Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, potrzebuję pomocy gdyż straciłem już nadzieję, siedzę czytam, dzwonie po hodowcach, wykonuję wszystko i nic...  Ale od początku. Akwarium 1400 l, oświetlenie LED listwa wielokolorowa, od tygodnia tylko światło białe zimne. Odległość od okna około 15 m. Start akwarium na początku czerwca. Woda odstana 3 tyg. Wpuszczone około 60 rybek wszystkie małe, około 6 rodzajów - kupione od Hodowcy z Torunia.  Parametry wody były ok. Na początku lipca zaczęły wychodzić sinice, może nie wychodzić tylko atakować jak wściekłe. Po wlaniu borasolu, zaciemnieniu na na 5 dni, oraz braku karmienia praktycznie odeszły, ale tylko praktycznie... bo po kilku dniach znów atak. Wg zaleceń podmieniałem wodę co drugi dzień około 20%, na nic się zdało bo jak się rozwijały tak się rozwijały.  Jednak co ssie stało ostatnio to jakaś rzeź. Około 2 tygodnie temu sprawdzony dostawca dostarczył mi około 50 rybek tej samej wielkości około 4,5 cm wielkości od siebie z hodowli. Sprawdził mi wszystkie parametry wody swoimi testami i wyszły bardzo dobrze. Około tydzień temu zacząłem wyławiać po około 20 rybek dziennie. Kupiłem testy kilku firm a oto wyniki,takie same przeprowadzane wielokrotnie kilkoma testami. Jeszcze jeden dzień i będzie całkowicie po wszystkich rybkach

NH3/NH4 - 0

NO3 - 10

NO2 - 0

PH - 8,5

PO4 - 0

Temperatura 26 stopni. Wczoraj dodane 250 ml cristal BIO - ,oraz 120 ml Protosol na wiciowce

Tydzień temu wymyty filr, wodą z akwarium. Filtr - sump, 1komora gąbki - rodzaje - na górze gaza, 2  komora ceramika, 3 wata w workach. Dodatkowo jest falownik jebao sw 15.

Bardzo proszę o jakielkowiek sugestie co zrobić, gdzie może być problem, miało być spełnienie marzenia a jest tylko załamanie, kilka zdjęć poglądowych jak wygląda akwarium

Pozdrawiam Marek

Przeniosłem temat do odpowiedniego działu

20190818_174516.jpg

20190818_174425.jpg

20190818_174322.jpg

20190818_174338.jpg

20190818_174420.jpg

20190818_174405.jpg

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano

Witaj Marku!

Przeniosłem Ci temat do odpowiedniego działu.

Już po wodzie widać że coś jest nie tak ze zbiornikiem, tak samo jak Andrzej zastanawiam się w jaki sposób prowadziłeś start zbiornika bo może się okazać że masz problemy z cyklem azotowym. Napisz też w jaki sposób robisz podmiany wody, no i jakiego producenta masz testy. 

Coś mam przeczucie że wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

• Lubię to 2
Opublikowano

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby, i cały czas było z nimi okej, dopiero tydzień temu zaczęły masowo padać

Opublikowano
1 minutę temu, SlavekG napisał:

Coś mam przeczucie że wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

...plus jeszcze podmiany 20% co dwa dni:e_surprised: Ryby pływają w wodzie z kranu

• Lubię to 1
Opublikowano

Testy mam kilku producentów,do każdego testu z 2,3 firm, Panowie którzy byli u mnie również mieli swoje testy i u nich tez wychodziło wszystko dobrze, Woda wydaje się być czysta, niestety aparat mam walniety bo spadł na ziemie. Testy ok, a ryby padaja, a jest ich po prostu żal a nie potrafię ich uratować

Opublikowano
2 minuty temu, FOSS napisał:

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby, i cały czas było z nimi okej, dopiero tydzień temu zaczęły masowo padać

I nic nie dodawałeś do wody? Żadnych bakterii, pożywek...?

Opublikowano
3 minuty temu, FOSS napisał:

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby,

Ale obserwowałeś cykl azotowy? Jakieś bakterie na start i pożywkę dawałeś czy tylko filtr sobie chodził?

Powinieneś znać parametry kranówy przy starcie , potem obserwować cykl. Jak panowie spojrzeli na takie parametry jak podałeś a mogą to być parametry kranówy to nie wnikali czy cykl był czy nie tylko przyjęli , że był. Opisz nam dokładnie start akwa..czyli odpowiedz czy startowałeś na jakieś bakterie i czy podawałeś im pożywkę.

• Lubię to 1
Opublikowano

Do tego nalałeś sporo chemii:

-borasol

- 250 ml cristal BIO - czyli jaki to konkretnie preparat/firma?

-120 ml Protosol

Prawdopodobnie będzie problem z uratowaniem tych ryb, stworzenie równowagi w tym akwarium trochę potrwa. Masz jakiś zbiornik , do którego możesz przenieść ryby ?

• Lubię to 1
Opublikowano

@FOSS podaj nazwy testów i czy są to paskowe czy kropelkowe i ci panowie jakie mieli testy, paskowe czy kropelkowe?

Ryby padają bo zawaliłeś start zbiornika.

A jak już robisz te podmiany to lejesz wodę z kranu czy dajesz jakiś uzdatniacz czy może przepuszczasz przez filtr z wkładem węglowym?

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1sZeDd/ Tutaj , przeważnie młode małe ryby chociaż też czasami są ogłoszenia z dorosłymi osobnikami.
    • Jest jeszcze Tanganika Konin, mają też malawi https://www.tanganika-konin.pl/oferta/ryby/ i Luk & Raf https://www.cichlid.pl/
    • Cześć, generalnie jestem w podobnej sytuacji, tzn. nie znam aktualnie zaufanych hodowców za bardzo, jedynie po przetrząśnięciu forum ostatnio (temat malawi powrócił po dwóch latach, ostatnio niestety nie dało rady ze względu na chorobę w domu), dowiedziałem się że Jacek z Żor jest (chyba, że coś się zmieniło) zaufany (jego strona), tak samo ta hodowla z Czech (ale przesyłka byłaby u nich raczej dość droga).  Z zaufanych sklepów był jeszcze Tan-mal, ale nie wiadomo czy uda im się w ogóle powrócić na rynek, mają remont od mniej więcej początku 2025...
    • Chcąc ochronić i zachować młode akwaryści odławiają inkubującą samicę i po wypuszczeniu przez nią młodych oddzielają ją od nich. Nie oznacza to, że samica zatraca zachowania macierzyńskie. Sam raz odłowiłem samicę C. geertsi, a później inkubowała jeszcze w ogólnym akwarium i nawet pojedyncze sztuki z dwóch miotów mi się uchowały. Moje albusy i tetrastigmy też miały młode w ogólnym i pięknie opiekowały się młodymi. Nie ma reguły. Istotną kwestią może być to, żeby samica pierwszą, czy też drugą inkubację przeprowadziła w całości w sposób naturalny. Żeby właśnie nie zatraciła naturalnych zachowań. Jak to się ma po kilku pokoleniach? Nie mam pojęcia. Wszyscy tu (włącznie ze mną) kupowali tu zawsze F1, co najwyżej F2😉😄  
    • Wydaję mi się że ryby nie zatraciły macierzystych zachowań. W warunkach akwariowych, gdzie każde akwarium jest przerybione nie ma odpowiedniej przestrzeni do wypuszczania młodych. Raz miałem okazję u siebie obserwować opiekującą się młodymi copadichromis fire crest, ale była ona sama w akwarium 112l. Łapała młode jak zbliżałem się do akwarium 😉
    • Dzięki Pozner, że przypomniałeś mi Taeniolethrinopsy. Obecnie ich nie mam, ale mam nadzieję, że to chwilowe.🙂 Zachowania ryb w znacznej mierze zależą od sposobu karmienia. Można z ryby stricte przydennej (Lethrinops red cap), grzebiącej w dnie w poszukiwaniu pokarmu, uczynić rybę „toniową” np. stosując jednolity pokarm wolnotonący mając w przy dnie gang Synodontisów njassae, miotających się (w ocenie spokojnego gatunku) w poszukiwaniu resztek pokarmu, które dotrą do dna. Przez kilka lat nie stwierdziłem natomiast u oryginalnych Synodontisów z naszego jeziora pobierania pokarmu w toni. Czyli są różne przypadki przystosowywania się. W drugą stronę – jedynym u mnie przypadkiem wśród toniowych Copadichromisów (miałem ok. 10 gatunków), który nigdy kategorycznie nie pobierał pokarmu z dna był C.cyaneus. A weźmy zachowania rozrodcze ryb po wielu pokoleniach w niewoli. Zarówno hodowcy jak i akwaryści amatorzy rzadko kiedy (mówię o non-mbuna, bo te ryby mnie interesują) doprowadzają do naturalnych macierzyńskich zachowań samic (wypuszczenie, pilnowanie młodych i łapanie w przypadku zagrożenia). Po kilku pokoleniach moim zdaniem ewolucja zaburza te zachowania. Co nie znaczy, że nie warto „szanować” naturalnych skłonności ryb, np. ich toniowości lub upodobań do kopania lub grzebania - poprzez próbę różnicowania karmienia (np. w jednych końcu zbiornika szybko opadający, w drugim końcu wolno opadający itp.), szanowania naturalnej diety (mięso – rośliny), ilości kryjówek, wielkości akwarium, nie mieszania gatunków agresywnych i spokojnych (mówimy o znacznych różnicach). Na tych osobistych poszukiwaniach moim zdaniem polega akwarystyka.
    • Również dziękuję wszystkim za wspólną zabawę.  Dyplom należy się  każdemu. I do galerii  😀. Jak wrócę to postaram się go tam umieścić na dowód tęgo,  ze forum ma się dobrze i żyje. 
    • Ja zostawiam, przy następnej podmianie spuszczam z pół wiaderka. Już tak parę lat i nigdy nic się nie wydarzyło. U mnie korpusy są przybite na stałe do ściany w szafce pod umywalką i nigdy nie miałem ochoty bawić się w takie cuda ze spuszczaniem (tak wiem spuścić to się mogę ) Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Gratulacje @Andrzej Głuszyca i dzięki wszystkim uczestnikom za zabawę😀
    • Kwestia karmienia, to w przypadku mbuny kwestia glonów, które autor tego filmiku chce zwalczać wszelkimi sposobami. Zresztą nie tylko on. Gdyby nie zwalczał, to może zobaczył by te naturalne zachowania. Ale nawet porównując lwa do malawijskich drapieżników, bo to lepsza analogia, to i tu wszystko zależy od wielkości akwarium. Przy tych naprawdę dużych zbiornikach można pozwolić sobie na mix gatunków (mbuna, non mbuna i drapieżniki). Wtedy pewnie można poobserwować polującego drapieżnika. Nasz kolega Tom77 umieszczał dla swoich Taenilethrinopsów kulki z pokarmem pod piaskiem, żeby móc obserwować ich naturalne poszukiwanie pokarmu. Można znaleźć też na YT takie filmiki. Wszystko zależy od podejścia i możliwości. Jeśli ktoś wsadzi Nimbo, albo Dimidio do 400l czy 500l., a takich artystów jest niestety wielu, to na pewno nie zobaczy naturalnych zachowań.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.