Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Bojar napisał:

IMHO głodna ryba to zdrowa ryba

IMHO to nie prawda. Tak samo jest to niezdrowe jak przekarmianie, a śmiem twierdzić, że nawet bardziej. U młodych ryb przekarmienie nie jest tak szkodliwe, jak niedożywienie. 

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pozner napisał:

U młodych ryb przekarmienie nie jest tak szkodliwe, jak niedożywienie. 

Oczywiście nie chodzi o to aby ryby głodzić. Trzeba zachować odpowiedni balans

Niejednokrotnie było potwierdzone, że nawet 2 tygodniowa głodówka zupełnie nie szkodzi naszym podopiecznym

Myślę, że jednak większość ludzi przekarmia ryby niż głodzi. I to zdecydowanie jest bardziej dla nich szkodliwe.

Aczkolwiek proponuje EOT gdyż zaczynamy mocno odbiegać od tematu.

Edytowane przez Bojar
Opublikowano

Zwróciłem na to uwagę, gdyż ktoś mógłby to opacznie zrozumieć. Funkcjonuje jeszcze opinia, że pyszczak musi być smukły, a widoczny brzuch jest przejawem przekarmiania.

Opublikowano
32 minuty temu, pozner napisał:

IMHO to nie prawda. Tak samo jest to niezdrowe jak przekarmianie, a śmiem twierdzić, że nawet bardziej. U młodych ryb przekarmienie nie jest tak szkodliwe, jak niedożywienie. 

Wiadomo, że chodzi o umiar w jedną i drugą stronę. Inaczej karmi się narybek, inaczej ryby młode, a jeszcze inaczej dorosłe. Inaczej w okresie tarła i inaczej poza okresem. Jeśli macie jakąś książkę do polecenia, albo linka do treści na ten temat, to się podzielcie 😉

Moim zadaniem @poznertej rybie ze zdjęcia mniejsze porcje papu by nie zaszkodziły 😅

20190902_123936.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, AFOL napisał:

Moim zadaniem @poznertej rybie ze zdjęcia mniejsze porcje papu by nie zaszkodziły 😅

20190902_123936.jpg

Pewnie nie, ale te które podawałem też nie szkodziły. Szkoda, że tak tendencyjnie podszedłeś do mojego postu i nie zauważyłeś innych moich ryb w galerii (tak, to zdjęcie mojej Metriaclima lombardoi). Nigdy nie żałowałem pokarmu rybom i nigdy się z tym nie kryłem. Nigdy też źle na tym nie wyszedłem. Tak na marginesie, Metriaclimy mają masywną budowę ciała, więc to zdjęcie o niczym nie świadczy. 

Sorry za OT, ale musiałem zareagować. Już milczę🤐

• Lubię to 2