Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie miałem nigdy takich zaworów, ale podejrzewam, że średnica wewnątrz będzie podobna co przyłączy w samym filtrze. Co do cyrkulatora, powinien wystarczyć, natomiast może się okazać, że siła ssania Twojego filtra będzie zbyt słaba żeby wyłapać wszystkie nieczystości, które cyrkulator skieruje w okolice zasysu i cześć z nich po prostu przepłynie sobie obok.

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Do Sunsun dodają też pompy o wydajności 400l/h. Gdybym podłączył ją przed prefiltrem czy wpłynęło by to dodatnio na wydajność względem tego samego zestawu ale bez tej pompki?

Opublikowano

To nie jest dobry pomysł. Dam Ci prosty przykład. Weź dwa samochody. Jeden rozwija prędkość maksymalną 100km/h drugi 50km/h i połącz je ze sobą. Czy razem rozpędzą się do prędkości 150km/h? Nie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1
Opublikowano

Heh też myślałem  tym na podstawie samochodów i twój przykład nie jest tak dokładny jak ja do tego podszedłem. Załóżmy że wolniejszy samochód nic nie robi to rzeczywiście cała praca spocznie na szybszym samochodzie, ale w przypadku gdy ten słabszy będzie pracował ze swoją maksymalną mocą to jego maksymalna prędkość wzrośnie bo ten mocniejszy przy tych 50km będzie go dalej rozpędzał. Nie chodzi mi tu o podniesienie całkowitej przepustowości samego głównego filtra tylko że bez pompki przy prefiltrze będzie to 500l/h a z pompką np 600l/h to wydaje mi się gra warta świeczki bo to jednak 20% wzrostu wydajności.

Co o tym sądzisz? Już nawet zastanawiałem się po prostu pójść do hydraulicznego sklepu i spytać o takie połączenie w przypadku normalnej hydrauliki.

Opublikowano

Ten temat był tu już wielokrotnie poruszany i uwierz mi, to nie działa. Poza tym jak kolega@rafalniski wczesniej wspomniał zawory w HW i kształtki, które z niego wychodzą mają bardzo małą średnicę wewnętrzną, co niekorzystnie wpływa na wydajność.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Sprinciu napisał:

ale w przypadku gdy ten słabszy będzie pracował ze swoją maksymalną mocą to jego maksymalna prędkość wzrośnie bo ten mocniejszy przy tych 50km będzie go dalej rozpędzał

Tak, ale pomyśl jakie opory powstaną w tym słabszym powyżej jego maksymalnej prędkości, co w konsekwencji bezpośrednio wpłynie na zdolność rozpędzania tego silniejszego. W prefiltrze HW wytworzy się podciśnienie, ponieważ mocniejszy filtr będzie z niego wysysał wodę szybciej niż pompka HW będzie w stanie go napełnić.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

@Bartek_De

Dotarłem wreszcie w googlu do artykułu z hydromechaniki. Przy takim połączeniu wydajność w l/h będzie równa tej najsłabszej, natomiast wysokość słupa przy założeniu podłączenia szeregowo ale na różnych wysokościach będzie równa tej ostatniej. Wszystkie moje pytania ten właśnie artykuł wyjaśnił do końca.

Co do średnic wewnętrznych zaworów Sunsun w wersji dla węża 16/22 to może możecie zmieżyć jaka będzie ta średnica. Ja mając w ręku zestaw montażowy Eheim proffesionel 4+ 350 dla węży 16/22 średniza wewnętrzna chociażby przelotu przez dno akwarium wynosi 9mm, na wlotach do głowicy aqua stop wynosi 14mm, a na złączce węża odprowadzającej wode z filtra w miescu podłączenia do wężownicy jest to 13mm.

Po powyższych pomiarach zestawu Eheim, musze poszukać przelotki z większą średnicą - TO NAPEWNO, i chętnie  bym się dowiedział jaka jest realna średnica wewnętrzna w Sunsun dla węży 16/22

@rafalniskiCzy twoja wypowiedź odnośnie zaworów Sunsun była poparta pomiarami zaworów do węży 16/22?

Opublikowano
2 minuty temu, Sprinciu napisał:

i chętnie  bym się dowiedział jaka jest realna średnica wewnętrzna w Sunsun dla węży 16/22

Kolega @rafalniskijuż Ci przecież odpowiedział i nie sądzę żeby nie było to poparte pomiarami, bo dość dogłębnie testował i opisywał swoje doświadczenia z prefiltrem HW i jego zaworami.

Opublikowano

W sumie racja bo mniejsze filtry były na węże 12/16 więc musiały mieć średnicę zewnętrzną 12 więc siłą rzeczy wewnętrzna musi być jeszcze mniejsza...

Opublikowano

@Bartek_De@rafalniski

Koledzy, podążając wymianą informacji z wami potwierdzoną w przypadku Rafała doświadczeniem z jego postu o testach prefiltrów Sunsun, postanowiłem sam dokonać testu zanim podłącze sprzęt do akwarium i zaleje wodą bo tak przy wannie to porostu łatwiej i bezstresowo. Celem mojego testu było sprawdzenie i porównanie wydajności filtra Eheim proffesionel 4+ 350 w kilku wariantach zaworów przyłączy itp. Wszystkie testy wykonałem bez mediów filtracyjnych aby nie brać ich oporów pod uwagę i najzwyczajniej nie o ich przepływ w tym teście chodziło a o wydajność przy samych akcesoriach.

Warunki testów. Woda zasysana z wanny na poziomie 1/3 wysokości filtra (inaczej niż w akwarium niestety), wylew wody z filtra podniesiony o 120cm od zaworów filtra(różnica poziomu prawie jak w akwarium). Na potrzeby testu mierzyłem czas napełnienia wiadra 15L

1. Test filtra z podłączonymi wężami 16/22 do głowicy bez żadnego osprzętu,  wewnętrzna średnica zaworów głowicy to 13mm - Czas napełnienia 59sek

2. Test filtra w konfiguracji z pkt 1 dodatkowo dołożona zwężka która będzie zaraz za zasysem, średnica wewnętrzna 9mm - Czas napełnienia 59,6sek

3. Test filtra w konfiguracji z pkt 2 dodatkowo dołożony cały zestaw komina z zestawu akwariowego (taki kratkowany grzybek) - czas napełnienia 59,4sek

4. Test filtra w konfiguracji z pkt 3 dodatkowo dołożona przejściówka z węża na gwint do deszczownicy - czas napełniania 59,6sek

Na podstawie powyższych wyników jestem skłonny stwierdzić że spadek mocy był na pkt 2, a różnice pomiędzy pkt 2 3 i 4 znajdują się w granicy błędu pomiarowego. W związku z powyższym zamierzam zamówić prefiltr Sunsun HW-603B + dodatkowy zawór. Dlaczego wersja z pompką? Bo to nie jedyne moje akwarium i jeśli po testach okaże się że rzeczywiście negatywnie wpłynie na wydajność to zastąpię w jakimś mniejszym moim akwarium filtr wewnętrzny na właśnie ten ale w wersji z pompką :)

@rafalniskipodeślij proszę linka z którego ty zamawiałeś ostatnio swoje HW. Dzięki twojemu testowi i nieszczelności na którą trafiłeś w przypadku wersji LW porzuciłem pomysł filtra przezroczystego chociaż w nim było by łatwiej sprawdzać poziom zabrudzenia mediów. Ale dalej śledzę twój wątek bo może trafiłeś na jakiś bubel, i ktoś potwierdzi że u niego jednak jest w pełni szczelny.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.