oscarr Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #51 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 2 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał: Czyszczę co tydzień a wymieniam co drugi. Optycznie brak efektów spowolnienia przy użyciu pasa waty JBL Symec długości 30 cm przepołowionego w pionie. Każda z części waty do jednego modułu. Ja tylko zawsze wymieniałem co 2 tygodnie. Pierwszy raz tak miałem że optycznie przepływ spadł o jakieś 70%. Miałem też wypchane po brzeg wata, teraz od góry zostawiłem miejsce.
Bartek_De Opublikowano 28 Sierpnia 2019 #52 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 W dniu 25.08.2019 o 10:19, AndrzejGłuszyca napisał: NO2 masz 0.025. Robię tymi testami JBL od lat i nigdy mi NO2 nie spadło do wartości innej jak ..0.025 Czyli standard . Nie zdziw się jak nie będziesz miał inaczej. Wielu kolegom tak też pokazuje. Nie wiem czym to jest podyktowane. Sorki, że tak wyskakuję nie na temat, ale przypomniało mi się coś, co ma bezposredni związek z Twoją wypowiedzią Andrzeju. Otóż zauważyłem już dawno temu, że odczynnik nr. 2 po otwarciu, szybko (w ciągu kilku tygodni) zmienia kolor (ciemnieje). Nowy, świeżo otwarty odczynnik nr. 2 jest bezbarwny i wtedy pokazywał u mnie azotyny na poziomie niewykrywalnym (<0,01). Po kilku tygodniach odczynnik ciemnieje na tyle, że już na starcie zmienia kolor próbki z żółtego na... no właśnie, tu mam problem, ale na pewno próbka nie jest żółta co ma znaczący wpływ na ostateczny (przekłamany) wynik testu. Oczywiście mowa o teście NO2 JBL. 5
troad Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #53 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 13 godzin temu, Bartek_De napisał: Sorki, że tak wyskakuję nie na temat, ale przypomniało mi się coś, co ma bezposredni związek z Twoją wypowiedzią Andrzeju. Otóż zauważyłem już dawno temu, że odczynnik nr. 2 po otwarciu, szybko (w ciągu kilku tygodni) zmienia kolor (ciemnieje). Nowy, świeżo otwarty odczynnik nr. 2 jest bezbarwny i wtedy pokazywał u mnie azotyny na poziomie niewykrywalnym (<0,01). Po kilku tygodniach odczynnik ciemnieje na tyle, że już na starcie zmienia kolor próbki z żółtego na... no właśnie, tu mam problem, ale na pewno próbka nie jest żółta co ma znaczący wpływ na ostateczny (przekłamany) wynik testu. Oczywiście mowa o teście NO2 JBL. Zgadza się Bartek. Już nawet na ten temat kiedyś dyskutowaliśmy tu. 2
Rekomendowane odpowiedzi