Bojar Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Dlaczego z nutką nostalgia? Już tłumaczę "Pyszczaki " z przerwami hoduje od 35 lat. Jedne z pierwszych to były Metriaclima EstheraeKarmione ochotką, lanymi kluskami i dafnią zawsze cieszyły oko. Teraz wreszcie mam odpowiednie akwarium. 170x50x60. Filtracja narurowa, serpentynit i ledy na sterowniku p. Romka. Spokojnie dojrzewa więc czas na wybór obsady. Spokojniejszej mbuny Wymyśliłem tak. 2 pierwsze gatunki jako podstawowe Pseudotropheus Acei Luwala Metriaclima Estherae Minos Reef - zastanawiam się nad odmianą MC/OB (jeżeli będzie też Saulosi) Chindongo Saulosi Pseudotropheus Elongatus Neon Spot lub Labidochromis Perlmutt Może doradzicie jeszcze coś innego?
Tomasz78 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 28 minut temu, Bojar napisał: "Pyszczaki " z przerwami hoduje od 35 lat. Jedne z pierwszych to były Metriaclima EstheraeKarmione ochotką, lanymi kluskami i dafnią zawsze cieszyły oko. I nie chorowały od takich pokarmów ? 30 minut temu, Bojar napisał: Wymyśliłem tak. 2 pierwsze gatunki jako podstawowe Pseudotropheus Acei Luwala Metriaclima Estherae Minos Reef - zastanawiam się nad odmianą MC/OB (jeżeli będzie też Saulosi) Chindongo Saulosi Pseudotropheus Elongatus Neon Spot lub Labidochromis Perlmutt Może doradzicie jeszcze coś innego? Jeśli Tobie podoba się powyższa obsada to bierz takie gatunki. 33 minuty temu, Bojar napisał: Może doradzicie jeszcze coś innego? Do akwarium które posiadasz nadają się wszystkie gatunki mbuny. Masz nie ograniczone możliwości doboru obsady. Przejrzyj gatunki mbuny przez kilka albo kilkanaście dni żeby się dobrze zastanowić które byś chciał, które podchodzą Ci kolorystycznie oraz zachowaniowo i takie bierz.
Bojar Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 1 minutę temu, Tomasz78 napisał: I nie chorowały od takich pokarmów ? Karmiło się tym co było a mało było. Suchy to tylko Tropicala pamiętam w płatkach Lane kluski były u mnie podstawowym pokarmem, który całkiem nieźle się sprawdzał 7 minut temu, Tomasz78 napisał: Jeśli Tobie podoba się powyższa obsada to bierz takie gatunki. Do akwarium które posiadasz nadają się wszystkie gatunki mbuny. Masz nie ograniczone możliwości doboru obsady. Przejrzyj gatunki mbuny przez kilka albo kilkanaście dni żeby się dobrze zastanowić które byś chciał, które podchodzą Ci kolorystycznie oraz zachowaniowo i takie bierz. To oczywiste. Niemniej chętnie poznam również opinie bardziej doświadczonych osób np w temacie Pseudotropheus Elongatus Neon Spot
Tomasz78 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 13 minut temu, Bojar napisał: Pseudotropheus Elongatus Neon Spot Osobiście nie miałem tego gatunku ale nie słyszałem żeby był jakoś szczególnie bardzo agresywny. To mały pyszczak, a przy rozmiarze Twojego akwarium nie sądzę żeby był jakimś groźnym kilerem.
SlavekG Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Bojar napisał: Pseudotropheus Elongatus Neon Spot Zacznijmy od tego że poprawna nazwa ryby to Chindongo Elongatus Spot Ryba faktycznie nie osiąga zbyt dużych rozmiarów 10-11cm Uważam jest jest to ciekawy dodatek do zbiornika, posiadające je jakiś czas temu dało się zauważyć że samiczki tego gatunku są bardzo bojowe.
Bojar Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 12 godzin temu, SlavekG napisał: Uważam jest jest to ciekawy dodatek do zbiornika, posiadające je jakiś czas temu dało się zauważyć że samiczki tego gatunku są bardzo bojowe. I weź tu szukaj spokojnego gatunku. Wszystkie takie bojowe
SlavekG Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Bojar napisał: I weź tu szukaj spokojnego gatunku. Wszystkie takie bojowe To nie szukaj tylko je bierz jak Ci się podobają. Tu nie ma spokojnych ryb, mogą jedynie być mniej lub bardziej agresywne. Dodatkowo każda ryba jest inna i nie wiesz jak będą się zachowywać w Twoim zbiorniku. 2 1
Bojar Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Masz rację. Tak też zrobię
przemo-h Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli zdecydujesz się na Metriaclimę estherae MC/OB, to chcę tylko uświadomić, że są dwie odmiany. Z dużymi łatami są tworem człowieka, wyselekcjonowane. Te drugie są drobno nakrapiane i jest to dzika odmiana. Trzeba trochę zachodu, aby je dostać, ale warto. Są po prostu rewelacyjne. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez przemo-h 1
SlavekG Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 6 minut temu, przemo-h napisał: Jeśli zdecydujesz się na Metriaclimę estherae MC/OB, to chcę tylko uświadomić, że są dwie odmiany. Z dużymi łatami są tworem człowieka, wyselekcjonowane. Te drugie są drobno nakrapiane i jest to dzika odmiana. Trzeba trochę zachodu, aby je dostać, ale warto. Są po prostu rewelacyjne. @Bojar Samiczka OB Metriaclima Estherae Chiloelo z odłowu, bardzo podobnie wyglądają samiczki Metriaclima Estherae Minos Reef 4
Rekomendowane odpowiedzi