Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten rodzaj czyli czarne paski pionowe to tak naprawdę obojętne , chociaż te z poprzedniej wypowiedzi jakoś bardziej mi się podobają , zależy jakie samice są poszczególnych bo pierwsze w googlach to pewnie samce.

Opublikowano
3 minuty temu, Lukasz22 napisał:

Chodziło mi o Twoja propozycję post wyżej że są podobne to Niestety nie wiem jakie są samice poszczególnych gatunków :(

Wpisz w wyszukiwarkę na youtube nazwę ryby i słowo spawning, brerding, tarło wyskoczą filmy z tarłem podanego gatunku. Zobaczysz wygląd samca i samicy.

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Po przeczytaniu wszystkich opinii doszedlem do wniosku ze moze taka obsade biorac pod uwage Wasze podpowiedzi. 

Metriaclima fainzilberi Maison Reef 

Metriaclima Estherae OB

metriaclima pyrsonotos lub cynotilapia zebroides bardzo podobne kolorystycznie z tego co widze lub demasoni tez jest to ryba w czarne paski pionowe choc mocno terytorialna bo mialem już ja w 420l 

protomelas taeniolatus namalenje (pokaze zonie) :) lub fire fish , ogolnie chciala czerwona rybe takze tu jeszcze mozna cos zmienic 

Cyrtocara moori

Labidochromis caeruleus Lion’s Cove

Placidochromis phenochilus Mdoka White Lips

Zastanowilbym się jeszcze nad melanochromis auratus

Nie bardzo widzę, by taka obsada brała pod uwagę wcześniejsze podpowiedzi. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Cudujesz trochę z tymi 12 gatunkami i mieszaniem mbuny z nonmbuną. W hodowli Rosendal Malawi Center jest zbiornik o wymiarach 500x180x75h i pływa tam 8-10 gatunków. Ja osobiście nie jestem w stanie zawiesić na niczym oka, bo tego jest za dużo.

Zerknij tutaj. Tylko 4 gatunki.
https://www.instagram.com/p/BydMLJKoVVy/?igshid=ebr0td4ggbv5

Tylko 3 gatunki (niewybarwione maluchy)  https://m.youtube.com/watch?v=USq_YIkbWFg

To tylko dwa przykłady, a możliwości jest bardzo dużo. Z 6-7 gatunkami (duże grupy) będzie bomba.

Przydałaby się tam jakaś piękna M. sp. 'zebra gold', M. zebra, albo M. fainzilberi. Nie musisz brać standardowych samic, które są bure i nie atrakcyjne. Możesz wziąć samice o-morph. Dodatkowo przydałby się jakiś drapol, co by wyłapał narybek, bo za rok nie będziesz widział wody, tylko śmietnik ryb.

Przy takich rozmiarach, wrzucanie kilku różnych metriaclim jest już bez znaczenia. W mniejszym zbiorniku moglibyśmy martwić się o to, czy ryby nie będą traktowały siebie jak przedstawicieli jednego gatunku, co przekładałoby się na dużą agresję. 

Jeśli chodzi o wystrój, to podoba mi się ta zabawa piaskiem. Lubię takie aranżacje na różnych poziomach, ale środek jest nie zagospodarowany. Z taką szerokością można już pobawić się w odtworzenie strefy skalistej, która nie będzie wyglądała jak mur chiński, jak to ma miejsce w tych naszych zbiornikach z 60 cm szerokością.

PS na prawdę podoba Ci się tak bardzo ta "ryba ogień"? Ona trochę jest jak taka różowa dziunia w białych kozaczkach z nabotoksowaną twarzą :P

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, AFOL napisał:

Cudujesz trochę z tymi 12 gatunkami i mieszaniem mbuny z nonmbuną. W hodowli Rosendal Malawi Center jest zbiornik o wymiarach 500x180x75h i pływa tam 8-10 gatunków. Ja osobiście nie jestem w stanie zawiesić na niczym oka, bo tego jest za dużo.

Zerknij tutaj. Tylko 4 gatunki.
https://www.instagram.com/p/BydMLJKoVVy/?igshid=ebr0td4ggbv5

Tylko 3 gatunki (niewybarwione maluchy)  https://m.youtube.com/watch?v=USq_YIkbWFg

To tylko dwa przykłady, a możliwości jest bardzo dużo. Z 6-7 gatunkami (duże grupy) będzie bomba.

Przydałaby się tam jakaś piękna M. sp. 'zebra gold', M. zebra, albo M. fainzilberi. Nie musisz brać standardowych samic, które są bure i nie atrakcyjne. Możesz wziąć samice o-morph. Dodatkowo przydałby się jakiś drapol, co by wyłapał narybek, bo za rok nie będziesz widział wody, tylko śmietnik ryb.

Przy takich rozmiarach, wrzucanie kilku różnych metriaclim jest już bez znaczenia. W mniejszym zbiorniku moglibyśmy martwić się o to, czy ryby nie będą traktowały siebie jak przedstawicieli jednego gatunku, co przekładałoby się na dużą agresję. 

Jeśli chodzi o wystrój, to podoba mi się ta zabawa piaskiem. Lubię takie aranżacje na różnych poziomach, ale środek jest nie zagospodarowany. Z taką szerokością można już pobawić się w odtworzenie strefy skalistej, która nie będzie wyglądała jak mur chiński, jak to ma miejsce w tych naszych zbiornikach z 60 cm szerokością.

PS na prawdę podoba Ci się tak bardzo ta "ryba ogień"? Ona trochę jest jak taka różowa dziunia w białych kozaczkach z nabotoksowaną twarzą :P

Ta rybe wybrala moja zona i chce zeby ona byla , pokaze jej taeniolatus Namalenje red o której wczoraj bylo tutaj wspominane. Poki co wpuszcze 5-7gatunkow i zobacze jak to bedzie wygladac . Zdecydowalem się na takie:

Metriaclima fainzilberi Maison Reef - piekna jasna ryba z czarnymi pasami , samice sa podobne

Cyrtocara moori- ze wzgledu na wyglad i wielkosc ,chcialem miec przedstawiciela takich ryb

Labidochromis caeruleus Lion’s Cove - Mialem je już w poprzednim zbiorniku , jak samiec się wybarwi jest naprawde piekny 

Placidochromis phenochilus Mdoka White Lips - biale pyszczki wygladaja pieknie i dlatego ona 

To sa 4 gatunki ktore chcialbym na pewno i teraz do nich chcialbym dobrac 2-3 .

Moja zona chcialaby ta czerwona fire fish czy tam red dragon bo one sa chyba bardzo podobne , ale tak pisalem wyzej pokaze jej Namalenje , chociaz przy niej z tego co widze to tylko samiec jest pieknie czerwony, samice sa takie nijakie .

Mamy rybki jasne , niebieskie, zolte , czerwone , chcialem jeszcze jakas inaczej ubarwiona i jakas z pasami poziomymi .

Mysle nad Cynotilapia zebroides  Cobue - Samiec jest pieknie ubarwiony , samice z tego co widzialem takze sa w paski ale oczywiscie blado ubarwione 

Co do innego ubarwienia to padlo już wyzej Metriaclima estherae OB ale moze byc cos innego , cos co by się wyroznialo , np. jakas mniejsza rybka ktorej moglo by byc wieksze stado/lawica. 

Do tych 4 na poczatku moge dobrac co uwazacie za sluszne , Zebra gold albo Chailosi  tez jak najbardziej mi się podoba czy Metraclima sp. Elongatus Chewere czy tez spot  , jesli moze byc do tych 4 gatunkow. 

P.S Co bys proponowal na srodek ? Dorzucic wiecej kamieni aby lezaly jeden na drugim niesymetrycznie , a zaraz bylo wiecej ze tak powiem kryjowek itd. 

Edytowane przez Lukasz22
Opublikowano

Żaden ze mnie ekspert od obsad, ale nie bierzesz pod uwagę Pseudotropheus Acei Luwala? Pięknie wyglądają w stadzie i wypełnią górę akwarium

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Ewentualnie zamiast fire fish jest taka ryba dawniej bardzo popularna a dziś trochę zapomniana metriaclima estherae red red, samice pomarańczowo-czerwonawe, samce nawet zdominowane nie tracą koloru. Nie rezygnując z protomelasa taeniolatus namalenje oczywiście jeśli się spodobał.

Zamiast maison reef ; - cynotilapię hara gallireya reef, samce są bardzo podobne do maison reef ale mniejsze i mniej pasów mają , są prawie białe a samice niebieskie.

Taka luźna propozycja, jednak może otworzyć oczy na nowe zapomniane gatunki a mogą się spodobać. Tak czy siak możliwości jest wiele a kolory ryb które podałeś w poście 32 "Akwarium 1000l" można skomponować z wielu różnych gatunków. Chodzi tylko o to czy jeśli ryba ma być np. żółta to czy cała żółta czy żółta w czarne pasy czy żółta łaciata i tak z wszystkimi kolorami.