Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, bobasxx napisał:

Wiem już, że rano "coś konkretnego" , a wieczorem spirulina, wszystko w małych dawkach.

Na odwrót . Rano bardziej roślinne a wieczorem mięsne. Dlaczego ? Trzeba pamiętać ,że białko "odzwierzęce" jest  łatwiej trawione i bardziej przyswajalne przez ryby jak białko "odroślinne". Nie znaczy , że jak dasz na odwrót to Ci ryby popadają.

Jakoś nikt ostatnio nie proponuje Tropical D-allio Plus ( trendy się zmieniają?). A ja Ci go polecam...podawaj raz na tydzień. O jego zaletach znajdziesz info na naszym forum.

• Dziękuję 1
Opublikowano
12 godzin temu, bobasxx napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chciałbym pokarmy zbilansowane dla młodych, z tzw. "górnej półki" ale żebym też połowy opakowania nie musiał wyrzucać, jak maluchy podrosną... Wiadomo, różnorodność posiłków mile widziana i wskazana. 👍

Wiem już, że rano "coś konkretnego" , a wieczorem spirulina, wszystko w małych dawkach. 🤔

Może jeszcze ktoś coś dorzuci 😉

Niektóre pokarmy,które zaproponowałem w poście nr.3  zakupisz w jeszcze mniejszych opakowaniach niż te które wstawiłem w linkach.

Także spokojnie 3-4 małe opakowania pokarmów z tej listy zaspokoją potrzeby żywieniowe Twoich ryb :) 

Opublikowano
4 godziny temu, bobasxx napisał:

Poczyniłem zakupy, pokarmy na zdjęciach powyżej. 

Teraz proszę o propozycje jak, kiedy i którym pokarmem karmić? 

D-Allio Plus podawaj raz w tygodniu.

Resztę pokarmu podawaj naprzemiennie.

Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

D-Allio Plus podawaj raz w tygodniu.

Resztę pokarmu podawaj naprzemiennie.

Ok, ale generalnie dwa razy dziennie? Rano spirulina, wieczorem coś mięsnego? A głodówkę robić, czy ryby za młode? 

Opublikowano
1 minutę temu, bobasxx napisał:

Ok, ale generalnie dwa razy dziennie? 

Tak dwa razy dziennie starczy.

2 minuty temu, bobasxx napisał:

A głodówkę robić, czy ryby za młode? 

Nie musisz robić głodówki.

2 minuty temu, bobasxx napisał:

Rano spirulina, wieczorem coś mięsnego? 

Z tego co widzę na zdjęciach to masz tylko dwa pokarmy roślinne a reszta to mięsno/wybarwiające.

Kolejność podawania dowolna.

Opublikowano
9 minut temu, egon44 napisał:

Z tego co widzę na zdjęciach to masz tylko dwa pokarmy roślinne a reszta to mięsno/wybarwiające.

Kolejność podawania dowolna.

Tak, mam dwie spiruliny. Chodziło mi o to, czy przy mojej obsadzie, codziennie musi być spirulina, czy np. moge dwa razy dziennie podać mięsny? 

Opublikowano
21 minut temu, bobasxx napisał:

Tak, mam dwie spiruliny. Chodziło mi o to, czy przy mojej obsadzie, codziennie musi być spirulina, czy np. moge dwa razy dziennie podać mięsny? 

Możesz podawać ją co drugi dzień. 

Opublikowano

Nie myślicie, że to za dużo pokarmów jak na tyle ryb? Nie chodzi mi o różnorodność, ale o ich ilość. Pokarmy mają termin przydatności. Wątpię żeby udało się je zużyć jeszcze w czasie terminu ważności.

Tak na marginesie. To termin przydatności do użycia pokarmów jest chyba pomijany tutaj na forum. Sam dopiero ostatnio zacząłem na to zwracać uwagę. Ale chyba przeterminowany pokarm nie jest zbyt zdrowy.

• Lubię to 4
Opublikowano
28 minut temu, iquitos68 napisał:

Tak na marginesie. To termin przydatności do użycia pokarmów jest chyba pomijany tutaj na forum. Sam dopiero ostatnio zacząłem na to zwracać uwagę. Ale chyba przeterminowany pokarm nie jest zbyt zdrowy.

Temat rzeka i bardzo skomplikowany. Generalnie nie należy podawać pokarmu ani po terminie ważności  ani po terminie przydatności do spożycia ( są to dwa różne pojęcia)  itp. mimo , że ryby go zjedzą nawet po tych terminach i co nie oznacza  , że zaraz padną:) . To taka bardzo skrótowa myśl aby nie zaśmiecać koledze tematu.