatunku
To i tak lepiej, niż miałoby być 2+4. Agresja samca rozłoży się na inne ryby i to właśnie jest kontrolowane przerybienie. No, może jakby jeszcze było o kilka samic więcej :wink: .
Opublikowano

Mi zawsze lepiej sprawdzały się stada "wielosamcowe", niż układy 2+x. Jestem zdania, że lepiej mieć 2 gatunki 5+7, niż 4 gatunki 2+4. Kto nie spróbuje się nie przekona. Nawet, jeśli miałoby być coś nie tak, to łatwiej zredukować 5+4, niż męczyć się później z 1+4 i niewybarwionym samcem. Trochę odwagi :wink: .

Opublikowano

ja mam odwagę... tylko muszę przyspieszyć z większym akwa.... bo nie mogę na to patrzeć, że ledwo mu uciekają w tych 120cm :P

prawdę mówiąc to chyba zostanę przy tych trzech i dołożę demasonów tak z 6 z naciskiem na samice...

bym miał wtedy w 440L (bo takie ostatecznie będzie rozsądek zwyciężył)

2(3)+4 redblue

1(3)+5 chilumba - no tu się może nie udać to w ()

i np 7+8 demasoni

ciekawy układ by był :D

ale się OT zrobił :P

Opublikowano

A co byście mi doradzili? Odłóżmy na chwilę kwestię z oryginalnego wątku, tj. to że dla mnie wizualnie na tę chwilę to pasowałby większy baniak. Mam 3+4 msobo, w tym dominant i dwa samule zdominowane. Poziom agresji nie jest wysoki, moje msobo to raczej ryby z charakterem, coś na kształt inteligencji - a nie załoga bojowa. tak jest przynajmniej teraz. Dominant rządzi a reszta się słucha a jak próbuje podskoczyć to na sygnał inteligentnie odpuszcza. Tyle że dominant wybarwił się pięknie szybciutko a pozostałe dwa w tym samym wieku jedynie dają znac że to samczyki (wstepny etap wybarwiania, lekki granacik na płetwach i delikatne połyskujące przybrudzenie, ale tak że gdyby zmróżyć oczy to mogą prawie robić za samice - wyglądem oczywiście). Co byłoby najlepsze:

- zostawić jak jest,

- zredukować do 1+4 (tak planowałem),

- dołożyć samic (o duże będzie trudno, więc metodą tradycyjną).

Resztę obsady znacie. I nie sugerujcie się moimi wcześniejszymi utyskiwaniami na rozmiar baniaka. Załóżmy 2 opcje - 240 l. i druga - większe czyli coś pod 350-400 l.

Pozdr

Opublikowano

U mnie trudno było utrzymać 5 samców demasoni( w układzie 5+10) samce tłukły się niemiłosiernie, teraz mam 2+ 7 i też nie jest wesoło, samiec nr.2 jest totalnie zdominowany, a agresja dominanta jest rozłożona na 8 ryb i wszystkie równo obrywają czy to samiec czy samice, dodam jeszcze, że samice względem siebie też są bardzo agresywne, szczególnie podczas inkubacji, dlatego warto układ haremowy przemyśleć, tym bardziej w mniejszych baniaczkach. Układ z 1 samcem jest chyba najlepszy, przynajmniej w moim przypadku :wink:

Opublikowano

To co napisłes potwierdza moją opinię na temat demasoni- ta ryba, jak żadna inna z mbuny nadaje się do jednogatunkowego i czym więcej ryb, tym lepiej. Do tego faktyczne, lekkie przerybienie nie zaszkodzi.

Opublikowano

Demasoni to faktycznie dziwne stworzonko. Jednogatunkowo wygląda najlepiej ale chyba i czuje się lepiej. Ta rybka cały czas walczy. Kiedyś SIEMION opowiadał jak z kilkunastu ryb została 1 samica. Nie do końca mi się chciało w to wierzyć ale faktycznie tak mogło się stać. Mam kilku znajomych którzy posiadają te rybska i u kazdego następowała stopniowa redukcja obsady. W jedynym zbiorniku w którym są 1 gatunkowo redukcja była wolniejsza i 12 demasonów pływa już 2 lata w układzie chyba 4 samców na 8 samic. Ryb było 15. Ostatnio kolega o którym już wspominałem na Forum został z 1 samcem i ogólnie 2 rybami ( parka ;) ) tego gatunku choć startował z 7l ub 6 samców na 1 samicę. Trwało to ponad 2 lata ale wyciachały sie wzajemnie i to w akwa 450 litrów ( no troche mniej bo to profil ), gdzie poza nimi sa trewki red blue czy m. interruptusy.