przemo-h Opublikowano 16 Marca 2020 Autor #71 Opublikowano 16 Marca 2020 Była ostatnio chwila na cyknięcie fotek mieszkańców. Są dwa wybarwione samce, o których była mowa. Zapowiada się jeszcze zmiana oświetlenia zbiornika. Najważniejszy powód to estetyka. Mam w planie małe, sprytne ledy, które nie będą się kłucić z tą zielenią nad zbiornikiem. Stawiam na dwie lamy Kessil A160WE Tuna Sun. Mam sentyment do HQI, więc będę dodatkowo zadowolony pod względem jakości światła. 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo-h Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #72 Opublikowano 21 Maja 2020 Jest kilka aktualnych fotek, to i aktualizację można zrobić. Zbiornik zaczyna znów zarastać i pojawia się coraz więcej brunatnic. Zostałem przy LC Focus WFS 6500K, 48W. Znalazłem dwie gałęzie brzozowe dla Epipremnum, aby mogło się wspinać pod sufit. Poza tym była już pierwsza przycinka Monstery. Za bardzo zdominowała ogródek i trzeba było odstąpić trochę miejsca dla Skrzydłokwiatów. Staram się utrzymywać NO3 na poziomie 10ppm ze względu na glony, na których bardzo mi zależy. Wydaje mi się, że teraz jest dobry balans pod tym względem. Czyli niewielkie, cotygodniowe podmiany dla dobrej rutyny i czyszczenie szyb. Reszta rządzi się swoimi prawami. Po dziewięciu miesiącach poziom wody w module w ogóle nie opadł, więc nic mnie nie zmusza do maczania w tym łap, ale za jakiś czas dobrze by było zobaczyć w jakim stanie jest pompa. Wśród Cynotilapii ukrywał się jeszcze jeden samiec. Pływa razem z samicami w toni, krzywda mu się nie dzieje, więc zostaje jak jest w układzie 2+3. Mphangi dorastają. Są jeszcze przed redukcją, ale cośnienia nie ma. Jest 10 sztuk, z czego widzę 4 samce. Dwa z nich trochę pokancerowane, ale jest ogólnie do przyjęcia na razie. 12
MacGyver Opublikowano 25 Grudnia 2020 #74 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Akwarium piękne. Robi niesamowite wrażenie. Szczególnie jak człowiek sobie uświadomi że to "tylko" 225 litrów. Mam pytanie jak sprawuje się ten system filtracji? Zaglądałeś ostatnio do filtra? Ile tych gąbek masz w module? Zastanawiam się czy nie dałoby by się zastosować takiego "złoża" w filtrze kanistrowym. 1
Tom74 Opublikowano 25 Grudnia 2020 #75 Opublikowano 25 Grudnia 2020 52 minuty temu, MacGyver napisał: Akwarium piękne. Robi niesamowite wrażenie. Szczególnie jak człowiek sobie uświadomi że to "tylko" 225 litrów. Mam pytanie jak sprawuje się ten system filtracji? Zaglądałeś ostatnio do filtra? Akwarium "trochę" urosło, teraz to "malawi z ogródkiem". Ten system filtracji ma sporo osob na forum. W modulach, za tłem czy w klasycznych hmf.
przemo-h Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor #76 Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) @MacGyverzajrzałem do tej filtracji po roku użytkowania, podczas przesiadki na większy zbiornik. Cała filtracja została przeniesiona do nowego zbiornika bez czyszczenia. Musiałem tylko podzielić gąbki z roślinami na dwie części, ponieważ w nowym zbiorniku jest jeszcze jeden moduł filtracyjny. Ile jest tych gąbek to nie mam pojęcia, szczerze pisząc. Moduły są po prostu luźno nimi wypełnione, bez upychania. Filtracja ta funkcjonuje 16 miesięcy na tą chwilę, licząc od startu w poprzednim zbiorniku. Jeśli zastanawiasz się nad takim rozwiązaniem w kubełku, to kolega @egon44na pewno pomoże. Wiem, że testował, ale nie znam szczegółów. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez przemo-h
przemo-h Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor #77 Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Tak to wygląda obecnie po przesiadce na 180x50x60 z dodatkowym modułem B, po prawej stronie, który ma nacięty grzebień. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez przemo-h 9
mirsli Opublikowano 26 Lutego 2023 #78 Opublikowano 26 Lutego 2023 Te moduły robiłeś sam czy kupione? Ile gąbek trzeba dać do 450L żeby ta filtracja dała radę?
Bartek_De Opublikowano 27 Lutego 2023 #79 Opublikowano 27 Lutego 2023 7 godzin temu, mirsli napisał(a): Te moduły robiłeś sam czy kupione? A wystarczy temat przeczytać od początku i wszystko będzie jasne. Nie idź na łatwiznę 3
Rekomendowane odpowiedzi