jaraspol Opublikowano 27 Października 2019 #1 Opublikowano 27 Października 2019 Witam Z 10 sztuk zakupionych w lutym wszystkie rybki Chindongo Saulosi to samce . Czas uzupełnić obsadę 12 szt. młodzieży, obecnie pływa pięć samców ok 6-7cm. Moje pytanie : czy do tej wielkości rybek 6-7cm mogę wpuścić młode 2 cm (Fish Magic) czy lepiej nie ryzykować. Posiadam możliwość pożyczenia akwarium 25 l i tu mam kolejne obawy tym razem o biologie w kotniku, czy jak nawet wleje wodę z akwarium które jest dojrzałe to boję się że strzeli NO2 i zostanę z tymi samcami już na zawsze. Proszę o porady w tej kwestii jak to rozegrać by ryby nie poszły na marne pozdrawiam.
jaromar Opublikowano 27 Października 2019 #2 Opublikowano 27 Października 2019 Miałem ten sam problem i dokupiłem 3cm samice , które doskonale sobie poradziły i przetrwały. Niestety obecnie jedna z samic zaczyna przejawiać cechy samca ... 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Października 2019 #3 Opublikowano 27 Października 2019 Reguły nie ma. Mam w tej chwili narybek 3 cm który od wielkości 2 cm pływał z dorosłymi ( 15- 17 cm) i przetrwał . Ale głowy nie dam , że Twój przetrwa 2
Bartek_De Opublikowano 27 Października 2019 #4 Opublikowano 27 Października 2019 Ja myślę, że śmiało możesz wpuścić. Ewentualnie podaj "starym" rybom pokarm w celu odwrócenia uwagi. Jeśli zadbałeś o aranżację z kryjówkami to nie powinno być problemu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 3
eljot Opublikowano 27 Października 2019 #5 Opublikowano 27 Października 2019 Jest ryzyko IMHO najlepsze rozwiązanie to odłowienie tych samców, lekka zmiana aranżacji i wpuszczenie młodych. Jak już poczują się ciut pewniej ponownie wpuścisz samce (tak po 3-4 h). 2
Falcowski Opublikowano 28 Października 2019 #6 Opublikowano 28 Października 2019 Można też włożyć je w siatce na kilka godzin i nakarmić duże. Trochę będą siatkę atakować, potem się uspokoją i po tym poznasz, że to już ten czas. Znów nakarmisz duże (sporo) i w tym czasie pod koniec jedzenia wypuścisz małe z siatki. 1
darkmen1972 Opublikowano 28 Października 2019 #7 Opublikowano 28 Października 2019 Zastosować to co wyżej plus młode wpuszczać po zgaszeniu oświetlenia. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 1
jaraspol Opublikowano 30 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 30 Października 2019 Dziękuję za odpowiedzi, nie ukrywam miałem trochę strach wpuszczać młode które dziś dotarły popołudniu. Zgasilem światło, samców jak i kryjowek nie ruszałem, podałem pokarm a po procesie klimatyzacji wpuscilem młode oto efekt.. Jeszcze raz dziękuję 4
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Października 2019 #9 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Będzie OK. Nie trafią chyba do łańcucha pokarmowego:) Edytowane 30 Października 2019 przez AndrzejGłuszyca 2
Rekomendowane odpowiedzi