SlavekG Opublikowano 8 Listopada 2019 #21 Opublikowano 8 Listopada 2019 8 minut temu, Nowinsky napisał: Co sądzicie o tym aby zamiast FX-6 kupić Fx-4 ? Już ogólnie się pogubiłem ponieważ każdy coś innego poleca... Fx4 jest znacznie lepszą opcją niż fx6. Fx6 daje się do zbiorników 350L i w górę do 700L. Do takiego fx4 możesz zrobić prefiltr z korpusu naurowego i woda będzie kryształ. Nie wiem skąd opinia kolegi Loobo, mam 2 fx6 i są super, aczkolwiek nie do zbiornika 240L 2
Nowinsky Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #22 Opublikowano 8 Listopada 2019 1 minutę temu, SlavekG napisał: Fx4 jest znacznie lepszą opcją niż fx6. Fx6 daje się do zbiorników 350L i w górę do 700L. Do takiego fx4 możesz zrobić prefiltr z korpusu naurowego i woda będzie kryształ. Czy masz jakiś przykład jak to zrobić lub co to dokładnie jest? Jeżeli zastosuje się do Twojej sugestii to wówczas nie będę musiał wkładać do akwarium filtra waw oraz falownika/cyrkulatora?
SlavekG Opublikowano 8 Listopada 2019 #23 Opublikowano 8 Listopada 2019 Chodzi o taki prefiltr jak na zdjęciu Filtra zewnętrznego nie będziesz potrzebował, ale falownik raczej się przyda, choć to możesz stwierdzić i ewentualnie dodać jak się okaże że jest potrzebny. 1
Boos82 Opublikowano 8 Listopada 2019 #24 Opublikowano 8 Listopada 2019 Lub kupić taki zewnętrzny prefiltr
Bartek_De Opublikowano 8 Listopada 2019 #25 Opublikowano 8 Listopada 2019 4 minuty temu, Boos82 napisał: Lub kupić taki zewnętrzny prefiltr Fx ma zbyt grube węże do tego prefiltra, poza tym on strasznie zdławi jego przepływ 1
Nowinsky Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #26 Opublikowano 8 Listopada 2019 18 minut temu, SlavekG napisał: Chodzi o taki prefiltr jak na zdjęciu Filtra zewnętrznego nie będziesz potrzebował, ale falownik raczej się przyda, choć to możesz stwierdzić i ewentualnie dodać jak się okaże że jest potrzebny. Czy mógłbyś mi powiedzieć ile to zajmuje miejsca? Ponieważ ja przy szafce (po prawej stronie od akwarium) mam tylko tyle miejsca: 54cm długość, 42cm szerokość, 50cm wysokość.
Bartek_De Opublikowano 8 Listopada 2019 #27 Opublikowano 8 Listopada 2019 Sławku @SlavekG fajnie to rozwiązałeś Ja natomiast widziałbym to tak: Korpus 3/4" https://allegro.pl/oferta/korpus-narurowy-3-cz-3-4-dom-wody-7594526435 2x nypel redukcyjny 3/4x1" https://allegro.pl/oferta/nypel-redukcyjny-mosiezny-lacznik-calido-3-4x1-8313511168 Zawór 3/4" https://allegro.pl/oferta/zawor-kulowy-z-raczka-i-dlawica-nyplowy-3-4-wz-7862485763 2x końcówka na wąż do zaworu czerpalnego 3/4 https://allegro.pl/oferta/koncowka-do-zaworu-kulowego-czerpalnego-3-4-7342356620 Do korpusu od strony wlotu wkręcasz zawór, do zaworu nypel i na nypel końcówkę na wąż. Od strony wylotu wkręcasz nypel i na nypel końcówka na wąż. Rozcinasz wąż Fx-a, jeden koniec, od strony wlotu nasuwasz na końcówkę z zaworem, a drugi (od strony filtra) na drugą końcówkę i zabezpieczasz oba węże opaskami. Połączenia gwintowane wkręcasz na taśmę teflonową.
SlavekG Opublikowano 8 Listopada 2019 #28 Opublikowano 8 Listopada 2019 4 minuty temu, Bartek_De napisał: Sławku @SlavekG fajnie to Do korpusu od strony wlotu wkręcasz zawór, do zaworu nypel i na nypel końcówkę na wąż. Od strony wylotu wkręcasz nypel i na nypel końcówka na wąż. Rozcinasz wąż Fx-a, jeden koniec, od strony wlotu nasuwasz na końcówkę z zaworem, a drugi (od strony filtra) na drugą końcówkę i zabezpieczasz oba węże opaskami. Połączenia gwintowane wkręcasz na taśmę teflonową. Wszystko faknie Bartku tylko zawory muszą być dwa, jeden po każdej stronie korpusu w celu wymiany wkładu w korpusie. Mam dokument który robiłem na grupę to wrzucę w na forum w ten weekend.
Bartek_De Opublikowano 8 Listopada 2019 #29 Opublikowano 8 Listopada 2019 Wszystko faknie Bartku tylko zawory muszą być dwa, jeden po każdej stronie korpusu w celu wymiany wkładu w korpusie. Mam dokument który robiłem na grupę to wrzucę w na forum w ten weekend.Ale zawór masz już w filtrze, po co drugi?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
SlavekG Opublikowano 8 Listopada 2019 #30 Opublikowano 8 Listopada 2019 21 minut temu, Nowinsky napisał: Czy mógłbyś mi powiedzieć ile to zajmuje miejsca? Ponieważ ja przy szafce (po prawej stronie od akwarium) mam tylko tyle miejsca: 54cm długość, 42cm szerokość, 50cm wysokość. Jak wrócę do domu to zmierzę ale powinno się zmieścić w Twojej przestrzeni.
Rekomendowane odpowiedzi